Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταδιακή επαναφορά για τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητική κίνηση στην αγορά, που «μάζεψε» τις πρωινές απώλειες. Τα κέρδη στη ΔΕΗ και στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζουν την αδυναμία σε ΟΤΕ, Coca Cola, που «έκοψαν» μέρισμα. Σε δύο στρατόπεδα οι traders πριν τις κάλπες.

ΧΑ: Σταδιακή επαναφορά για τον Γενικό Δείκτη

Συντηρείται σε οριακά θετικό ποσοστό η τάση σε Φρανκφούρτη, μαζεύονται άνετα οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στο ΧΑ.

Καθαρά... τεχνητή είχαμε χαρακτηρίσει τη διόρθωση της αγοράς, με αφορμή την αποκοπή του μερίσματος για τις δύο «βαρύτερες» εισηγμένες του χρηματιστηρίου, Coca Cola και ΟΤΕ.

Η αρχικά αρνητική εικόνα αποτυπωνόταν μόνο όσον αφορούσε στους κύριους δείκτες και όχι στην ευρύτερη της αγοράς, με τους long να τοποθετούνται από χαμηλότερες τιμές και σταδιακά να ανακάμπτουν προς τα χθεσινά «κλεισίματα».

Από το αρχικό των 881,11 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 2 ώρες για να ενεργοποιηθούν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα σταδιακά να τον επαναφέρουν προς τις 890 μονάδες.

Ζητούμενο παραμένει ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 898 μονάδες, σήμερα-αύριο, τελευταία συνεδρίαση πριν την κάλπη της Κυριακής και τους traders χωρισμένους σε δύο... στρατόπεδα. Οι μεν, ποντάροντας στις πολιτικές εξελίξεις, προεξοφλούν μία ισχυρή ανοδική αντίδραση, αν όχι ανάλογη αυτής της επομένης των ευρωεκλογών, οι δε βλέπουν ως ευκαιρία για μερική κατοχύρωση θέσεων τα ενδεχόμενα υψηλά της Δευτέρας. Ωστόσο αμφότερες οι πλευρές θεωρούν πως άσχετα με την όποια κίνηση του ΧΑ, τη Δευτέρα- Τρίτη έχει δημιουργηθεί... μαγιά ώστε η αγορά να συνεχίσει πέραν των 930 μονάδων στη συνέχεια του Ιουλίου.

Από τις 2.214,70 ο FTSE25 προς τις 2.238 νωρίτερα και με υψηλό ημέρας, στην αρχή της συνεδρίασης, στις 2.268,83 μονάδες.

Από τις 818,64 στις 830,03 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών, δηλαδή εντός του καναλιού που δικαιολογείται με γνώμονα την τεχνική ανάλυση.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα συναλλαγές και τζίρος, το πιθανότερο να ξεπεράσουν τα 75 εκατ. πλησιάζοντας τον μέσο όρο εβδομάδας (στα περίπου 82 εκατ.). Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως σε διάστημα εβδομάδας οι τράπεζες είναι που έχουν κάνει... κράτει, αφήνοντας ρευστότητα και χώρο για τα blue chips. Δεν είναι τυχαίο πως νέα υψηλά για μετοχές των Coca Cola, Jumbo, Motor Oil κ.α. καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, την ώρα που οι τράπεζες έχουν «τρέξει» με ένα 7,55% σε διάστημα εβδομάδας.

Το 38% του τζίρου σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, Πειραιώς, αλλά με τις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος να παρεμβάλλονται.

Συγκριτικά υψηλός ο τζίρος σε ΟΤΕ, με αγορές από τα χαμηλά αρχής των 12,59 έως 0,20 υψηλότερα. Στόχος η επαναφορά, σε αυτή τη φάση της αγοράς, υψηλότερα των 13 ευρώ. Και στην Coca Cola αγορές από τα χαμηλά, αρχής των 32,10 έως τα 32,88 ενδοσυνεδριακά.

Στα 2,47 ευρώ, με άνοδο 5,74% και τζίρο στα 3,5 εκατ., τον τρίτο μεγαλύτερο μετά από αυτόν για Eurobank και Alpha Bank.

Στις 65/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 6 μετοχές να έχουν διψήφιο ποσοστό (Παΐρης, Κυριακούλης, Δομική Κρήτης, ΣΑΤΟ, ΑΕΓΕΚ, Καράτζης ) και 2 από αυτές (Παΐρης, Κυριακούλης) με απόδοση κοντά στο limit up. Ξεχωρίζει το 25,61% στα 2,06 ευρώ του Κυριακούλη καθώς έχει επιτευχθεί με τζίρο 1,079 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. μέσω πακέτου για 645.161 μετοχές στο 1,55 ευρώ, συναλλαγή που παραπέμπει σε άμεσες εξελίξεις στην εταιρεία. Με ποσοστό μεγαλύτερο του 6% για μετοχές των AEΓEΚ, Λάνακαμ, Ντόμπλερ, ΑΒΑΞ, MIG, Intralot κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v