Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι τράπεζες έκαναν την ανατροπή

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον ΓΔ παρά το αρνητικό ξεκίνημα. Κέρδη 4,4% για τον τραπεζικό δείκτη πριν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Στους κερδισμένους ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

XA: Οι τράπεζες έκαναν την ανατροπή

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας η σημερινή, με τους traders να κινούνται άλλοτε στον ρυθμό της Φρανκφούρτης άλλοτε των εσωτερικών εξελίξεων, εν συνεχεία με το βλέμμα στα futures στην Wall Street. Και από τις 16.00' και μετά να επανεμφανίζονται οι αγοραστές, αυτή την φορά με την συνδρομή ξένων δυνάμεων.

Ετσι ο ΓΔ μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, με βυθίσεις και εξάρσεις, διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 843,42 (υψηλό ημέρας) με άνοδο 1,42%.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε συσχετίσει την εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με το αν ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός θα αντιδρούσε πάνω από τις 700 μονάδες. Οπερ και εγένετο, με τον ΔΤΡ κατά 0,73% στις 705,91 γεγονός, που επιβεβαίωσε την τεχνικότητα του ΔΤΡ και δίνει, πλέον, προβάδισμα στους long. Αλλωστε, σύμφωνα με το διάγραμμα του κλαδικού δείκτη για τον ΔΤΡ έχει δοθεί σήμα long από την αρχή κιόλας της εβδομάδας, κάτι που φάνηκε και σήμερα.

Καταμερισμός συναλλαγών, κάτι που διευκολύνει περισσότερο τους αγοραστές από την στιγμή που ενεργοποιούνται εντολές για blue chips, προς υψηλότερες τιμές. Στις 2.055,86 υψηλότερα κατά 0,69% ο FTSE25, που χρειάζεται ένα "κλείσιμο" πάνω από το όριο των 2.070 μονάδων. Θα δούμε αύριο, Πέμπτη, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Εθνικής και Alpha Bank, ενώ έπονται, την Παρασκευή, Πειραιώς και Eurobank. Ακολουθούν το roadshow της Goldman Sachs, τη Δευτέρα, στο Λονδίνο και για τρεις μέρες στη συνέχεια ο κύκλος παρουσιάσεων στην εκδήλωση της HSBC, επίσης στην αγγλική πρωτεύουσα. Για αυτό θεωρούμε αυτό το διάστημα "καυτό" όσον αφορά στην εικόνα των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στους ξένους, οι δικοί μας. Στα συν το καλό timing όσον αφορούσε στην ανακοίνωση της πλήρους άρσης όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Κυρίως σημειολογική η κίνηση, επαναλαμβάνω σε σωστό συγχρονισμό με τις ενέργειες του υφ. Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού και της Φρανκφούρτης.

Εάν για τον κλάδο-κλειδί επιβεβαιωθεί το ανοδικό momentum και σε μηνιαίο, πολύ πιθανά να έχουμε δοκιμασία της αντίστασης των 845 με επόμενο στόχο προς τις 860 και για τους φιλόδοξους η επαναφορά προς τις 900 μονάδες. Ομως ένα-ένα, καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί κινήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής παρακολούθηση, εξέταση και επιλογή.

Μοιρασμένες, όπως είπαμε οι συναλλαγές κατανεμήθηκαν όχι μόνο σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους του δείκτη, ένδειξη πως κάποιοι ξένοι επιστρέφουν σε συγκεκριμένες εισηγμένες, αυτή την φορά ως αγοραστές.

Μεγαλύτερος τζίρος στον ΟΤΕ, με την Εθνική να ακολουθεί και τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank να κλείνουν την πρώτη 5άδα.

Κινητικότητα, όμως όπως είπαμε γενικότερα στα blue chips, με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola κ.α. Πολύτιμη η συνδρομή του ΟΤΕ, καθώς υπό βοηθείται και από το πρόγραμμα αγοράς μετοχών, με ζητούμενο ένα κλείσιμο πάνω από τα 12 ευρώ. Η Εθνική εδώ και μέρες συγκριτικά καλύτερη από τα άλλα συστημικά ιδρύματα, με περισσότερες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο και αγοραστές σε άνοδο έως τα 2,42 ευρώ. Δυνατή η ΔΕΗ από την αρχή της συνεδρίασης, με εμφανή τον σχηματισμό αναστροφής και "βλέψεις" προς τα 2,90 ευρώ. Εύλογη η αντίδραση με την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης, που μπορεί να αποφέρει 500 εκατ.

Το ενδιαφέρον είναι πως το ΧΑ, οι τράπεζες πήραν τα...πάνω τους παρά την έκθεση του οίκου Moody's, πως η Ελλάδα θα μείνει στην Δεύτερη κατηγορία. Αυτή είναι η εκτίμηση του πανίσχυρου οίκου (και ) αξιολόγησης, προσωπικά εκτιμώ πως θα είναι από τις φορές, που θα διαψευστεί.    

Από τη μεγάλη κατηγορία ξεχώρισαν, πέραν αυτών που αναφέραμε, οι Cenergy (βοήθησε η συμφωνία για τον Baltic Pipe), Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (επαναφορά πάνω από τα 6 ευρώ με τάση long), ΕΛΠΕ, Jumbo (με την ολοκλήρωση της συσσώρευσης από εχθές), Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ,ΟΤΕ (που πάτησε τα 12 ευρώ), με Sarantis, Fourlis, Tέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη η εικόνα στον FT Mid Cap, καθώς υποχώρησαν μόνον ΕΛΤΟΝ, Ικτίνος, Ιντρακάτ, Πλαστικά Θράκης και Profile.

Μεγαλύτερη άνοδος για MIG, Attica Bank, Intralot, ΚΕΚΡΟΨ, Παπουτσάνης κ.α. σε ακόμη μία θετική για την κατηγορία συνεδρίαση.

Στις 67/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Paperpack στα 4,62 ευρώ (άλλη μία επιτυχής επιλογή της 3Κ Investment), ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α. Οι συναλλαγές στα 28,724 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 65,595 εκατ. ευρώ, με 2 πακέτα σε TITC για 19.000 στα 18,38 και για 30.000 της Motor Oil στα 21,60 ευρώ.

Σε νέα χαμηλά η απόδοση του 10ετούς, στα 1,719%, και πάλι πάνω από τα 9$ το GREK Global X MSCI.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v