Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις... ψυχραιμίας στο Χρηματιστήριο

Στις 940 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης καθώς απορροφήθηκαν οι αρχικές έξωθεν πιέσεις. Σταθεροποιητικές κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Πιέσεις για Ελλάκτωρ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα.

Ασκήσεις... ψυχραιμίας στο Χρηματιστήριο

Eμπορικές σχέσεις και κοροναϊός «ρίχνουν» και τις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά το μίνι sell off στις ασιατικές, είναι η σειρά των ευρωπαϊκών να επηρεαστούν αρνητικά. Με ηπιότερες, ωστόσο, πιέσεις και μικρότερη διόρθωση, τουλάχιστον με τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης.

Ενδεικτικά, νωρίτερα, ο DAX υποχωρούσε 0,50% στις 13.435 μονάδες. Στις 3.319 μονάδες, με οριακά αρνητικό πρόσημο τα futures του S&P 500, μικρή επιβάρυνση για τον VIX/CBOE, που όμως παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 13,20 μονάδων.

Προφανώς η συνέχιση, ή όχι, των πιέσεων λόγω των αφορμών που αναφέρθηκαν στην αρχή θα εξαρτηθεί και από την όποια αντίδραση, το βράδυ, στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα η εβδομαδιαία τάση θα κριθεί και με την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης και τα μηνύματα που θα στείλει η Wall Street.

Φυσιολογική η αρχική αντίδραση, κυρίως, των traders καθώς έσπευσαν στην κατοχύρωση μερικών θέσεών τους, για να μετριασθεί, στη συνέχεια, η στάση τους, πιθανότατα και λόγω της ψύχραιμης αντίδρασης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έως τις 936,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο αρχικό 15λεπτο, με συναλλαγές αξίας σχεδόν 4 εκατ. Η σχετικά άνετη απορρόφηση της προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση λίγων αγορών, με τις αρχικές απώλειες να μειώνονται, σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στις 2.347 ο FTSE25, με απώλειες 0,31%, μεγαλύτερες για τις τραπεζικές, με τον ΔΤΡ κατά 0,69% χαμηλότερα στις 874 μονάδες.

Το 24% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά ικανοποιητικό και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil κ.α. Σταθεροποιητικά, για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, λειτουργούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Στα 13,87 η μετοχή του Οργανισμού, στα 11,73 του ΟΠΑΠ και στα 32,53 της Coca Cola.

Χωρίς σημαντική πίεση οι πωλητές, με την προσφορά να απορροφάται από λίγο χαμηλότερες τιμές και τον ΟΤΕ πιο πιθανό να «γυρίσει» ανοδικά, στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Η αρκετά ψύχραιμη υποδοχή των νέων από την Ασία, η διαχείριση της διόρθωσης σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, κρατά τους αγοραστές στο παιχνίδι και στο ΧΑ.

Με θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil και Fourlis. Ελεγχόμενη η προσφορά σε μετοχές που υποχωρούν.

Από τον FTMidCap, ξεχωρίζουν, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, Ιntrakat, ΙΑΣΩ, ΕΛΤΟΝ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Quest, Profile.

Στις 11:15 η αξία των συναλλαγών ήταν στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει γίνει κάποια προσυμφωνημένη συναλλαγή. Ισορροπία στο ταμπλό, με 36 μετοχές να ενισχύονται και 38 να υποχωρούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v