Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά 53 μηνών ο Γενικός Δείκτης, που ανέτρεψε την πρωινή αρνητική εικόνα λόγω αποκοπής μερισμάτων. Ξεχώρισαν ΔΕΗ και τραπεζικές μετοχές. Αδυναμία για Coca Cola, ΟΤΕ. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Σε επαφή με τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ούτε το επιφυλακτικά θετικό κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ούτε η σημερινή αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας), ούτε τα ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 2,043% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), ούτε τα χθεσινά υψηλά 53 μηνών και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Δείκτη, με αθροιστικά κέρδη 5,27%, αλλά ούτε και το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. με αξιοσημείωτες απώλειες, λόγω αποκοπής μερισμάτων, μπόρεσαν να ανακόψουν την δυναμική των αγοραστών, που ανέσυραν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από τα πρωινά χαμηλά και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης “παίχτηκε” κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τελική επικράτηση των “buyers”.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή αποκοπή μερισμάτων, μεταξύ άλλων, έγινε και στις δύο πιο Δεικτοβαρείς μετοχές του Χ.Α., καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη κατάσταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο τίτλος του ΟΤΕ συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 9,77% και αυτός της ΕΕΕ με ποσοστό 10,14%.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να δικαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, η εικόνα της Εγχώριας Αγοράς παραμένει, τουλάχιστον, ικανοποιητική, ενώ όλο και περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να αναζητούν μία καλύτερη “χρηματιστηριακή μεταχείριση” (!)

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που σπεύδει να υπενθυμίσει ότι το Χ.Α. παραμένει μία Αναδυόμενη Περιφερειακή Αγορά και αυτό αυξάνει την “ευαισθησία” του σε, τυχόν, διεθνείς πτωτικούς “κραδασμούς”, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η σημαντική αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική της Αγοράς θα κληθεί να επιβεβαιωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν και τα έχει γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα και θα έχουν ακολουθήσει, τυχόν, κινήσεις κατοχύρωσης, σημαντικών, βραχυπρόθεσμων κερδών.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το θετικό προεκλογικό κλίμα θα διατηρηθεί, παρά τις αποκοπές μερισμάτων σε ΟΤΕ και Coca Cola που θα δώσουν πίεση στην Αγορά σήμερα. Ο όγκος θα είναι αδύναμος, λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

“Για σήμερα η Αγορά θα επηρεαστεί από τις αποκοπές μερισμάτων και αναμένεται να έχει χαμηλό τζίρο λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, αλλά πιστεύουμε πως οι προσδοκίες για τη συνέχιση της στάσης ‘διευκόλυνσης’ από την ΕΚΤ και οι προοπτική για της εσωτερικές πολιτικές αλλαγές, αποτελούν καταλύτες για περαιτέρω άνοδο”, εκτιμούσε η Eurobank Eq.

“Το ΧΑ έχει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστική άνοδο 5,27% και οι Επενδυτές μπορεί να θελήσουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Οι σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από εταιρείες με βαρύτητα στους δείκτες (ΟΤΕ και Coca Cola) θα επηρεάσουν συνολικά την πορεία της Αγοράς. Σημειώνεται επίσης πως οι Αγορές στις ΗΠΑ θα είναι κλειστές σήμερα λόγω αργίας (Ημέρα Ανεξαρτησίας)”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 1,93%, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο στήριξης στις 870. Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ η μετοχή της ΕΕΕ διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους €0,57/ μετοχή και ειδικού μερίσματος ύψους €2,0/ μετοχή και του ΟΤΕ χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους €0,463903/ μετοχή (η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου)”, τόνιζε η Merit Sec.

“Κλειστή θα είναι η Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας), γεγονός που ενδεχομένως θα επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές, χωρίς ωστόσο να πιθανολογείται ότι θα διαταραχθεί το θετικό momentum για τον ΓΔ, που βρίσκεται στις παρυφές των 900 μονάδων, επανερχόμενος, έτσι, στα επίπεδα των αρχών του 2015”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθαρά ανοδική συνεδρίαση η χθεσινή, με αγοραστικό ενδιαφέρον στο σύνολο των μετοχών, νέα υψηλά και ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 867 και αντίσταση στις 896. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2199 και αντίσταση στις 2278. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 794 μονάδες και αντίσταση στις 825. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συνεχίζει να κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές, καταγράφοντας νέο τοπικό υψηλό. Οι ταλαντωτές ακύρωσαν το χθεσινό σήμα πώλησης και έδωσαν παράταση στην ανοδική τάση. Οι δείκτες κινούνται πλέον οριακά και συντηρούνται λόγω των ειδικών συνθηκών. Επόμενος ανοδικός στόχος και αντίσταση οι 896 μονάδες. Στηρίξεις του ΓΔ στην περιοχή 867 - 851”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+2,70%) και Eurobank (+2,06%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς (+2,24%), ενώ και τα δύο πρόσημα “είδε” η μετοχή της Alpha Bank (+0,39%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 832,98 μονάδες (+1,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,62 (+1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 745 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 794. Η σημερινή ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 890 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σενάρια νέας εξόδου στις Αγορές, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τις Εθνικές κάλπες, τροφοδοτεί η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, αποτέλεσμα του Πανευρωπαϊκού ράλι, αλλά και των προσδοκιών της Επενδυτικής Κοινότητας για αλλαγή του μίγματος της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να ‘πατήσει το κουμπί’ της έκδοσης ανά πάσα χρονική στιγμή”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΤΕ (-1%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,463903 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4175127 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της ΕΕE (-5,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς: α) το μέρισμα χρήσεως 2018 €0,57 ανά μετοχή, και β) το ειδικό μέρισμα €2,00 ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον εντυπωσιακά πράγματα συνέβησαν στην μετοχή της Lamda Development, η οποία, στον απόηχο της τελευταίες ΚΥΑ που αφορά το project του Ελληνικού, ξεκίνησε την συνεδρίαση με βαριές απώλειες υποχωρώντας μέχρι τα 8,85 ευρώ (-5,65%). Η εκτίμηση, όμως, ότι πιθανή Κυβερνητική αλλαγή, θα αλλάξει και τα εν λόγω δεδομένα, “όπλισε τα χέρια των αγοραστών”, η μετοχή γύρισε μέχρι τα 9,74 ευρώ (+3,84%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 9,65 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,88% και σε νέα υψηλά 11,5 ετών (!).

Στα 8,15 ευρώ το ημερήσιο “stop long” και η αμέσως, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στην ζώνη 10,00 – 10,65 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/6, για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+1,12%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή κινείται σε υψηλά 140 μηνών, με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, να εντοπίζεται στην ζώνη 7,45 – 7,96 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Βογιατζόγλου (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,103 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0927 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Space Hellas (+6%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,06 ανά μετοχή το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικού και από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,054 ανά μετοχή).

Τέλος από σήμερα οι μετοχές της Ιντερτέκ (-2,91%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 2.808.300 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,50. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 09/07/2019 έως και 23/07/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 09/07/2019 έως και 18/07/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης στα: €0,5150.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Λανακάμ (+9,48%), Intralot (+6,95%), MIG (+8,70%), Q&R (+6,88%), στις 27/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Παπουτσάνη (+6,17%), ενώ μεγάλο volatility και ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν στον Κέκροπα (-5,18%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δομική Κρήτης (+19,33%), Άβακα (+8,51%), Πλ. Θράκης (+4,69%), Λύκο (+2,44%), Reds (+1,67%), αλλά και Ελλάδος (+1,64% και ανοδική διαφυγή), Καράτζη (+1,27%, τώρα έδειξε να ξεκινάει) και Κυριακούλης (+17,68%, πέρασε “πακέτο” για το 8,5% στα 1,55 ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στο 1 εκατ. ευρώ).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+17,86%), “stop” από την Lavipharm (-0,57%), αλλά με εύκολη απορρόφηση της προσφοράς, ενώ η προσφορά απορροφήθηκε και στην Fieratex (+8,39%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 988 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 853, 841 και 824 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει ανοδική διαφυγή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2275 μονάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο τις 2420 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2188, 2162 και 2112 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Εν μέσω σημαντικής υποχώρησης της απόδοσης του 10ετους της Χώρας, ο ΓΔ πλησίασε τις 900 μονάδες, επίπεδα τα οποία παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση”, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Ο συνδυασμός της σύγκλισης των τιμών στο ταμπλώ, με το consensus των Αναλυτών και οι αποκλίσεις που εμφανίζουν πολλοί τεχνικοί δείκτες, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας πτωτικής εκτόνωσης, ακόμα και αν επιτευχθεί αυτοδυναμία, στα πλαίσια του ρητού‘’…sell the news’’.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι όλες οι Δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ήδη κόψει μέρισμα, ή/και επιστροφή κεφαλαίου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το μείζον είναι ο επόμενος πυθμένας να είναι υψηλότερα από τον προηγούμενο, που καταγράφηκε στην περιοχή των 830 μονάδων.

Στο θετικό σενάριο της αυτοδυναμίας, εκτιμούμε ότι αυτό είναι εφικτό ασχέτως διακυμάνσεων. Από εκεί και πέρα είναι θέμα ενεργής διαχείρισης χαρτοφυλακίου και επιλογής τίτλων, σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι Συμμετέχοντες στην Αγορά.

Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με σημαντική έκθεση στο εσωτερικό, υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και αυξημένη λειτουργική μόχλευση, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Επισημαίνουμε ότι ορισμένοι αριθμοδείκτες, όπως το P/E και P/BV, EV/EBITDA, μπορεί να εμφανίζονται ανεβασμένοι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αλλά πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά  με την προσδοκώμενη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.  “Αναμένουμε μεγαλύτερη συσχέτιση με τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.”, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Leon Depolas Sec.     

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Μικρές διαφοροποιήσεις από Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

“Πρέπει να αποσυρθούν οι υπάρχοντες Αμερικανικοί δασμοί, εάν πρόκειται να υπάρξει εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα”, σημείωσε το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τους δασμούς στο 25% σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $250 δισ., από Έπιπλα, μέχρι Ημιαγωγούς.

Αρνητικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και ενώ έρευνα του πρακτορείου Reuters προέβλεπε ότι θα ενισχυθούν κατά 0,3%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το Λιανεμπόριο ενισχύθηκε 1,3%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο ύψους 1,6%.

“Τα κέρδη του Τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης φέτος θα σημειώσουν πτώση, πριν ανακάμψουν τα επόμενα δύο χρόνια”, σημείωσε ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία, από τη Λισαβώνα.

“Η συνδυασμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις Τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα κάνουν βουτιά στο 5,4% φέτος, από 6,7% έναν χρόνο νωρίτερα και μετά θα αυξηθούν στο 7,3% και 7,9% τα επόμενα χρόνια”, είπε ο Ενρία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 881,11 (-1,14%) και 891,85 μονάδων (+0,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 890,15 (-0,13%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 893 (+0,19%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 892,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος στα 79,8 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΚΥΡΙΟ, ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 26,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Viohalco και στο υψηλό οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης και Jumbo.

Καλύτερης της αρχικής η τελική εικόνα, με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.249 συμβόλαια).

Στα 15.835 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.051 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.046, 882 για τον Ιούλιο και 164 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.267,25) κινήθηκε μεταξύ 2.230,25 και 2.269 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (53.500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.902), Alpha Bank (3.122), Πειραιώς (1.890), ΔΕΗ (3.533), Εθνική (4.156), Ελλάκτωρα (511), Μυτιληναίο (390), MIG (10.729), Τρ. Αττικής (410), Cenergy (363), ΑΔΜΗΕ (506), Τέρνα Ενεργειακή (620), ΓΕΚ (326), Lamda Development (593), Ελ. Πετρέλαια (127), Intralot (595), Τιτάνα (145), Viohalco (203), ΕΧΑΕ (103), ΟΠΑΠ (350), ΟΤΕ (345).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.264, Alpha Bank 70.812, Εθνική 66.887, MIG 84.718, Πειραιώς 26.893, ΔΕΗ 20.599, Μυτιληναίος 10.287.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                         NSP     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.960.818 τεμ., (από 37.530.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.188.196 τεμ. (24.184.190), ΔΕΗ 6.888.692 τεμ. (6.711.692), Eurobank 77.755.084 τεμ. (78.521.874), Εθνική 30.200.300 τεμ. (33.200.300), ΟΠΑΠ 1.280.256 τεμ. (1.280.256), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v