Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετρημένες κινήσεις στο ταμπλό

Με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 890 μονάδες ξεκίνησε η τελευταία προεκλογική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.  Μεικτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο όπου πραγματοποιούνται σχεδόν οι μισές συναλλαγές. Ημέρα αποκόμισης κερδών για τη μετοχή της ΔΕΗ μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

ΧΑ: Μετρημένες κινήσεις στο ταμπλό

Ήπια πτωτικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στην Wall Street να δίνουν τον τόνο.

Στα καθ΄ημάς, τελευταία προεκλογική συνεδρίαση η σημερινή και ως εκ τούτου ιδιαίτερη όσον αφορά στο πως θα κινηθούν τα funds και κυρίως όσα "παίζουν" την τάση και το στοίχημα προεξόφλησης  των πρώτων ημερών, από Δευτέρα και μετά.

Μετρημένες, τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, οι κινήσεις από την πλευρά και των πωλητών και των αγοραστών αλλά με τις συναλλαγές στα επίπεδα μέσου όρου των τελευταίων ημερών.

Σταθερά η... μερίδα του λέοντος πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ένα 45% αλλά και με ένα σημαντικό ποσοστό σε μετοχές...επικαιρότητας λ.χ. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α

Στην περιοχή των 890-896 μονάδων ο Γενικός Δείκτης "φλερτάροντας" με τις 898 υψηλό 2018 και σχεδόν 4,5ετίας, με ότι αυτό σημαίνει κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα αλλά και σε δεύτερη φάση με σημαντικό ορόσημο το 23ο Συνέδριο του Economist- 16-17 Ιουλίου στο Λαγονήσι -όπου και η "πρώτη" της νέας κυβέρνησης με τον επόμενο πρωθυπουργό να δίνει ενώπιον (και ) διεθνούς ακροατηρίου το στίγμα του και για τα θέματα οικονομίας.

Σε εύρος 10 μονάδων η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών και συγκεκριμένα στις 828-838 μονάδες με Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Ακολουθούν συγκεκριμένα blue chips αλλά και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο προσκήνιο κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως σαφέστερη εικόνα για την βραχυπρόθεσμη στάση των traders θα έχουμε μετά τις 14.00'-14.30' οπότε ενεργοποιούνται κωδικοί (κυρίως ) από Λονδίνο.

Σημειωτέον, πως εδώ και μέρες η τάση διαμορφώνεται κυρίως από τις 14.30' και μετά, δηλαδή από την στιγμή που περνούν στο σύστημα οι... δισκέτες εντολών των "ισχυρών χεριών".

Ένα από τα καίρια ζητούμενα της σημερινής συνεδρίασης το εάν για τον ΓΔ θα επιτευχθεί- σε "κλείσιμο"- η... κατάκτηση των 898 μονάδων, ζητούμενο κυρίως για όσους ενεργούν σε ορίζοντα Τ+2 συνεδριάσεων.

Για τα σινιάλα που στέλνει το ΧΑ για τη μετεκλογική πορεία, μας έχει ενημερώσει αναλυτικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στα ομόλογα αλλά και στα στοιχήματα όπως αυτό της ΔΕΗ. Ως  τα 2,58 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης με αρκετούς να "παίρνουν τα κέρδη" τους (και πολύ ορθά...) που μόνο σε διάστημα εβδομάδος έφτασαν στο 32% γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα όσους «κλειδώνουν» υπεραξίες. Πιθανόν μετά τις 14.30΄ να έχουμε εικόνα για το αν θα υπάρξουν κινήσεις (είτε αγορών είτε πωλήσεων ) από funds που το προηγούμενο διάστημα "πόνταραν" στον τίτλο της Επιχείρηση.

Μεικτές τάσεις για την πλειονότητα των blue chips, με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Jumbo, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 55/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των ΕΛΤΡΑΚ (στον απόηχο των επιχειρηματικών εξελίξεων), Ευρωπαϊκής Πίστης, Attica Bank, BYTE, ΚΛΜ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Παπουτσάνης κ.α

Στις 892 με μικρές απώλειες 0,12% ο Γενικός Δείκτης, με την αξία συναλλαγών στα 18 εκατ.

Με μικρό discount- 0,15%- τα futures του S&P 500 από τις 2.995 μία... ανάσα και από το 3χίλιαρο για τον "δείκτη των δεικτών".   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v