Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες προς τις 880 ο Γενικός Δείκτης

Κίνηση πάνω από το κρίσιμο όριο των 876 μονάδων στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ και Τιτάν, με άνοδο άνω του 5%. Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος -και- λόγω «πακέτων».

ΧΑ: Με τράπεζες προς τις 880 ο Γενικός Δείκτης

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές επιμένουν στα αρνητικά πρόσημα, έστω και με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, οι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν να διατηρούν τον έλεγχο της τάσης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίζει το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που είναι η υπέρβαση των 876 μονάδων.

Κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω όριο θα επαναφέρει στο τραπέζι των Αναλυτών το σενάριο για νέα «αναμέτρηση» με την πολύ δύσκολη ζώνη των 895-900 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 866,8 (-0,14%) και 877,08 μονάδων (+1,04%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 60 εκατ., από τα οποία τα 34,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΤΚ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ συνεχίζεται αμείωτο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αφυπνίζονται συναλλακτικά μετοχές που είχαν πολύ καιρό να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, η ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών βασίζεται στην επιστροφή του ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,53% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ σημαντικές βοήθειες δίνουν και οι Viohalco (+1,05%), ΔΕΗ (+5,24%), ΟΛΠ (+2,64%), Σαράντης (+1,79%) και Τιτάν (+6,13%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, δεν υπάρχει τίτλος που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας και αυτό μπορεί να αποδειχθεί θετικό για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν στερείται ενδιαφέροντος, με τις «βαριές» μετοχές να προσπαθούν να επαναφέρουν τους δείκτες στα πρόσφατα υψηλά και τις «ελαφρές ταξιαρχίες» να πρωταγωνιστούν στις ημερήσιες «συγκινήσεις», έστω και αν πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμών, με την ξαφνική απόσυρση των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v