Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Stock picking και αναζήτηση... δυνάμεων

Η επικέντρωση σε συγκεκριμένες μετοχές συντηρεί το ανοδικό σερί, που χτίζει η εγχώρια αγορά. Η προσοχή και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση της τάσης. Θετικότερη η εικόνα και στις διεθνείς αγορές.

XA: Stock picking και αναζήτηση... δυνάμεων

Συγκρατημένη διόρθωση στη Wall Street, επανέκαμψαν οι ασιατικές αγορές και στην Ευρώπη αναμένεται μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή.

Στο ΧΑ, οι long κατάφεραν να «γυρίσουν» την αγορά από τους short, παρουσιάζοντας καλή εικόνα στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης. Στις 942,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.352,70 ο FTSE25 και με τον τραπεζικό στις 882,19, μη δίνοντας σε «κλείσιμο» το θετικό πρόσημο που ήθελαν οι αγοραστές. Ωστόσο ο κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα των 880, είναι δηλαδή κοντά στις σημαντικές 888 και μένει να φανεί εάν σήμερα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την Παρασκευή.

Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν οι κινήσεις traders και επενδυτών σε επιμέρους μετοχές σε ένα ευρύ μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Από τη μεγάλη, τη μεσαία, μέχρι τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, δίνοντας έτσι ενδιαφέρον στις τακτικές stock picking. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Autohellas αλλά και των Doppler, Foodlink, Χαϊδεμένος κ.α., ενισχύοντας τη λογική όσων δεν κοιτούν τόσο τον δείκτη όσο επιμέρους μετοχές. Άλλωστε, έχει χιλιοειπωθεί ότι οι δείκτες μόνο αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής εικόνας του ταμπλό δεν είναι.

Θα επιμείνω πως ο κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά, να ενισχύσει την ανοδική φορά, να «δοκιμάσει» επιτυχώς την υπέρβαση των 950 μονάδων είναι ο τραπεζικός. Και για τον κλάδο, τουλάχιστον από την τεχνική πλευρά, ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long έχουν δοθεί από την Παρασκευή.

Κρατά τα 3 ευρώ η Εθνική, προβληματίζει η Alpha Bank, χάνει την άνοδο της Δευτέρας η Eurobank, με την Πειραιώς να παραμένει η σηματωρός στην οποία προσβλέπουμε.

Και ενώ ο κλάδος-κλειδί είναι σε αναμονή, περιμένοντας την αφορμή, το έναυσμα, στα blue chips επιβεβαιώνονται εκείνες οι δυνάμεις που θα είναι ισχυρές και στην «επόμενη ημέρα». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέδειξε χθες την ισχύ της, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο προς το όριο του 1 δισ. χρηματιστηριακή αξία. Το ταμπλό «ξέρει» και προεξοφλεί, κάτι που ισχύει και για άλλους ομίλους, όπως λ.χ. για την Coca Cola, την AEGEAN κ.λπ.

Κινητικότητα και στα μεσαία, με την Autohellas να ξεχωρίζει, τις ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest κ.α. να ακολουθούν, επιβεβαιώνοντας και χρηματιστηριακά τη σταθερά ανοδική πορεία τους σε επιχειρηματικό/οικονομικό πεδίο.

Bullish για τον τραπεζικό κλάδο η JP Morgan, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, κάτι που μένει να φανεί και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v