Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα σενάρια για την κίνηση των βασικών δεικτών

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα σημεία αναφοράς στην προσπάθεια να κοιτάξει προς τις 900 μονάδες. Ποια είναι τα όπλα στα χέρια των short και ο ρόλος-κλειδί των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Βοήθειες από τα ρεκόρ στη Wall Street.

ΧΑ: Τα σενάρια για την κίνηση των βασικών δεικτών

Εβδομάδα πρόκριμα για τον Νοέμβριο αυτή που ξεκινά, με τον Γενικό Δείκτη από τις 880,36 μονάδες, τον FTSE από τις 2.184,18 και με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 884,81 μονάδες.

Με κέρδη μεν η τελευταία εβδομάδα και με τον ΓΔ να μετρά δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις να «πατά» στις 880 μονάδες, σημαντική περιοχή που θα φανεί εάν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στήριξης για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο πέραν των 900/905 μονάδων ή αντίσταση και διόρθωση προς τις 860 μονάδες.

Πολύ πιθανή η συνέχιση της αργόσυρτης πλαγιοανοδικής κίνησης που εξελίσσεται κυρίως λόγω της υπεραπόδoσης του τραπεζικού κλάδου. «Κλειδί» οι τράπεζες για τον απεγκλωβισμό του ΧΑ, σημειώναμε χθες, και όντως σύμφωνα με όσα αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος, από νωρίς σήμερα, δύσκολη καθίσταται η επίτευξη των φετινών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ενδεχόμενο που εάν συνεκτιμηθεί με τις όχι και τόσο ενθαρρυντικές ενδείξεις από το μέτωπο του... Ηρακλή, αλλά και τις αναφορές της DBRS, θα λέγαμε πως οι short έχουν πρόσφορο έδαφος για να τους βγει η αγορά. Ωστόσο στο παρασκήνιο, αυτό που μετρά είναι η στάση και οι κινήσεις των insiders.

Από το πώς θα κινηθούν θα εξαρτηθεί η τάση αυτή την εβδομάδα, με την αγορά να περιμένει την κατάθεση του φορολογικού ν/σ που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις και ευνοϊκές πρόνοιες για οικονομία, επιχειρείν.

Από το ΧΑ, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που κυμαίνεται στα υψηλά έτους αλλά σε απόσταση από τα επίπεδα τιμών των αμκ του 2015. Σε απόκλιση 2%-3% από τα υψηλά έτους η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα της μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ, με τις αγορές να δανείζουν, απλόχερα, με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Οδηγός μας η Wall Street, των διαδοχικών ιστορικών υψηλών, ενώ για τον S&P 500 ενδεχόμενη κατοχύρωση των 3.067 σε κλεισίματα μπορεί να μας φέρει στις 3.117, επίπεδο που θέλει την προσοχή μας. Οι 3.030 είναι κοντινή επιθετική στήριξη, που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τις 2.990 ή τις 2.972 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, «κλειδί» ο τραπεζικός, ξεκάθαρα πρωταθλητής για το 2019, γράφοντας ήδη διπλασιασμό τιμής. Μια κατοχύρωση των 911 σε κλείσιμο μπορεί να δώσει πιο επιθετική τάση, μιας και ουσιαστικό επόμενο επίπεδο είναι η ζώνη του 1.000. Οι 885 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει τις 857.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, άλλη μία εβδομάδα με μικρά κέρδη για τον FTSE που αργά και βασανιστικά κινείται ανοδικά και να ψάχνει πλέον τα υψηλά έτους. Πολύ σημαντική η διάσπαση των 2.175 με τις 2.162 να είναι σημαντική κοντινή στήριξη και επιθετική τάση που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει καλύτερη διόρθωση με τις 2.130 επόμενο επίπεδο. Από την άλλη, οι 2.215 και 2.255 είναι επόμενες αντιστάσεις και στόχοι, θυμίζοντας το υψηλό έτους στις 2.270 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v