Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετεκλογική... διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στο χρηματιστηριακό ρητό «buy the rumor, sell the fact» αποδίδονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, στη σημερινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των πωλητών τράπεζες, ΔΕΗ, Coca Cola.

Μετεκλογική... διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Απόλυτα αναμενόμενα τα όσα συνέβησαν στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, που, απλά, ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον γνωστό χρηματιστηριακό κανόνα “buy the rumor, sell the fact”, ή αλλιώς αγόρασε την φήμη – προσδοκία και πούλα το γεγονός – είδηση.

Το μόνο που ίσως να ξέφυγε από τα “προγνωστικά” των Αναλυτών, ήταν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί και λόγω Κυβερνητικής αυτοδυναμίας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι τα δύο Κόμματα που έχουν συνταχθεί για νέα αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό των 180 Βουλευτών, περίμεναν “flying start” και ξεκίνημα της συνεδρίασης με “gap up”, πριν πάρουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, ο τζίρος πλησίασε τα 21 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ), για να κατεβάσει αισθητά στροφές στην συνέχεια.

Αξίζει υποσημείωσης ότι στα χαμηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών του FTSE25 βρέθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι “κόκκινες” μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των “πράσινων”, αποτέλεσμα της εμφατικής απόσυρσης των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εννοείται ότι οι μετοχές που σήμερα κινήθηκαν “contrarian” στην, γενικότερα, επιφυλακτική κίνηση της Αγοράς, βάζουν πρώτη “υποψηφιότητα” ανόδου, στην επόμενη ανοδική κίνηση, όταν και όποτε αυτή έλθει, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν, από τα “βαριά χαρτιά”, οι τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει κατά το τελευταίο ανοδικό κύμα.

Παρά τη σημερινή διορθωτική κίνηση, που σύμφωνα με τους περισσότερους Αναλυτές ήταν αναμενόμενη, λόγω της προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος και των υπεραποδόσεων που είχαν προηγηθεί, οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγορές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι “μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι χθεσινές εκλογές ανέδειξαν αυτοδύναμη Κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρη εντολή να ξεμπλοκάρει τη Χώρα από τη στασιμότητα, τις ιδεοληψίες και την αδράνεια. Παράλληλα, με σαφή φιλοεπενδυτική κουλτούρα και δυναμικές αποφάσεις, να επαναφέρει την αξιοπιστία και την ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η νέα Κυβέρνηση θα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της, για να εντυπωσιάσει τις Αγορές. Οι τελευταίες για να εντυπωσιαστούν περιμένουν κάποια άμεσα αποτελέσματα στις Αποκρατικοποιήσεις και στα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε μακρόχρονη εκκρεμότητα, αλλά και στο θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων των Τραπεζών. Επίσης περιμένουν αποτελέσματα και σωστή στόχευση των Αναπτυξιακών Νόμων, αλλά και άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου Τομέα. Μετά από όλα αυτά, νομοτελειακά θα έρθουν και οι αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας, εν ευθέτω χρόνω. Να σημειωθεί ότι από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες, ακόμα και με τα νούμερα του 2018”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω συγκρατημένα επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 2,092% η απόδοση του 10ετους τίτλου), ενώ ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, νέα υψηλά 53 μηνών και αθροιστικά κέρδη 5,67%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η αυτοδυναμία της ΝΔ συντηρεί την διάθεση για ανάληψη ρίσκου, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης. Αναμένουμε θετικό άνοιγμα, αλλά έχουμε επισημάνει σχετικά με τους υψηλούς πολλαπλασιαστές της Αγοράς, οι οποίοι, αν και δικαιολογούνται, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στις μετεκλογικές συνεδριάσεις. Εκτιμούμε ότι η Αγορά θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από τον τελευταίο καταγεγραμμένο πυθμένα των 830 μονάδων, γεγονός που αναδεικνύει και το συνολικό βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο που αναλαμβάνει η εισροή νέων κεφαλαίων. Επικεντρωνόμαστε σταθερά σε εταιρείες με γερά θεμελιώδη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα σε Τράπεζες και ΔΕΗ, καθώς οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαρτώνται περισσότερο από την βελτίωση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και πιθανότατα να υπάρξουν ανακοινώσεις με μηνύματα προς την νέα πολιτική Ηγεσία”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Αν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω της ταχύτητας της ανόδου των τιμών σε μετοχές και ομόλογα, οι προοπτικές της Αγοράς είναι γενικότερα θετικές, καθώς οι εξελίξεις αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Η απόλυτη νίκη της της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμα καλύτερες αποδόσεις στα Ελληνικά ομόλογα, ακόμα και αν αυτή η εξέλιξη έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές σε κάποιο βαθμό. Σημειώστε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιέχει ευνοϊκότερες ανακοινώσεις αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, για καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμα χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Είναι βέβαιο πως η ροή των ειδήσεων μετά τις εκλογές και για όλο το Καλοκαίρι, όπως οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τον Αύγουστο, ο τερματισμός των ‘Capital Controls’ και ο διορισμός Τεχνοκρατών σε σημαντικά Υπουργεία, θα κρατήσουν ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Περιμένουμε στη σημερινή συνεδρίαση κάποια μεταβλητότητα, αφενός μεν αντανακλώντας την εκλογή μίας Κυβέρνησης πλειοψηφίας, η οποία ωστόσο, ως επί το πλείστον, αναμενόταν γενικά, δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ενώ και ο εμπορικός πόλεμος ίσως επηρεάσει”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη 3,01%. Εκτιμούμε ότι ο σχηματισμός ισχυρής αυτοδύναμης Κυβέρνησης από την ΝΔ, με 158 έδρες, θα δώσει ώθηση στον ΓΔ να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν γίνει ‘απαιτητικές’ στα παρόντα επίπεδα. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συνεδριάζουν σήμερα”, σημείωνε η Merit Sec.

“Το αποτέλεσμα των χθεσινών Βουλευτικών εκλογών οδήγησε σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Ν.Δ. με στίγμα που αναμένεται να είναι περισσότερο φιλικό προς τους Επενδυτές και το Επιχειρείν. Προσδοκάται, επομένως, να συνεχιστεί η ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ προς το Χ.Α. οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, με πιθανή, ωστόσο, αυξημένη μεταβλητότητα και όγκο συναλλαγών, καθώς είναι ενδεχόμενο αρκετοί Επενδυτές να επιδιώξουν την αποκόμιση κερδών, σε Τραπεζικές, ιδιαίτερα, μετοχές” ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το θετικό ξεκίνημα, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν, ως επί το πλείστον με αρνητικό πρόσημο, επηρεάζοντας αρνητικά και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Η ίδια εικόνα και για τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρά το θετικό άνοιγμα που τον έφερε μέχρι τις 847,12 μονάδες (+1,12%), βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 782,43 μονάδες (-6,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 783,9 (-6,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 786,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,09%.

Σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, το “stop long”, για τον ΔΤΡ, είναι στις 791 μονάδες, σε ωριαίο κλείσιμο και αυτό χάθηκε σήμερα δίνοντας σήμα εξόδου. Το 824 κοντινή και το 850 κύρια αντίσταση.

O στόχος της Ελλάδας, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, είναι μέρος της συμφωνίας του 2018”, δήλωσε σήμερα Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι “η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα, παρουσιάζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5% και αυτές οι πολιτικές είναι στη λάθος κατεύθυνση”.

“Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις. Δεδομένης της αλλαγής της Κυβέρνησης, θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

“H Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου τις επόμενες εβδομάδες, την πρώτη μετά τις εκλογές, εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά”, ανέφεραν στο Reuters Αξιωματούχοι και Τραπεζίτες.

Δύο Τραπεζικά Στελέχη που ενεργούν ως Βασικοί Διαπραγματευτές της Ελλάδας σημείωσαν στο Reuters, ότι “η Χώρα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση το νωρίτερο αυτή την εβδομάδα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Όπως ανέφερε το Χ.Α., “αναμένεται σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την εταιρεία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ανεστάλη ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των Παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της εταιρείας ΟΠΑΠ, καθώς και των ομολογιών του κοινού ομολογιακού δανείου της εταιρείας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, “ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού προχωρά σε προαιρετική δημόσια πρόταση για τις μετοχές που δεν ελέγχει. Φέρεται να προσφέρει μεγάλο premium σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος”.

Εν τω μεταξύ, η επιστολή του βασικού Μετόχου φαίνεται ότι εμπεριέχει εταιρικούς και μετοχικούς μετασχηματισμούς, που προκαλούν ερωτήματα περί συντονισμού μεταξύ Μετόχων και ενδεχομένως προβληματίζουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως προς το αν προκύπτει θέμα υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Να σημειωθεί ότι εκτός του ΟΠΑΠ που λόγω των “ειδικών συνθηκών” ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος, με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,93%), Μυτιληναίος (+0,47%), ΟΤΕ (+0,08%), Σαράντης (+1,47%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,54%) και Fourlis (+1,40%).

Από εκεί και πέρα, ελεγχόμενη διόρθωση μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για την μετοχή της Jumbo (-2,93%). Στα 18,88 η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στα 16,37 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Είχε να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 27/6, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,43%), που σήμερα έδωσε οριακή διόρθωση. Στα 8,05 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ δείχνει ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 8,66 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία “Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων”, τα 170.000 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧ. Δ/ΜΟΣ ΟΣΕΚΑ”. Το νέο σύνολο μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 812.382 μερίδια.

Επίσης οι μετοχές της εταιρείας Ικτίνος (-1,47%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,135 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΚΤΕΡ (+1,77%) και Έλαστρον (+4,29%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Παπουτσάνη (+2,31%) στις 27/6, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον Κυριακούλη (+5,83%), ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Μουζάκης (-1,70%).

Η τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση για τον Άβακα (+2%) έχει ξεκινήσει από τα 0,4695 ευρώ (κλείσιμο 11/6), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Byte (+11,11%, αλλά είχαν προηγηθεί τρεις πτωτικές και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΕΛΧΑ (+2,46%), Ιντρακάτ (+2,82%), Αττικές Εκδόσεις (+16,06%), Καράτζη (+1,31%, αλλά τεχνικά θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 8,15 ευρώ) και Κέκροπα (+7,42% και τεχνικά ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,19 ευρώ).

Το stop στον ΓΔ και στα ωριαία διαγράμματα παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στις 837 μονάδες. Το 878 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στις 868 μονάδες. Το 895 κοντινή και το 900 κύρια αντίσταση. Ο ταλαντωτής ήδη σε χαμηλά επίπεδα. Το ότι η Αγορά δεν έκανε άνοιγμα με ανοδική υπερβολή και πολύ υψηλό όγκο, μόνο θετική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί.

Το κλείσιμο ώρας κάτω από το 2214 μας έδωσε έξοδο στο Intraday. Το 2194 σε πρώτη φάση πολύ σημαντικό, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2162. Το 2263 κοντινή αντίσταση και μένει να δούμε αν ο ΟΠΑΠ, μόλις επιστρέψει σε συναλλαγές, μπορεί να συμβάλει και πάλι στο να δοκιμαστεί, ή να διασπαστεί.

Αποφασιστικός εκσυγχρονιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να υλοποιήσει τις αναγκαίες για τη Χώρα μεταρρυθμίσεις. Οι Αγορές ανταποκρίνονται θετικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης”, λέει η Barenberg.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο φιλικό προς την Αγορά Κόμμα, ωστόσο οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν επιβληθεί από τους Πιστωτές και ίσως χρειαστεί να κάνει και αυτός ‘κωλοτούμπα’ αργότερα φέτος”, σχολιάζει η Nomura.

Η Nomura σημειώνει πως “τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα”.

Η Citigroup σχολιάζει ότι “το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, από ότι πριν από τέσσερα χρόνια. Το μερίδιο των ψήφων για τα εξτρεμιστικά Κόμματα έχει ουσιαστικά μειωθεί και τώρα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των Κομμάτων στο Κοινοβούλιο, υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους Διεθνείς Πιστωτές της Αθήνας και κυρίως υπέρ της Ευρώπης. Η σχέση αυτή παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της Χώρας. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, παρά τα τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και η σταθερή μείωση του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να μην είναι προδιαγεγραμμένη”.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα βλέπει η Barclays, μετά την εκλογή μίας νέας ισχυρής Κυβέρνησης στη Χώρα, η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, τις υψηλές επιδόσεις των Ελληνικών ομολόγων και τη βελτίωση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.

Για την Barclays, “η εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας και οι πιθανότητες ενός νέου ‘QE’ από την ΕΚΤ, είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της Ελληνικής Αγοράς ομολόγων”.

Αλλαγή καθεστώτος βλέπει η Alpha Finance για τις Ελληνικές Τράπεζες και πλέον θεωρεί ότι η Αγορά κινείται από το μότο "sell in strength”, στο “buy the dip".

Αναβαθμίζει την Εθνική σε “outperform” με τιμή - στόχο στα 3,35€, από 2,35€ πριν. Για την Eurobank αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,03€, από 0,84€ πριν, με σύσταση “ουδέτερη”. Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι “ουδέτερη” με νέα τιμή - στόχο στα 3,30€, από 1,56€ πριν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 900,31 μονάδες (+0,63%), για να ακολουθήσει σταδιακή υποχώρηση μέχρι τις 877,35 (-1,93%). Στις 17.00 βρέθηεκ στις 877,55 (-1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 878,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,84%.

Ο τζίρος στα 92 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή του Τιτάνα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη διόρθωση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.013 συμβόλαια).

Στα 16.248 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.959 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.046, 2.515 για τον Ιούλιο και 531 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.231) κινήθηκε μεταξύ 2.223 και 2.264 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.000 Alpha Bank, 5.000 Jumbo, 7.963 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.746), Alpha Bank (14.694), Πειραιώς (4.071), ΔΕΗ (3.643), Εθνική (9.893), Ελλάκτωρα (1.063), Μυτιληναίο (676), MIG (4.104), Τρ. Αττικής (295), Cenergy (223), ΑΔΜΗΕ (254), Τέρνα Ενεργειακή (164), ΓΕΚ (105), Lamda Development (259), Ελ. Πετρέλαια (204), Intralot (691), ΕΧΑΕ (162), Viohalco (167), ΟΤΕ (267).

Ας σημειωθούν τα 270 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, τα 20 λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ και άλλα 250 λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Έκλεισε σημαντική “long” θέση στην ΔΕΗ και μικρότερη “long” θέση στην Πειραιώς.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.946, Alpha Bank 70.600, Εθνική 67.249, MIG 89.210, Πειραιώς 25.696, ΔΕΗ 21.024, Μυτιληναίος 10.039, Cenergy 10.008.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                        NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.960.818 τεμ., (από 36.960.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.183.137 τεμ. (24.183.137), ΔΕΗ 6.888.692 τεμ. (6.888.692), Eurobank 78.450.708 τεμ. (77.695.084), Εθνική 30.420.300 τεμ. (30.200.300), ΟΠΑΠ 1.280.256 τεμ. (1.280.256), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v