Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων το ΧΑ

Προς τις 930 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση με τις απώλειες στις διεθνείς αγορές. Πωλητές στο σύνολο των blue chips, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τράπεζες. Σε θετικό έδαφος η Fourlis.

Σε κλοιό εισαγόμενων πιέσεων το ΧΑ

Με απώλειες οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές και με τα futures στη Wall να διαμορφώνονται από χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, ο DAX στις 13.449 με απώλειες 0,74%, από 0,44% χαμηλότερα στις 3.310 ο S&P 500, με τους short να έχουν το πλεονέκτημα.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, ανάλογα ξεκίνησαν οι traders και στο ΧΑ, με εντολές πωλήσεων από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με συνέπεια τη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών. Δεδομένης της εικόνας εκτός, εντός ζητούμενη καθίσταται η επιβεβαίωση στηρίξεων και σε επόμενη φάση η συνέχιση της αντίδρασης Παρασκευής- Δευτέρας.

Στο μείον η πλειονότητα των δεικτών, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα των 880 στις 876 μονάδες, πρακτικά οπισθοχωρώντας στα επίπεδα της Παρασκευής. Σε διόρθωση και ο FTSE25, με σχεδόν πανομοιότυπη κίνηση προς τις τιμές της συνεδρίασης της 17ης Ιανουαρίου.

Συναλλαγές και τζίρος συγκριτικά μεγαλύτεροι σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς από την αρχή βγαίνει προσφορά στο μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του FTSE25 και του FTMidCap.  Στην περιοχή των 930 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την προσφορά να απορροφάται από 0,89% χαμηλότερα.

Στον τραπεζικό κλάδο, στο μείον και οι 4 μετοχές, με τη Eurobank κατά 2,11% χαμηλότερα, χάνοντας δηλαδή όλη τη χθεσινή αντίδραση. Απώλειες 0,80% και 0,87% για Εθνική και Alpha Bank, κατά 1,40% για την Πειραιώς.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις ο κλάδος, μπορεί να έδωσε χθες την αντίδραση προς τις 888 μονάδες, ωστόσο χρειάζονται και ειδήσεις για να επιβεβαιωθούν αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, από την τεχνική πλευρά, για τον ΔΤΡ έχουν δοθεί τα πρώτα δείγματα αναστροφής της τάσης, ενισχύοντας την εκτίμηση πως θα είναι ο κλάδος που θα οδηγήσει την επόμενη ανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Από χαμηλότερες τιμές οι συναλλαγές των αγοραστών, για το σύνολο των blue chips. Από τα 32,38 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, από τα 11,37 για τον ΟΠΑΠ και από τα 13,79 του ΟΤΕ. Η μετοχή του Οργανισμού είναι η επικρατέστερη να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο, στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη, Lamda Development, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια σημείωναν συγκριτικά μικρότερες απώλειες. Μόνη μετοχή, από τις 25 του δείκτη, με θετικό πρόσημο ο Fourlis στα 5,80 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις, απώλειες και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ωστόσο σε Quest, Autohellas, ΚΡΙ ΚΡΙ υπερισχύουν οι αγοραστές. Μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της AVAX, που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 20 εκατ.

Στα 7,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τη ροή εντολών να έχει επιβραδυνθεί, σταδιακά μετά τις 11:10, δημιουργώντας την αίσθηση πως ένα σημαντικό μέρος της προσφοράς -κυρίως λόγω των ξένων αγορών- ενεργοποιήθηκε στην αρχή και ότι εδώ και 20' επικρατούν ψυχραιμότερες κινήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v