Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρόμετρο η μετοχή του ΟΠΑΠ

Με πτώση το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ επιστρέφει στη διαπραγμάτευση δεχόμενη πιέσεις. Άμυνες στα λεγόμενα βαριά χαρτιά αναμένεται να αναζητήσουν οι long. Πώς κινείται η μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Βαρόμετρο η μετοχή του ΟΠΑΠ

Ελέω ΟΠΑΠ, κυρίως λόγω των όσων διαδραματίστηκαν στο μέτωπο του Οργανισμού, η αγορά παρουσίασε αυτή την αρνητική εικόνα, κυρίως δε το... τελειωτικό «χώσιμο» στις τράπεζες, μετά τις 16:20, με συνέπεια την καταγραφή χαμηλών ημέρας προς το τέλος της συνεδρίασης.

Τουλάχιστον διαφυλάχθηκαν οι 871 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, πρώτη στήριξη που είχε δοθεί πριν το άνοιγμα, με την επόμενη προς τις 853 μονάδες, όπου και το stop για τις long θέσεις που αποκτήθηκαν σε διάστημα μηνός.

Το σημερινό ξεκίνημα φέρνει τον Γενικό Δείκτη στο -1,1% λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο ΟΠΑΠ επέστρεψε στη διαπραγμάτευση με τη μετοχή να υποχωρεί ως και κατά 4,58%, και τα 9,59 ευρώ πριν ανακάμψει στην περιοχή των 9,85 ευρώ, αρκετά πιο ψηλά από την τιμή των 9,12 ευρώ της δημόσιας πρότασης.

Ένα από τα πολλά που έκαναν αρνητική εντύπωση πάντως ήταν η... σιγή ασυρμάτου από τη διοίκηση του Οργανισμού, με χιλιάδες μικρομετόχους/επενδυτές να μένουν στο... σκοτάδι για μία ολόκληρη συνεδρίαση. Στο σχετικό θέμα του Euro2day ξεκαθαρίζεται και το θέμα της τιμής στην οποία προχωρά ο βασικός μέτοχος σε προαιρετική δημόσια πρόταση. Τα 9,12 ευρώ είναι τιμή σε discount, με την τρέχουσα των 10,05 όπως διαμορφώθηκε την Παρασκευή και όχι σε premium με γνώμονα τα 14 ευρώ που λαθεμένα θεωρήθηκαν τιμή της δημόσιας πρότασης. Ακόμη και αυτή η... λεπτομέρεια έχει τη σημασία της, καθώς για μία ολόκληρη συνεδρίαση κυρίως hedge funds «άδειαζαν» τράπεζες, θεωρώντας πως τιμή της δημόσιας πρότασης είναι στα 14 ευρώ. Εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση, που ωστόσο συνέβαλε στη δημιουργία στρεβλών καταστάσεων, κάτι που θα φανεί σήμερα, και μάλιστα από την αρχή της συνεδρίασης. 

Με discount, λοιπόν στα 9,12 ευρώ η δημόσια πρόταση, που πρακτικά αφήνει πεδίο δράσης λαμπρόν στους κάθε short, οι οποίοι θα επιδιώξουν να πιέσουν όσο χαμηλότερα μπορούν. Γι' αυτό, προσοχή και παρακολούθηση χρειάζεται σήμερα και το ΣΜΕ του ΟΠΑΠ αλλά και αργότερα, εάν δούμε εκροές στη μετοχή από το «καλάθι» του GREK/ETF, ενδεχόμενο που εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει παράπλευρες πωλήσεις σε άλλες μετοχές του «καλαθιού». Για να δούμε, καθώς η σημερινή συνεδρίαση θέλει προσοχή, πολλή προσοχή. 

Στο στόχαστρο των πωλητών ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 786,72, μόλις 4 μονάδες πάνω από το χαμηλό ημέρας και με αδύναμη την αμέσως χαμηλότερη στήριξη προς τις 770 μονάδες. 

Σημαντική η σημερινή ημέρα, καθώς στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρια με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τους επικεφαλής των συστημικών ομίλων θα διαμορφωθεί μία πιο σαφής εικόνα για όσα ταλαιπωρούν τον κλάδο, κυρίως δε λόγω του... όγκου των NPLs/NPEs. Ενρια λοιπόν σήμερα στην Αθήνα, τι ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναλύει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου. 

Από τα blue chips, μόλις 6 από τα 21 είχαν θετικό πρόσημο, με ενδιαφέρον το διάγραμμα της Μυτιληναίος (γι' αυτό και αναρτάται ξεχωριστά στον Εκηβόλο).

Λογικά οι long ως αντίβαρο στους short θα αναζητήσουν άμυνες μέσω βαριών χαρτιών, λ.χ. Coca Cola, OTE αλλά και Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, μετοχές που έδειξαν σχετικό χαρακτήρα στα χθεσινά δύσκολα.  

Στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπου η έκθεση σε «ξένα κεφάλαια» και funds είναι ελάχιστη έως μηδενική, συνεχίστηκε το rotation. 

Αυτή τη φορά υπεραπέδωσαν Audiovisual, BYTE, ΚΕΚΡΟΨ, Κυριακούλης, Ιντρακάτ, Ελλαστρον, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές και με λιγότερες, Revoil, Κλ. Ναυπάκτου κ.α. 

Συνεπώς, άμυνα και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v