Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήρε την κατηφόρα ο Γενικός Δείκτης

Διόρθωση στην εγχώρια αγορά, μετά από αρκετές συνεδριάσεις στασιμότητας. Κάτω από τις 870 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, στο κόκκινο το σύνολο του FT 25, στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ισχυρές απώλειες και για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Πήρε την κατηφόρα ο Γενικός Δείκτης

Στο... κόκκινο το ΧΑ, σε οριακά θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκυρία εξελίξεων που διευκολύνουν τις κινήσεις των short από διάφορα μέτωπα συγκεντρώνονται αυτά τα 24ωρα. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς υπό πίεση από την αρχή της συνεδρίασης.

Στο 1,26% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που διορθώνει χαμηλότερα των 870 μονάδων, με τις πιέσεις σημαντικές και επιμερισμένες από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο μείον 1,29% και κάτω από την περιοχή των 2.150 μονάδων ο FTSE25, διορθώνει περισσότερο από 3% ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να χάνει και τις 850 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη διόρθωση στην κωλυσιεργία που παρατηρείται με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, με τη μείωση της στάθμισης για τον ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο η Morgan Stanley να αυξήσει -την Πέμπτη το βράδυ- τη... βαρύτητα της Κίνας, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της στάθμισης άλλων αναδυόμενων αγορών. Η ελληνική έχει υποστεί ήδη ένα πλήγμα, φαίνεται πως δύσκολα θα αποφύγει ένα δεύτερο. Περισσότερα θα γνωρίζουμε πρωί της Παρασκευής.

Το θέμα του OΠAΠ είναι επίσης μία ισχυρή αφορμή για εντατικοποίηση των πωλήσεων από την πλευρά των short, καθώς σύμφωνα με τη Wood, οι εκροές εκτιμάται πως θα κυμανθούν στα επίπεδα των 36 εκατ. $, μερίδιο σημαντικό που οδηγεί τη μετοχή ήδη σχεδόν 2% χαμηλότερα, προς τα 9,415 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανάρτησή μας από νωρίς στον Εκηβόλο.

Και αν το πρόβλημα του OΠAΠ επηρεάζει, κατ' αρχάς, βραχυπρόθεσμα την αγορά, τη στάση των funds, μείζον είναι το τραπεζικό.

Κρίσιμη συνάντηση αύριο το πρωί, υφ.Οικονομικών με τους επικεφαλής των 4 συστημικών ομίλων για το θέμα του σχεδίου «Ηρακλής».

Για αύριο είναι η σύσκεψη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, όπου θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου του ΤΧΣ ενώ κρίσιμο ζήτημα είναι η σύνθεση/ποιότητα των στοιχείων που θα εισφερθούν. Η Αθήνα επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα μέχρι το Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να επιφυλάσσονται για το αν θα επιτευχθεί το εγχείρημα.

Στο 48% το μερίδιο των τραπεζικών, στο σύνολο της αξίας συναλλαγών, που στις 11:55 ανερχόταν στα 15 εκατ. ευρώ.

Σε... κόκκινο έως βαθύ... κόκκινο η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με εξαίρεση τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v