Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μερίσματα πιέζουν τον γενικό δείκτη

Σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο, λόγω της αποκοπής των μερισμάτων σε Coca Cola και ΟΤΕ. Κινήσεις εξισορρόπησης με εντολές αγοράς σε τράπεζες και άλλα blue chips. Συνεχίζεται η αντίδραση προεξόφλησης στη μετοχή της ΔΕΗ, με νέα σημαντική άνοδο.

ΧΑ: Τα μερίσματα πιέζουν τον γενικό δείκτη

Τεχνητού χαρακτήρα η διόρθωση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, λόγω της αποκοπής μερίσματος των Coca Cola και ΟΤΕ, των δύο βαρύτερων μετοχών του ΧΑ.

Διανομή μερίσματος 0,57 και ειδικού μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή για την Coca Cola, που με «βαρύτητα» 10,14% διαμορφώνει τάση στην αγορά. Χωρίς το μέρισμα 0,4639 ευρώ και για τη μετοχή του ΟΤΕ, με την τιμή των δύο μετοχών να ξεκινά από τα 32,10 και τα 12,59 ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικά για τη σημερινή «πονηρή» συνεδρίαση, προειδοποιητικές αναφορές είχαν γίνει από το σχόλιο της Κυριακής, φτάνοντας από νωρίς σήμερα στο... alert που δόθηκε από τις γραμμές του Εκηβόλου.

Με την Coca Cola στο μείον 8,01% και τον ΟΤΕ στο μείον 2,24% οι short έχουν κάθε ευκαιρία να προσαρμόσουν τις θέσεις τους, οι δε long να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές σε δύο μετοχές που χθες σημείωσαν η μεν πρώτη νέο υψηλό στα 35,20, η δε δεύτερη στα 13 ευρώ.

Με αναμενόμενες συναλλαγές και ροή εντολών από τις πρώτες κιόλας πράξεις, μπορεί οι δείκτες να διορθώνουν προς τις 881,23 ο ΓΔ και προς τις 2.214 ο FTSE25, με μεγαλύτερες απώλειες ο δεύτερος (μείον 2% έναντι 0,75%), αλλά η υπόλοιπη αγορά δεν έδειξε ούτε να αιφνιδιάζεται ούτε να ενισχύει τις θέσεις πώλησης, πέραν μόνον αυτών των δύο εισηγμένων/μετοχών. 

Μάλιστα από τα χαμηλά, πριν λίγο, των 881 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές και άλλα blue chips, ικανά να περιορίσουν τις απώλειες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σταδιακά να επανέλθουν πάνω από τις 885 μονάδες. 

Στα 15 εκατ. ο τζίρος (στις 11:30), με 430.000 στην Coca Cola και 780.000 στον ΟΤΕ. Συνεπώς αναφερόμαστε σε φυσιολογική ροή συναλλαγών/πωλήσεων. Να σημειωθεί πως για τον ΟΤΕ η καταβολή του μερίσματος ισχύει από τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης.

Στο υπόλοιπο της αγοράς, στη μεν μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι αγοραστές υπερισχύουν σε περισσότερα blue chips απ' ό,τι οι πωλητές, με επιχειρηματικές εξελίξεις, συμφωνίες να συζητιούνται στα χρηματιστηριακά γραφεία και να αποτελούν αφορμή για έλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το σημαντικό deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρνει τη μετοχή στα 5,74 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 7,18 ευρώ. Όσον αφορά στην ΤΕΝΕΡΓ, η έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου βρίσκεται σε καλό δρόμο και πιθανότατα μετά τις εκλογές να κλείσει ο φάκελος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Στα 17,61 ευρώ η μετοχή της Jumbo, πολύ κοντά στο χθεσινό «νέο υψηλό» των 17,70 ευρώ, στα 10,62 ο Μυτιληναίος, στα 2,07 ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 18,16 ο ΤΙΤΑΝ, που τελευταία έχει αρχίσει και κινείται καλύτερα. 

Συνεχίζεται η αντίδραση προεξόφλησης στη μετοχή της ΔΕΗ, με νέα άνοδο 5,22% στα 2,458 ευρώ και αυξημένο τζίρο, ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» παίζουν στον τίτλο. Στα 2,09 με απώλειες για τον ΑΔΜΗΕ, με την... ψαλίδα των δύο να έχει διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. 

Στις 45/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον ΑΒΑΞ στο συν 8,51%, στο 0,65 ευρώ, πιάνοντας (σε όρους αποτίμησης) τον στόχο των 50 εκατ. ευρώ. Στο 1,77 με 7,93% ο Κυριακούλης, στο 1,285 με 4,47% ο Lykos, στο 0,51 με 4,29% η Intralot, με τις Quality, ΚΛΜ, ΑΝΕΜΟΣ, Byte, Intrakat κ.α. να ακολουθούν.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v