Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται «απάντηση» στα νέα ρεκόρ της Wall

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θετικό κλίμα που διαμορφώνουν τα νέα ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ εν μέσω προσδοκιών από τη Fed και τα «καύσιμα» που αναζητά το Χρηματιστήριο για να κινηθεί υψηλότερα. «Κλειδί» η κίνηση των τραπεζικών μετοχών.

ΧΑ: Ζητείται «απάντηση» στα νέα ρεκόρ της Wall

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, με τους περισσότερους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι «οι προσδοκίες έχουν επιστρέψει για πιθανή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed και αν η Κεντρική Τράπεζα διαψεύσει τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα", δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντική υποχώρηση».

Μένοντας στην «άλλη πλευρά» του Ατλαντικού, αξίζει να σημειωθεί ότι η προσοχή των ενεργών Επενδυτών, από σήμερα, μεταφέρεται και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου, με τη Citigroup να ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αισιοδοξία της Wall Street δεν δείχνουν να συμμερίζονται, σήμερα το πρωί, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου η εικόνα παραμένει μεικτή (κλειστές οι Αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής αργίας).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., το ερώτημα είναι γνωστό σε όλους τους ενεργούς traders και αφορά τα αν και κατά πόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει τα ανοδικά «καύσιμα» να κινηθεί και να υπερκεράσει, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τις 900 μονάδες, που δείχνουν ισχυρό βραχυπρόθεσμο «ταβάνι».

«Κλειδί» στην προσπάθεια υπέρβασης, η συμπεριφορά των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, ο κλαδικός δείκτης των οποίων, μετεκλογικά, κατέγραψε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 12,09%.

«Άγνωστος Χ» και η συμπεριφορά του τίτλου της ΔΕΗ (πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι), που δείχνει εξ ίσου «ευάλωτος» και από τις πρώτες επιλογές των πωλητών στο ταμπλό.

Μένοντας στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή του ενδιαφέροντος στη μετοχή της Lamda Development (κινείται σε υψηλά 11,5 ετών), μετά τις τελευταίες δηλώσεις Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες, «αρχές ή μέσα Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για την επένδυση στο Ελληνικό».

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα δείχνει η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκινά.

Αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η νέα οικονομική πολιτική, που θα παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για τις μειώσεις φόρων, που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου του “Economist” στο Λαγονήσι.

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν, όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφισή τους, στο οικονομικό προσκήνιο. Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν, για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι Μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν τα συμβόλαια του τρέχοντος μήνα, στην Αγορά Παραγώγων.

Απόλυτη προσοχή χρειάζονται οι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που επιδεικνύουν συνέχεια και συνέπεια, στην πλαγιοανοδική τους κίνηση.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.623.443 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος χρήσεως 2018, από 2.684 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €9,56016. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 321.623.443.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v