Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές κρατούν το «πάνω χέρι» στο ΧΑ

Απώλειες κεφαλαιοποίησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιμετώπισε η εγχώρια αγορά μετά τις εκλογές. Δεν είχε συνέχεια το θετικό ξεκίνημα σήμερα. Ευδιάκριτη νευρικότητα με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Ποια είναι τα όρια κίνησης για τους βασικούς δείκτες και τα blue chips.

Οι πωλητές κρατούν το «πάνω χέρι» στο ΧΑ

Δείχνει να επιμένει πλαγιοκαθοδικά το Χ.Α., καθώς λείπουν τα ανοδικά “καύσιμα” από τις Δεικτοβαρείς μετοχές του ταμπλό, που θα μπορούσαν να γυρίσουν την τάση και να σπρώξουν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τζίρος παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Εννοείται ότι η εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, έρχεται να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν, ότι θα χρειαστούν νέες, μη προεξοφλημένες, ειδήσεις, προκειμένου η Εγχώρια Αγορά να δοκιμάσει την υπέρβαση των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 2250 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τότε, τα δύο παραπάνω τεχνικά όρια, θα συνεχίσουν να δείχνουν απολύτως δυσκολοκατάβλητα.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος, αλλά και ευδιάκριτης νευρικότητας, όσον αφορά την εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και παρά τα νέα ρεκόρ της Wall Street, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,313% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Έλειψαν οι βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και η σημαντική κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας μόνο η μετοχή της Lamda Development (+1,28% και νέα υψηλά 11,5 ετών) να μην έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Γεωργιάδη σύμφωνα με τις οποίες  “αρχές, ή μέσα Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για την επένδυση στο Ελληνικό”, ενώ οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να είναι υπερδιπλάσιες αυτών με θετική μεταβολή, αναλογία που βελτιώθηκε, οριακά, προς το τέλος.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά και με δεδομένο ότι οι βασικοί δείκτες, αλλά και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., “είδαν” τα πρόσφατα υψηλά στις 5/7, οι μετεκλογικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο 4,85%, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών στο 12,53% και για την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 3 δισ. ευρώ.

 Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

 “Περιμένουμε οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές του μη Χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεχιστούν. Το ενδιαφέρον σήμερα θα είναι στραμμένο στην παρουσίαση της Τράπεζας Πειραιώς στους Επενδυτές”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

 “Για την τρέχουσα εβδομάδα, οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στην πιθανή προσπάθεια εξόδου της Χώρας στις Αγορές, με έκδοση ομολόγου, ενώ η Εγχώρια Αγορά μετοχών θα αναζητήσει κατεύθυνση από τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν από σημαντικές εταιρείες των ΗΠΑ”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Eurobank Eq.

 “Τα νέα υψηλά της Wall Street και η θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, ίσως σταθεροποιήσουν την Εγχώρια Αγορά, μετά από μία εβδομάδα με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το ενδιαφέρον θα είναι στην ψήφο εμπιστοσύνης και στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ”, ανέφερε η Beta Sec.

 “Η επαναλειτουργία της Βουλής από την Τετάρτη 17/7 σηματοδοτεί και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στις 20/7, με πιθανολογούμενη την παράλληλη έκδοση 7ετους ομολόγου. Οι Επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν το περιεχόμενο των εξαγγελιών, σε σχέση με τον ευεργετικό απόηχό τους στην Οικονομία. Την Τετάρτη λήγει η δημόσια πρόταση του Τιτάνα και την Παρασκευή λήγουν οι σειρές των Παραγώγων για τον Ιούλιο”, σημείωνε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

 Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί το σύνολο των τίτλων των συστημικών Τραπεζών να ξεκίνησαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, όμως γρήγορα οι αγοραστές έδειξαν ότι δεν είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις από τη σημερινή συνεδρίαση και η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη, με αποτέλεσμα τόσο οι Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, να “δουν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 748,73 (+1,66%) και 721,02 μονάδων (-2,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 732,89 (-0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 770 μονάδων, η πλαγιοκαθοδική τάση παραμένει κυρίαρχη.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ παραμένει “short” με το “stop” στις 847 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις στις 765 – 770 και 786 μονάδες. Αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στις 716 μονάδες, θα ακολουθήσουν κινήσεις “stop loss”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceawood μείωσε την αρνητική της θέση στην Eurobank από 1,01%, σε 0,99%, η “short” θέση της Marshall Wace στην Εθνική Τράπεζα μειώθηκε στο 0,55%, από 0,61%, ενώ εμφανίστηκε στην κατάσταση για πρώτη φορά η BlackRock Investments, με “short” θέση 0,72% στην Alpha Bank.

 Από εκεί και πέρα, αμφότερα τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) επιδιώκει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση, καθώς έχει, όπως όλα δείχνουν, το “πράσινο φως” από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τους Θεσμούς να γίνει ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου οι Εγχώριες Τράπεζες να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν και παραμένει θετικό για την προώθηση και των δύο σχεδίων υποβοήθησης της προσπάθειας των Τραπεζών, να μειώσουν γρήγορα τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά ως το τέλος του 2021. 

 Περαιτέρω ευελιξία στην Αγορά Εργασίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, συνιστά στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του άρθρου 4, στην οποία εξετάζει τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη.

Με την Κυβέρνηση να επιδιώκει την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, για μείωση των φόρων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκινούν τις πρώτες επαφές με τους Θεσμούς. Αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η νέα οικονομική πολιτική, που θα παρουσιάσει από  βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ένα πρώτο κύκλο επαφών με τους δανειστές είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συνομίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενώ συναντήθηκε εκτός από το Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Π. Ντόλμαν (ΔΝΤ). Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθεί και στην συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM.

Στην έκδοση 7ετους ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ και για τον σκοπό αυτό έδωσε ήδη εντολή σε BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “η διαδικασία θα ξεκινήσει ‘στο κοντινό μέλλον’ και εξαρτάται από τις συνθήκες στις Αγορές”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τρίτη και στόχος είναι ένα επιτόκιο στη ζώνη του 1,8% (σ.σ. στη Δευτερογενή Αγορά το 7ετες τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,55%).

 Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. έχει χάσει κάτι από την προεκλογική του “φρεσκάδα” και το όποιο ενδιαφέρον συντηρείται από κινήσεις σε επιμέρους μετοχές, όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Στην ατζέντα της εβδομάδας ξεχωρίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις (η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης), με την Βουλή να ξαναρχίζει τις εργασίες της στις 17 τρέχοντος, ενώ την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Ιούλιο.

 Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΟΠΑΠ (+0,26%), ΑΔΜΗΕ (+1,23%), Σαράντης (+1,35%), Lamda Development (+1,28%),Jumbo (+1,19%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

 Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν  προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.623.443 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ (+0,26%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος χρήσεως 2018, από 2.684 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €9,56016. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 321.623.443.

Από την άλλη, η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των Λιγνιτικών Μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, “θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος”.

Η μετοχή, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενη μέχρι τα 2,318 ευρώ (+2,84%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τα 2,132 ευρώ (-5,41%) και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 2,20 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,40% και συμπληρώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Η ενδιάμεση στήριξη στα 2,20 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 2,184 ευρώ. Πολύ ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στα 2,58 ευρώ.

 Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με σταθερό αγοραστή η Τζιρακιάν (+8,79%), στις 27/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Λανακάμ (+17,99%), με διαθέσεις διόρθωσης η Ιντερτέκ (-5,11%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Κέκροψ (+2,37%), Άβαξ (+3,84%) και Ιατρικό (+3,72%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+3,60%) και νέα υψηλά 5ετιας, τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις για την Profile (+3,78%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,19%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζουν οι Λούλη (+5,52%) και BriQ (+3,54%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΛΧΑ (+2,26%), Λύκο (+8,87%), Καραμολέγκο (+9,23%) και Ιντρακόμ (+2,46%), ανοδική αντίδραση από την Fieratex (+18,05%), αλλά όχι με πειστικό "bid", ενώ αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σημειώθηκε στην Performance Technologies (+16,96%), που ίσως και να είναι το πιο “φθηνό χαρτί” στην ΕΝ.Α.

 Δεν δείχνει διαθέσεις καλυτέρευσης η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη στήριξη στις 850 – 842 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 838.

Ο δείκτης, ενδοσυνεδριακά, έχασε τις 2102 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), καθώς έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 2084,7 (-2,14%), για να ανακάμψει αισθητά στην συνέχει και να παραμείνει ψηλότερα από το εν λόγω όριο.

Το κλείσιμο χαμηλότερα των 2.102 μονάδων, θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα του FTSE25.

 Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία λόγω Εθνικής εορτής, στην Ιαπωνία).

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

 Το ΑΕΠ της Κίνας κατάγραψε ετήσια αύξηση 6,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2019, στα 45,09 τρισ. Γουάν (περίπου $6,56 τρισ. εκατ.) σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Η αύξηση του ΑΕΠ βρίσκεται εντός του στόχου που έχει θέσει το Πεκίνο, για την αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 6% - 6,5% για το 2019.

“Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το Κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,2%, έναντι ετήσιας αύξησης 6,4% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο”, σύμφωνα με την NBS.

 “Εβδομάδα διόρθωσης η περασμένη, αμέσως μετά το γεγονός, που ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πολλά κεφάλαια τοποθετήθηκαν την προτελευταία εβδομάδα, με σκοπό να πουλήσουν στους πιθανούς νέους αγοραστές της Δευτέρας, κάτι που δεν συνέβη μιας αρκετά κεφάλαια ήταν υποψιασμένα. Από την προηγούμενη εβδομάδα σχολιάσαμε τον κίνδυνο μίας διόρθωσης, που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση στην Αγορά, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της.

Μία διόρθωση περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές είναι υγεία, θυμίζοντας ότι ακόμα και στην πτώση των προηγούμενων ετών, βλέπαμε βιαστικές ανακάμψεις. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να αιτιολογήσετε μέρα με την μέρα την κίνηση της Αγοράς, αλλά να ακολουθείτε ένα σχέδιο σε σταθερή βάση αν θέλετε να την κερδίσετε.

Την Τρίτη επιστρέφουν οι Θεσμοί και θα γίνει και η πρώτη επίσημη συνάντηση με την Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και παράλληλα το φιλοεπενδυτικό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει, κάτι που λείπει από την Χώρα.

Σε πρώτη φάση οι Οίκοι είναι θετικοί και πλέον περιμένουμε τις επόμενες αξιολογήσεις. Η Εθνική ακολούθησε με έκδοση ομολόγου την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στην διάρκεια της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα δοκιμάσει έξοδο, με 7ετες ομόλογο.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται και πάλι να γίνεται “της μόδας”, μιας και περισσότεροι Ξένοι, μέρα με την μέρα, το βάζουν στο στόχαστρό τους.

Η μείωση στην φορολογία των εταιρειών την επόμενη διετία, αλλά και η μείωση του φόρου στα μερίσματα, μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω αποτελέσματα και αποτιμήσεις στις εταιρείες.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα, αναμένεται να δημιουργήσει έκρηξη στην έκδοση νέων αδειών και να δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη, μιας και όπως είναι γνωστό, η Οικοδομή βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την Οικονομία. Από την άλλη βλέπουμε το ενδιαφέρον Ξένων κεφαλαίων για την Ελληνική Οικονομία να αυξάνεται συνεχώς, κάτι που θα φανεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δια “γυμνού οφθαλμού”.

Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την Αγορά, βραχυπρόθεσμα, να δείχνει σημάδια κόπωσης, μιας και έχει ανάγκη, αν μη τι άλλο, από “χώνεμα” τιμών.

Μπροστά μας έχουμε νέα που μπορούν να υποστηρίξουν την κίνηση, ενώ όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Αν οι στόχοι για σημαντική ανάπτυξη έως και 4% την επόμενη χρονιά επιτευχθούν, τότε μπροστά μας θα δούμε καταστάσεις που ακόμα δεν μπορούμε να τις φανταστούμε.

Θυμίζουμε πως κάθε μονάδα ανάπτυξης είναι περίπου 2 δισ. ευρώ.

Το ξεκίνημα του Ελληνικού, ή και άλλων νέων έργων, θα βοηθήσει σημαντικά την εικόνα της Οικονομίας, ενώ παράλληλα η μείωση της γραφειοκρατίας με παράλληλη μείωση φόρων, μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μένει να δούμε αν η Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει και σε πιο βαθμό, αυτά που υπόσχεται και οραματίζεται.

“Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αγορά θα πρέπει να είναι πιο αμυντική, σε περιόδους διόρθωσης των Ξένων Αγορών και πιο επιθετική σε φάση ανοδικής κίνησης”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 863,13 μονάδες (+0,56%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 840,42 (-2,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 851,34 (-0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος στα 54 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό ο Τιτάνας.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Η Αγορά Παραγώγων

Με πτώση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων με τις συναλλαγές και λόγω μετακύλισης θέσεων, να αυξάνουν αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.134 συμβόλαια).

Στα 15.732 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.252, 3.124 για τον Ιούλιο, 2.012 για τον Αύγουστο και 116 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.108) κινήθηκε μεταξύ 2.084,25 και 2.145,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.171), Alpha Bank (4.695), Πειραιώς (3.338), ΔΕΗ (2.760), Εθνική (6.726), Ελλάκτωρα (287), Μυτιληναίο (225), MIG (2.025), Ιντρακόμ (218), ΕΧΑΕ (132), ΓΕΚ (241), Intralot (379), Viohalco (193), Lamda Development (189), Τερνα Ενεργειακή (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.619, Alpha Bank 64.800, Εθνική 61.603, MIG 86.574, Πειραιώς 24.091, ΔΕΗ 21.218, Μυτιληναίο 10.041.

Έκλεισε “long” θέση στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.914.818 τεμ., (από 36.785.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.636.855 τεμ. (24.122.134), ΔΕΗ 6.982.839 τεμ. (6.967.839), Eurobank 79.030.840 τεμ. (79.030.840), Εθνική 30.582.359 τεμ. (30.580.300), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v