Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 940 υποχωρεί ο ΓΔ, με το κλίμα στις αγορές να επιδεινώνεται διεθνώς. Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με... πενιχρά όμως κέρδη, συμπλήρωσε το ΧΑ. Διατηρούν βραχύ προβάδισμα οι long, ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Οι ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές, λόγω κοροναϊού, είναι ο ρυθμιστής της στάσης των traders στις ευρω-αγορές.

Επιτεύχθηκε το 7 στα 7 στο ΧΑ, με την αγορά να «μετρά» 17 συνεχόμενες συνεδριάσεις υψηλότερα του επιπέδου των 900 μονάδων. Γεγονός που ενισχύει όσους αισιόδοξους μιλούν για ανοδική τάση και προσβλέπουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Εστω και οριακά στις 942,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακά θετικό πρόσημο για τον FTSE25 στις 2.354,21 και μικρές απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών στις 879,63 μονάδες.

Ωστόσο, με τις συναλλαγές στα τρέχοντα μέτρια επίπεδα, οποιαδήποτε προσπάθεια για υπέρβαση των ανθεκτικών 950 μονάδων δεν θα θεωρηθεί πειστική, τουναντίον. Γι' αυτό και ζητούμενη είναι η ενεργοποίηση επιπλέον traders και επενδυτών, ενεργότερη συμμετοχή των ξένων και αποσαφήνιση της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο.

Το εκτός κλίμα συμβάλλει στη σταδιακή βελτίωση της εικόνας στο ΧΑ, με μεικτές τάσεις έκλεισε χθες βράδυ η συνεδρίαση στη Wall Street και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως πιθανή μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, σε... δεύτερο χρόνο. Η Κίνα παραμένει ένας καταλύτης για τη διαμόρφωση της τάσης, πλην όμως οι όποιες ανησυχίες εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα αμβλύνθηκαν την αμέσως επομένη. Νωρίτερα, τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε μικρές απώλειες, 0,18%, με τον δείκτη στις 3.313 μονάδες.

Με αυτά εκτός, εντός οι long διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, όμως κύρια χαρακτηριστικά παραμένουν η μετακύλιση ρευστότητας/θέσεων και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις. Rotation και stock picking, τακτική, που μέχρι τώρα αποδίδει, με τον ΓΔ να καταγράφει θετική απόδοση 2,68% από την αρχή του έτους.

Θετική μεταβολή, που οφείλεται στην υπεραπόδοση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, που υπερκαλύπτουν την υστέρηση των τραπεζικών. Στο μείον 0,62% ο ΔΤΡ, από την αρχή του έτους, με τα προβλήματα που αφορούν κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν. Και μπορεί η JP Morgan να εμφανίστηκε, τελευταία, «ταύρος», σύμφωνα με σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αλλαγή τάσης του κλάδου-κλειδί, η πειστική υπέρβαση των 888/889 μονάδων, με μία πρώτη προσπάθεια (την Τρίτη) να μην έχει συνέχεια στη χθεσινή συνεδρίαση. Ομως η εγγύτητα του ΔΤΡ με την εν λόγω περιοχή συντηρεί το θετικό ενδεχόμενο. Κάτι που μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 3,049 ευρώ η Εθνική, «δένοντας» το όριο των 3 ευρώ. Στο 1,852 η Alpha Bank, στο 0,90 η Eurobank και στα 3,29 η Πειραιώς. Μόνη με θετικό πρόσημο η Εθνική, επιβεβαιώνοντας όσους τη θεωρούν οδηγό σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σαφώς πιο ικανοποιητική η εικόνα σε blue chips και επιλεγμένες μετοχές από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Υποστηρικτική των long, η ισχυρή τάση για μετοχές σηματωρούς, όπως ο ΟΤΕ -στα 13,88- και ο ΟΠΑΠ -στα 11,78 ευρώ.

Επανενεργοποίηση των αγοραστών στον ΟΤΕ, σε διαμόρφωση της μέσης τιμής (μέχρι και αύριο) για όσους κατόχους μετοχών του ΟΠΑΠ θα προτιμήσουν να πάρουν μετοχές αντί για προμέρισμα.

Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, EXAE, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με τη μεγαλύτερη άνοδο, 3,04% στο 1,968 ευρώ), αυτοί που ξεχώρισαν χθες. Το πιθανότερο είναι πως σήμερα, στο πλαίσιο του rotation, θα προστεθούν άλλες μετοχές του δείκτη.

Επίσης υποστηρικτική, για τους long, η συντήρηση της μόχλευσης σε μετοχές του FT Mid Cap αλλά και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εισηγμένες.

Από τον FT Mid Cap, στο επίκεντρο η AVAX, κυρίως λόγω της αμκ, ισχυρή τάση για Quest, Autohellas, Profile, Πλαίσιο κ.α., με σημαντικές πιθανότητες να υπάρξει συνέχεια, σήμερα-αύριο.

Αφήνω τελευταία την παράμετρο Fitch, καθώς στην αγορά έχει προεξοφληθεί και αφομοιωθεί η αναβάθμιση της σύστασης, στα επίπεδα των 940-950 μονάδων. Προφανώς και κάθε θετική έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο θα είναι καλοδεχούμενη, αλλά πηγαίνουμε με το βασικό σενάριο. Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v