Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 800 μονάδες ο ΓΔ

Πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες. Προβάδισμα διατηρούν οι short για τη διαμόρφωση της τάσης. Οι πωλήσεις από επιθετικά χαρτοφυλάκια, οι χθεσινές αγορές στα χαμηλά και το ζητούμενο θετικό «σοκ».

ΧΑ: Κάτω από τις 800 μονάδες ο ΓΔ

Συγκρατημένες απώλειες το βράδυ στη Wall Street, εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις -πλέον- στην παγκόσμια οικονομία. Οι πρώτες προειδοποιήσεις που έχουν γίνει γνωστές μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν, με τους traders σε εγρήγορση καθώς οι ενδείξεις δεν παραπέμπουν σε ολοκλήρωση της διόρθωσης.

Σε φάση διόρθωσης η Νέα Υόρκη, απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί πως εισέρχεται σε πρώτο κύκλο υποχώρησης, ωστόσο με το «κλείσιμο» και της Παρασκευής (τελευταία συνεδρίαση Φεβρουαρίου) και της Τρίτης (πρώτη Μαρτίου) θα διαμορφώνεται σαφέστερη εικόνα.

Στο ΧΑ, συνεχίστηκε, με ηπιότερο είναι αλήθεια ρυθμό και τρόπο η έξοδος (κυρίως) επιθετικών χαρτοφυλακίων, που κατά κύριο λόγο διέθεταν/διαθέτουν θέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο έγινε μία προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης, ενεργοποιήθηκαν αρκετές αγορές από τα χαμηλά, υπήρξαν μετοχές για τις οποίες μετριάσθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Ετσι διασώθηκε το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από την περιοχή των 800 μονάδων, στις 811,34, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία από τη στιγμή που δεν ολοκληρώνεται η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο. Η αντίδραση της Τρίτης και στη συνέχεια η εκ νέου «βουτιά» της Τετάρτης ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση πως η πρώτη ήταν μία απλή τεχνική ανοδική διόρθωση και μόνο, η δεύτερη πως για τον ΔΤΡ δεν έχουν καταγράφει ακόμη τα χαμηλά του.

Στις 687,18 με απώλειες 4,19% και ακόμη υπάρχουν funds που «μετρούν» θετική απόδοση, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Θα συνεχίσουν τις πωλήσεις τους; Το πιθανότερο. Θα μπορούσε να ανασχεθεί η τάση, να υπάρξει αντίδραση και επαναφορά, κατ' αρχάς πάνω από τις 700 μονάδες; Χθες δεν το είδαμε επαρκώς, μένει να φανεί σήμερα-αύριο αλλά και τη Δευτέρα εάν ο κλάδος μπορεί να πάρει... ανάσες. Ούτως ή άλλως, ο μήνας θα καταγραφεί ως από τους χειρότερους... Φεβρουάριους από την περίοδο διαμόρφωσης τάσης επαναφοράς από το 2012 και 2016 και μετά.

Ωστόσο, μόνο εφησυχασμό δεν θα δικαιολογούσε η χθεσινή εικόνα για τα περισσότερα blue chips, όπου επίσης έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις. Εμφανής η μείωση θέσεων -όχι κατ' ανάγκη από επιθετικά χαρτοφυλάκια-, αρκετά πριν έρθει η «μόλυνση» στη γειτονιά μας, την Ιταλία. Από χθες είναι και εντός συνόρων, με τα πρώτα 24ωρα να θεωρούνται πολύ κρίσιμα και την αργία της Δευτέρας να έπεται, πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Είτε προς τη βελτίωση είτε προς την επιδείνωση της κατάστασης.

Το ερώτημα, ο άγνωστος Χ, αφορά -κατά την εκτίμησή μου- κυρίως τους βραχυπρόθεσμους, τους traders και τα hedge funds, δηλαδή πώς θα κινηθούν σήμερα-αύριο, συνεκτιμώντας πως η επόμενη συνεδρίαση είναι αυτή της Τρίτης.

Και όπως φάνηκε στην περίπτωση της Ιταλίας, ένα ΣΚ είναι πολύς χρόνος, πολλώ δε μάλλον που έχουμε ΣΚΔ.

Οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των short και αυξημένες μάλιστα. Στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί λιγότερες είναι αυτές της επαναφοράς πάνω από τις 700 έναντι της περαιτέρω διόρθωσης προς τις 670 μονάδες. Και στα blue chips παραμένουν ενεργοί πωλητές, στα περισσότερα.

Στο ΧΑ απαιτείται ένα θετικό σοκ, προκειμένου έστω και στο φώτο-φίνις να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις του Φεβρουαρίου.

Το μείον 13,43% του ΓΔ και το μείον 20,44% του ΔΤΡ, σε διάστημα μηνός, δεν μας επιτρέπουν να σημάνουμε λήξη συναγερμού.

Οσο για το θετικό σοκ, μακάρι να προκύψει σήμερα-αύριο-Τρίτη, αλλά από πού...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v