Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το καλημέρα χάθηκαν τα κέρδη της αντίδρασης

Οι νέες βαριές απώλειες στη Wall Street δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι άμυνες και η «προάσπιση» των χαμηλών τιμών που καταγράφηκαν τη Δευτέρα. Με βαριές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση.

ΧΑ: Με το καλημέρα χάθηκαν τα κέρδη της αντίδρασης

Το χειρότερο διήμερο στην ιστορία για τον Dow Jones, μετά και τη νέα βραδινή διόρθωση στη Νέα Υόρκη. Σήμα προειδοποίησης και μάλιστα ηχηρότατο για όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την ολοκλήρωση της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές. Alert για traders και επενδυτές, κατ' αρχάς για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της καταγραφής ακόμη χαμηλότερων επιπέδων τιμών.

Τη λήξη συναγερμού θα μας τη δώσει η Νέα Υόρκη και αυτό δεν έγινε χθες, το πιθανότερο ούτε σήμερα. Συνεπώς άμυνες, όπου αυτές είναι εφικτές και υπομονή, κατ' αρχάς μέχρι και το «κλείσιμο» του Φεβρουαρίου, χρηματιστηριακά την Παρασκευή.

Και από Τρίτη 3 Μαρτίου βλέπουμε, έχοντας ως γνώμονα τα όσα θα εκτυλιχθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Το χειρότερο διήμερο για τον DJIA, όμως η Wall Street προερχόταν από ένα τελευταίο ανοδικό, μιας μακράς χρονικής περιόδου ανόδου. Της μεγαλύτερης στην ιστορία του θεσμού, άρα και διορθώσεις δικαιολογεί και βίαιες εξαερώσεις. Τουλάχιστον μέχρι του σημείου που ΚΑΙ τεχνικά δεν θα μας δώσει σήμα καθολικής εξόδου.

Όμως στα του ΧΑ, το «ρηχό» χρηματιστήριό μας μπορεί να έκανε πρωταθλητισμό το 2019, πλην όμως από την αρχή του 2020 μάς έδειξε το κύριο πρόβλημά του, που δεν είναι άλλο από το τραπεζικό.

Χθες, πριν τη συνεδρίαση, ανέβασα στον Εκηβόλο αναφορά για τη Eurobank, αναδεικνύοντας το ότι άνοιγε την αυλαία της ενεργοποίησης του «Ηρακλή». Το απόγευμα η τράπεζα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, νωρίτερα η μετοχή της είχε δώσει την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση. Μας αρκεί αυτό; Αναμφίβολα όχι, μόνο ένα μικρό βήμα, μία ενθαρρυντική αρχή σειράς πολλών που πρέπει να γίνουν.

Στην άκρη της διόρθωσης των αγορών, η ελληνική είναι σαφές πως θα κλυδωνίζεται, μία κάτω όπως τη Δευτέρα - μία πάνω όπως χθες, ακολουθώντας τον ρυθμό της Νέας Υόρκης.

Σημαντική η παρουσία των hedge funds, σε μεγαλύτερο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, θα μας ταλαιπωρήσουν μέχρις ότου στη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη, τη Φρανκφούρτη διαμορφωθούν τάσεις εξισορρόπησης. Πότε; Σχεδόν βέβαια όχι σήμερα, όχι μέχρι και την Παρασκευή.

Γι' αυτό σήμερα προέχει η άμυνα, η προάσπιση των χαμηλών της Δευτέρας, ει δυνατόν. Κάτι που στο ξεκίνημα δεν επιτυγχάνεται καθώς ο ΓΔ υποχωρεί στις 813 μονάδες.

Πιο ευάλωτος κλάδος; Ο τραπεζικός. Μετοχές-σηματωροί; Οσες είχαν την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση χθες.

Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v