Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Λίγο χαμηλότερα από τις 880 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω θετικού κλίματος στις αγορές. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, άνοδος για Πειραιώς. Πιέζονται χαμηλότερα Coca Cola, ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Ανοδικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο συν τα futures στη Wall Street, με μικρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για το ΧΑ.

Από τις 880,30 μονάδες το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, που μετά τα πρώτα 5' διολίσθησε προς τις 875 μονάδες. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ζητούμενο για τον ΓΔ είναι -με το αρνητικό ενδεχόμενο- να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη περιοχή στήριξης πέριξ των 865/860 μονάδων. Με βάση την αρχική εικόνα της συνεδρίασης, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως για τον ΓΔ δύσκολα θα υπάρξει εμβάθυνση της διόρθωσης, με τις 875 μονάδες να αποτελούν μία από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, σε μέτρηση εβδομάδας.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, μακριά από τον μέσο όρο εβδομάδας, αλλά ακόμη είμαστε στην ολοκλήρωση της πρώτης ώρας. Το 56% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τη Eurobank να έχει κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο και τις Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν.

Αργόσυρτη διολίσθηση για βασικούς δείκτες και μετοχές, σε μία απόλυτα ελεγχόμενη κλίση προς τις πρώτες στηρίξεις εβδομάδας.

Προσεκτικοί οι πωλητές, επιφυλακτικοί οι εν δυνάμει αγοραστές, κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις δύο πλευρές να μη δείχνουν πρόθεση να οδηγήσουν την αγορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ωστόσο ένα κλείσιμο του ΓΔ έστω και οριακά στις 880 μονάδες θα δημιουργούσε ένα μικρό σερί, τριών συνεδριάσεων, με τη συγκεκριμένη περιοχή να παραμένει σημαντικό σημείο αναφοράς και υπό προϋποθέσεις στήριξη για τη συνέχεια.

Με απώλειες 0,42% η διακύμανση για τον FTSE25, καθώς υποχωρεί προς τις 2.175 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής στα 2,998 ευρώ, της Αlpha Βank στο 1,893, της Eurobank στο 0,909 και στα 3,092 ευρώ της Πειραιώς. Σε υπεραπόδοση έναντι της αγοράς και του μη τραπεζικού μέρους του δείκτη, κοντά στα υψηλά έτους αλλά και με απόκλιση, περίπου 12%, από τα επίπεδα τιμών των αμκ του 2015. Σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο, στα blue chips και σε μετοχές-σηματωρούς τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι αναλογικά υψηλότερα της αγοράς, ενώ απέχουν ένα 2% με 3% από τα υψηλά έτους.

Είναι προφανές, πως στο ΧΑ χρειάζεται ένα... σοκ για να απεγκλωβιστεί από τα τρέχοντα επίπεδα, σε μία συγκυρία που διεθνώς κυρίως λόγω Νέας Υόρκης επικρατεί κλίμα που ευνοεί τους αγοραστές.

Από τις μη τραπεζικές, με αγοραστές στους τίτλους των Cenergy, AEGEAN, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Mytilineos, ΟΛΠ, Sarantis.

Στο συν η μετοχή της Πειραιώς, λίγο μετά τις 11:35, στα 3,10 ευρώ.

Στις 48 έναντι 38, με 97 μετοχές χωρίς μεταβολή. Στα 5,5 εκατ. ο τζίρος, στις 11:45.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v