Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης οι τράπεζες καθώς και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που από το ξεκίνημα της ημέρας δέχεται πιέσεις, με αυξημένες συναλλαγές και υψηλό τζίρο. Άμυνες από τους long κυρίως στον ΟΤΕ, καθώς και σε ΕΛΠΕ, Cenergy και Aegean.

ΧΑ: Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Πτωτικό το ξεκίνημα στην Ευρώπη, ανάλογο στην Αθήνα. Με νέες απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτικά ο DAX χαμηλότερα κατά 0,74% στις 12.450 μονάδες.

Στο ΧΑ, αναμενόμενο το άνοιγμα της συνεδρίασης, με σημαντικές πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ περασμένες από την προσυνεδρίαση στο σύστημα, με την εικόνα να έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από ένα τέταρτο νωρίτερα στην αγορά Παραγώγων. Τα ΣΜΕ μπορεί να μην ήταν πολλά (περί τα 270 ) αλλά όλα με σημαντικό discount προς τα 9,59 ευρώ. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν και η πρώτη και η χαμηλότερη με το ξεκίνημα της συνεδρίασης που διαμορφώθηκε για τη μετοχή στην υποκείμενη αγορά. Αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος στον τίτλο, δεύτερος στη σχετική κατάταξη καθώς σημαντική πίεση συντηρείται, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε Alpha Bank και λοιπές συστημικές τραπεζικές.

Το χαμηλό «μετρήθηκε» στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης, καθώς σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε μία ομάδα 6-8 μετοχών του δείκτη, με αποτέλεσμα από τις 2.176,42 να ανακάμψει προς τις 2.188 μονάδες. Ο ΓΔ από τις 867,98 και ο ΔΤΡ από τις 763,97 μονάδες, με στοχευμένες συναλλαγές σε συγκεκριμένα blue chips.

Στο επίκεντρο των traders για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος, με το 50% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται σε Αlpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Στο μείον οι 3, με την Πειραιώς να αντιδρά στα 3,02 και την Εθνική πιο πιθανή να ακολουθήσει στα 2,333 ευρώ. Στο 0,839 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Εύλογα υψηλός τζίρος στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή από τα αρχικά χαμηλά των 9,59 να επιχειρείται να βγάλει αντίδραση προς τα 9,79 ευρώ, δίνοντας ευκαιρίες για intraday κινήσεις, με τη μεταβλητότητα στη διαμόρφωση της τιμής να είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη από τα 21 blue chips του δείκτη.

Με αγοραστές σε Cenergy, Aegean, Viohalco, ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και με τον ΟΛΠ σταθερό.

Οπως αναμενόταν και σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, οι long θα επεδίωκαν να στήσουν άμυνες με «βαριές» μετοχές, όπως για παράδειγμα με τον ΟΤΕ (στα 12,70), από τη στιγμή που η Coca Cola είναι σταθερή στα 32,10 ευρώ. Κυρίως ο ΟΤΕ, δευτερευόντως η Coca Cola, στηρίζουν τον δείκτη ενώ πολύτιμες είναι οι βοήθειες και από τα άλλα blue chips, που αναφέρθηκαν.

Στις 34/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ένδειξη για ακόμη μία συνεδρίαση πως μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία συνήθως υποαποδίδουν σε διορθώσεις μετοχών του FTSE25.

Κυριακούλης, EpsilonNet, Intrakat, Intracom, ALUMIL, Πλαστικά Θράκης με άνοδο μεγαλύτερη του 1,5%.

Στα 14,1 εκατ. ο τζίρος στις 11:10, με φυσιολογική ροή σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης. Στα 18,14 ένα πακέτο για 73.691 μετοχές της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v