Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Μετά τις εναλλαγές προσήμων, φαίνεται να ξεκαθαρίζει η τάση για τον Γενικό Δείκτη που κινείται πάνω από τις 830 μονάδες. Στις τραπεζικές μετοχές δείχνουν να επικεντρώνονται οι επενδυτές. Ανοδος για ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo.

Προσπάθεια για υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυροποιείται η ανοδική διόρθωση στο ΧΑ.

Σε συνδυασμό εξελίξεων απέδιδαν χρηματιστηριακοί παράγοντες την ενθαρρυντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά, το τελευταίο ημίωρο.

Από τις 812 σχεδόν 32 μονάδες υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, περίπου την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε τα μέτρα για τη διαχείριση του κορωνοϊού και παράλληλα 
γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα από την Πάτρα. Η επιβεβαίωση της πληροφορίας πως το κρούσμα ήταν αρνητικό κυκλοφόρησε σε χρόνο d.t σε χρηματιστηριακά και άλλα γραφεία, με τους traders να επιταχύνουν/ενισχύουν τις εντολές αγοράς στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Σε διάστημα μικρότερο των 15', ο Δείκτης Τραπεζών από τις 677 αντέδρασε κατά 37 μονάδες και ο FTSE25 από τις 2.059 κατά 60 μονάδες.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε μετά τις 13:10 καθώς στο διάστημα του «γυρίσματος» υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 10 εκατ. Στο σύνολό τους αφορούσε σε εντολές αγοράς από την πλευρά των long, με το 60% (δηλαδή σχεδόν 6 εκατ.) να αλλάζει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων παικτών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο -με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και σήμερα- και κυρίως σε Eurobank και Εθνική. Χωρίς ωστόσο να υστερούν, σε συναλλαγές και απόδοση, οι Alpha Bank και Πειραιώς.

Νωρίτερα η Eurobank στο 0,682 ευρώ, η Εθνική στα 2,48%, η Αlpha Βank στο 1,584 και στα 2,63 ευρώ ο τίτλος της Πειραιώς.

Συνεδριάσεις με αυξημένο volatility, ταχύτατη εναλλαγή τάσης, προφανώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και αφορά κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη του υψηλού ρίσκου.

Προφανώς και πρόκειται για μία ξεκάθαρα τεχνικής μορφής διόρθωση μετά το... ξύλο της Παρασκευής, κυρίως όμως της Δευτέρας, που ναι μεν δεν μπορεί να έχει τόσο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όσο βραχυπρόθεσμο.

Σε μετοχές των ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, αλλά και όσων υπερπουλήθηκαν το διήμερο (21-24 Φεβρουαρίου) το κύριο μέρος των συναλλαγών σε μετοχές του δείκτη, με το ποσοστό μεταβολής από το χθεσινό χαμηλό μέχρι το σημερινό υψηλό να φτάνει ακόμη και σε διψήφιο.

Στα 11,35 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 8,09 της Mytilineos, στα 16,39 της Jumbo, στα 13,37 του ΟΤΕ και στα 3,74 για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Ανάλογη η εικόνα για την πλειονότητα των blue chips -μετοχών/σηματωρών-, με την αλλαγή τάσης για τραπεζικές και blue chips να εκτείνεται στην πλειονότητα των μετοχών του FT MidCap αλλά και της χαμηλότερης κατηγορίας.

Ενδεικτικό πως το αρχικό 1/2 στη σχέση ανοδικών/πτωτικών έγινε 2/1 νωρίτερα. Στις 14:05, σε 75 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές. Η αξία των συναλλαγών ήταν στα 68 εκατ., με το 43% (στο σύνολο) να έχει πραγματοποιηθεί στις συστημικές τραπεζικές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v