Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες ρίχνουν τον γενικό δείκτη

Οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ επισκιάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης και την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πτωτικά η πλειονότητα των τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips. Νέο υψηλό ημέρας στις 900 μονάδες νωρίτερα για τον γενικό δείκτη.

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες ρίχνουν τον γενικό δείκτη

Θέμα ωρών είναι η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ για τις εξελίξεις που έχουν οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τη μετοχή του Οργανισμού.

Σε αναμονή αυτών των ανακοινώσεων η αγορά, με τις φήμες να κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών (αλλά όχι μόνον) γραφείων, φήμες που εκτείνονται από λογικοφανή ενδεχόμενα μέχρι... ακραίες υποθέσεις και σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως όσα διαδραματίζονται στα κεντρικά της Λεωφόρου Αθηνών έχουν επισκιάσει και τις εκλογικές εξελίξεις, την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης, του σημερινού Eurogroup και όσων «τρέχουν» εδώ και εβδομάδες σε πολιτικό επίπεδο.

Εν μέρει εύλογο, σημειώνουν έμπειροι χρηματιστές, καθώς η βαρύτητα (όχι μόνον όσον αφορά στη διαμόρφωση της στάθμισης των βασικών δεικτών) είναι πολυεπίπεδη και σύνθετη, σε επίπεδο όχι μόνο εταιρικό και χρηματιστηριακό αλλά ευρύτερα σε νευραλγικούς τομείς και δραστηριότητες του εγχώριου επιχειρείν.

Συνεπώς εύλογη και η αναμονή της αγοράς για το τι ακριβώς συμβαίνει, με τις κάθε λογής φήμες να επιμένουν μέχρι πριν λίγο, όταν στις 11:55 ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε εκ νέου προς τις 888 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης, οι πωλήσεις ορισμένων funds, με επίκεντρο κυρίως τραπεζικές θέσεις, συν τα νεότερα στον ΟΠΑΠ κρατούν την αγορά σταθερά σε αρνητικό έδαφος, με τους traders να μετακυλίουν θέσεις και να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, είτε αγορές είτε πωλήσεις. Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εξελίξεις φέρεται να αφορούν σε δημόσια πρόταση της Emma Delta για τις μετοχές του ΟΠΑΠ.

Πρακτικά μετά την αρχική... εμπλοκή που δημιουργήθηκε (με αφορμή την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης) και τις πρώτες πωλήσεις σε τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips, θα λέγαμε πως από την πλευρά των long επιχειρήθηκε ανασύνταξη δυνάμεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των απωλειών, κάτι που δεν διήρκεσε όμως για πολύ, καθώς εδώ και 20' επανήλθαν οι short.

Υψηλό ημέρας για τον ΓΔ στις 900 μονάδες, που αποτελεί και «νέο υψηλό» σχεδόν 5ετίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν σήμερα-αύριο Τρίτη οι πρώτες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις.

Στον τραπεζικό κλάδο, η επικέντρωση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, όπως αυτό αποτυπώνεται στο 60% της αξίας συναλλαγών σε σύνολο 35 plus εκατ. ευρώ.

Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank, μετοχή που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση. Απώλειες 4,12% στο 1,769 ευρώ. Ακολουθούν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, συμπληρώνοντας την «πτωτική 4άδα» που παρασύρει χαμηλότερα και αρκετά blue chips.

Στις 12:05, από την 20άδα μετοχών με τον μεγαλύτερο τζίρο μόνο σε 1 δεν είχαν αναλάβει το... πάνω χέρι οι πωλητές. Στα 7,40 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με άνοδο 0,82% και μεγάλο τζίρο στα σχεδόν 1,9 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 46.525 μετοχές στα 7,50 ευρώ.

Στις 33/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την αρχική ισορροπημένη εικόνα να έχει γείρει εμφανώς προς την πλευρά των πωλητών.

Να συνεκτιμηθεί η νέα σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς έως τα 2,088%, αλλά με αναστροφή του momentum εδώ και μισή ώρα, καθώς νωρίτερα είχε «τσιμπήσει» στα 2,118%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v