Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 900 μονάδων με εορταστικό τζίρο

Επιταχύνει την κίνηση ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες -πλέον- και από τον τραπεζικό κλάδο, που πέρασε σε θετικό έδαφος. Σημάδια ανάτασης και στον όγκο συναλλαγών μετά τις πρώτες ώρες, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

ΧΑ: Υπέρβαση των 900 μονάδων με εορταστικό τζίρο

Παρά την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και την ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., οι λίγοι αγοραστές, εκμεταλλευόμενοι τη διαφαινόμενη απουσία πωλητών, επιχειρούν την υπέρβαση, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει υψηλότερα των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Δείκτης ξεκίνησε με απόλυτα οριακές απώλειες, υποχωρώντας μέχρι τις 892,01 μονάδες (-0,01%), οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, δείχνουν να κατακτούν όλο και ψηλότερα επίπεδα και η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, έχοντας ως μέχρι στιγμής υψηλό στις 905,24 μονάδες (+1,48%).

Σε απογοητευτικά επίπεδα ο τζίρος, μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 30 εκατ., από τα οποία τα 13,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΡΙΚ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΡΑΙΓ).

Η κατάκτηση νέων ενδοσυνεδριακών υψηλών οφείλεται στη μερική αφύπνιση του Τραπεζικού κλάδου, με τον Τραπεζικό δείκτη να έχει γυρίσει σε κέρδη 0,96% και στη συνεχιζόμενη κινητικότητα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι ΟΛΠ (-0,23%) και ΕΥΔΑΠ (-0,13%).

Από τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+3,03%), ΑΔΜΗΕ (+2,58%), Αεροπορία Αιγαίου (+3,19%), Ελλάκτωρα (+2,45%), Ελ. Πετρέλαια (+2,03%), Jumbo (+2,26%), Μυτιληναίο (+2,44%) και ΟΠΑΠ (+2,65%).

Αν συνεχίσουν να δηλώνουν απόντες οι πωλητές, δεν αποκλείεται οι λίγοι αγοραστές να ανέβουν ακόμα ψηλότερα και σε μία τέτοια περίπτωση, για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη των 906-910 μονάδων.

Εκτός από την κίνηση του Δείκτη, ζητούμενο παραμένει η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, με περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.   

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v