Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς γονάτισαν οι ελληνικές μετοχές

Διψήφιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο και βίαιη προσγείωση του Γενικού Δείκτη στις 818 μονάδες. Ποια ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της βουτιάς και τι σηματοδοτεί η έκρηξη των ημερήσιων συναλλαγών στα 182 εκατ. ευρώ.

Πώς γονάτισαν οι ελληνικές μετοχές

Ένα παλιό ρητό στην Wall Street αναφέρει: F-E-A-R has two meanings 1) Forget Everything And Run or 2) Face Everything And Rise. The choice is yours (!)

Και βέβαια η γενικότερη, σημερινή, εικόνα των Αγορών, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, πως η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών Επενδυτών, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό, προκειμένου να ακολουθήσει την πρώτη εκδοχή.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στον Δυτικό Κόσμο (η έξαρση στην Ιταλία, με το Ιταλικό Χρηματιστήριο να καταγράφει απώλειες 5,75% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αναγκάζει τις Αγορές να επανατιμολογήσουν και μάλιστα βίαια, τις επιπτώσεις του στην Παγκόσμια Οικονομία.

Πρόσφατα η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στο γεγονός πως ο αντίκτυπος του κορωνοϊού, όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία, είχε υποτιμηθεί στις πρόσφατες αποτιμήσεις των μετοχών, γεγονός που υποδήλωνε ότι η πιθανότητα διόρθωσης των Αγορών ήταν αρκετά υψηλή”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “Τουρισμός, Ναυτιλία, Μεταποίηση, Εμπόριο και Εφοδιαστική Αλυσίδα θα δεχτούν χτύπημα από την επιδημία, το οποίο ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί” και ότι δεν μπορεί να τιμολογηθεί, είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τις Αγορές.

Αρκετοί τομείς του Μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας αναμένουν ελλείψεις προμηθειών από την Άπω Ανατολή τις επόμενες ημέρες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα”, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Δεκάδες προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων για την αποστολή Εμπορευμάτων και Πρώτων Υλών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το αντίθετο, έχουν ακυρωθεί μετά την κλιμάκωση της κρίσης του ιού.

Στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, οι ναύλοι υποχωρούν σε χαμηλά πολυετίας, οι δε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση επισκευών στα Κινεζικά και Κορεατικά Ναυπηγεία, προσθέτουν οικονομικό βάρος στις Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Σε κατάσταση συναγερμού και οι κλάδοι του Τουρισμού, καθώς υπάρχει φόβος να πληγεί και η τουριστική διάθεση των Ευρωπαίων, μετά τους Ασιάτες.

Άλμα άνω του 30% καταγράφει ο δείκτης μεταβλητότητας Volatility Index (VIX), με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού να σκορπά μίνι πανικό στις Διεθνείς Αγορές.

Εν μέσω αυτού του διεθνούς κλίματος, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει αποδείξει πολλάκις, πως είναι ιδιαίτερα “ευέλικτο και πρόθυμο”, όταν πρόκειται να ακολουθήσει την “νότια” κίνηση των Διεθνών Αγορών και μάλιστα με εμφανείς διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι ανοδικές μετοχές ήταν κυριολεκτικά μηδενικές (στον τίτλο της ΞΥΛΚ είχε ενεργοποιηθεί Α.Μ.Ε.Μ.), ενώ με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι περισσότερες από τις Δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα χαμηλά ημέρας, περισσότερο από 90 τίτλοι κατέγραφαν απώλειες μεγαλύτερες του 8%, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 33 συνεδριάσεων, ένδειξη ότι το σημερινό “sell off” είχε ένταση και νεύρο (!)

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι η σημερινή εικόνα στο Χ.Α. είχε ισχυρή δόση υπερβολής, επέλεξαν να “πιάσουν το μαχαίρι που έπεφτε” και προχώρησαν σε επιλεκτικό “bottom fishing”, εκτιμώντας ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης θα ξαναβάλει μπροστά το “εννέα”, όμως και αυτοί, γνωρίζοντας ότι οι Διεθνείς Αγορές υποχωρούν από συνεχόμενα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, άρα έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, χωρίς να διαταραχτεί η μεσοπρόθεσμη τάση, δεν εξάντλησαν το σύνολο της ρευστότητάς τους στις σημερινές τοποθετήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα πρωινά report των ΑΧΕ, αλλαγές σε δείκτες ανακοίνωσε ο Οίκος FTSE. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Quest εισάγονται στο δείκτη Emerging Europe Microcap, ενώ η MLS αφαιρείται. Επιπλέον από το δείκτη FTSE Small Cap Developed Europe αφαιρείται η μετοχή της Τιτάν. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 20 Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους αρέσκονται στα στατιστικά στοιχεία, η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 44 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%), ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά εξαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/8/2019 (792,06 μονάδες).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών ξεκίνησαν τις συναλλαγές με Α.Μ.Ε.Μ., κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σχετικά ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 671,64 μονάδες (-12,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 681,61 (-11,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 681,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 10,97%.

Το σημερινό -10,97% του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/9/2017 (-11,76%).

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά εξαμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/8/2019 (667,72 μονάδες).

Για τον εν λόγω δείκτη, που έχει γυρίσει σε “bear market”, το “γλίστρημα” χαμηλότερα των 650 μονάδων θα επιδεινώσει σφοδρά τεχνική εικόνα και ψυχολογία.

Το ημερήσιο “stop short” στις 846 μονάδες.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “το Eurogroup ετοιμάζεται να χτυπήσει ‘σκληρό καμπανάκι’ στην Ελλάδα, καθώς Γερμανία και Ολλανδία με τους ‘Δορυφόρους τους’, βάσει των εκθέσεων του SSM και των Επιτροπών της Κομισιόν και του Ecofin, θεωρούν ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα, μέσα από τη διαχείριση των ‘κόκκινων’ δανείων, κινείται αργά. Μέλος του Eurogroup σημείωσε, αποκλειστικά στο ‘Euro2day.gr’, ότι εάν μέχρι τον Ιούνιο, όπου και θα γίνει η κρίσιμη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, δεν υπάρξει σαφής πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα, τότε η απόφαση για την εκταμίευση των κονδυλίων από τα προγράμματα των ANFAs και SNPs θα πάρει αναβολή”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η Αγορά θα παραμείνει υπό πίεση, λόγω των Διεθνών Αγορών και των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η σημερινή καθοδική διαφυγή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποχώρησή του ΓΔ., ενόσω εκκρεμούν οι αποφάσεις του SSΜ για τη δρομολόγηση των τιτλοποιήσεων των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα ‘κόκκινα’ δάνεια και συντηρείται το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον”.

Να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών, βρήκε το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να “πατήσει σε θετικό έδαφος” (!)

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με διψήφιο ποσοστό συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Eurobank (-12,03%), Viohalco (-12,64%), Lamda Development (-11,08%), Jumbo (-10,09%), Πειραιώς (-14,83%), Αεροπορία Αιγαίου (-11,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-13,56%), ΔΕΗ (-14,52%) και Ελλάκτωρ (-12,59%).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με το Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας (-3,87%) να ηγείται των απωλειών, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στην Ιαπωνία οι Αγορές κλειστές λόγω αργίας (Ημέρα του Αυτοκράτορα).

Στο “βαθύ κόκκινο” η Ευρώπη, με αξιοσημείωτες απώλειες και η Wall Street.

Σημαντικές οι απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ

Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πέριξ των $9700 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

“Η επιδημία του κορωνοϊού πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος στο 5,6%, χαμηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου και θα αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την Παγκόσμια ανάπτυξη”, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξετάζει και ακόμα δυσμενέστερα σενάρια.

Πιθανότητα 50% δίνουν οι Αγορές σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Οικονομία της Ευρωζώνης.

Άνοδο σημείωσε το Γερμανικό επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο. Ο Ερευνητικός Οργανισμός Ifo ανακοίνωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε στις 96,1 μονάδες, μετά την ανοδικά αναθεωρημένο αποτέλεσμα των 96,0 μονάδων του Ιανουαρίου. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 95,3 μονάδες αυτόν τον μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 809,78 μονάδες (-9,32%), στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 822,18 (-7,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,36%.

Ο τζίρος στα 182,4 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει τίτλος του FTSE25, που να απέφυγε την κίνηση μόνιμα σε “κόκκινο φόντο”, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΔΕΗ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όσο κάνει συναλλαγές συνεχίζει την αναρρίχηση η Κρέκα (+19,88%), ενώ το “μυστήριο” για το “πακέτο” της Παρασκευής που αφορούσε προνομιούχους τίτλους, θα διαμορφώσει την βραχυπρόθεσμη τάση στην Ίντεργουντ (+8,82%).

Σταθερά επιβαρυνόμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών στις 800 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2000 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop short” στις 927 και 2328 μονάδες, αντίστοιχα.

----ΧΠΑ

Με επιθετικές πωλήσεις, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκαν με σημαντική αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και εκτόξευση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (130.350 συμβόλαια).

Στα 8.308 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.738 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.178, 3.063 για τον Μάρτιο και 115 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.078,5) κινήθηκε μεταξύ 2.048 και 2.200 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (227.839 Alpha Bank, 23.727 Εθνική, 12.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (23.812), Alpha Bank (23.470), Πειραιώς (11.437), ΔΕΗ (4.239), Ελλάκτωρα (9.397), Μυτιληναίο (4.156), MIG (18.054), ΑΔΜΗΕ (4.057), Εθνική (20.511), ΟΠΑΠ (1.219), ΟΤΕ (897), Cenergy (1.444), Jumbo (318), Intralot (1.190), Lamda Development (963), Viohalco (784), Τέρνα Ενεργειακή (512), Motor Oil (295), Τρ. Αττικής (667), ΕΥΔΑΠ (108), ΓΕΚ (732), ΕΧΑΕ (662), Ελ. Πετρέλαια (653), Ιντρακόμ (537).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 78.358, Alpha Bank 43.416, MIG 87.239, Εθνική 38.630, ΔΕΗ 14.638, Ελλάκτωρα 23.935, Μυτιληναίο 14.792, Πειραιώς 27.121.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                         Name of Issuer             NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.446.229 τεμ., (από 42.446.229 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.451.210 τεμ. (19.286.366), ΔΕΗ 2.921.371 τεμ. (2.915.249), Eurobank 33.457.619 τεμ. (38.648.761), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 8.943.182 (8.943.182), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v