Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινητοποίηση αγοραστών στα χαμηλά

Πάνω από τις 820 μονάδες επιστρέφει ο ΓΔ μετά την προσωρινή βύθιση κάτω από τις 800. Περιορίζονται οι απώλειες για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Σε θετικό έδαφος η Σαράντης. Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

ΧΑ: Κινητοποίηση αγοραστών στα χαμηλά

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο «κόκκινο» τα futures στη Wall Street. Οι προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. και των ΗΠΑ για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προσλάβει η επέκταση του κορωνοϊού εξηγεί απόλυτα το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, τη συνεχιζόμενη μείωση των μετοχικών θέσεων από την Ασία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στο ΧΑ, η κυκλοφορία της είδησης για επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας (Θεσσαλονίκη) ήρθε να επιβαρύνει περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα. Επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών, ένταση των ρευστοποιήσεων ως προς την έκταση της διόρθωσης, διεύρυνσή της για τις τραπεζικές και τα blue chips.

Σε λιγότερο από 10' ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα και των 800 μονάδων, υπό το βάρος αυξανόμενων ρευστοποιήσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και, σχεδόν αντανακλαστικά, στο σύνολο των μετοχών του δείκτη, στους τίτλους της μεσαίας κατηγορίας και ευρύτερα της αγοράς.

Στο 10λεπτο της διεύρυνσης των απωλειών πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 8 εκατ., με τα σχεδόν 6 να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Στο μείον 5,50% και στις 675 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, στο μείον 3,54% στις 2.030 μονάδες.

Σε επίπεδα τιμών Μαΐου ο ΓΔ, με χαμηλότερες στηρίξεις προς τις 770 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο 12,34% οι απώλειες σε διάστημα εβδομάδας, στο 16,15% για τον τραπεζικό κλάδο, στο 13% για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για ακόμη μία συνεδρίαση ο τραπεζικός σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες από τα blue chips, με απώλειες διπλάσιες της αγοράς. Από την αρχή του έτους ο ΓΔ διορθώνει 12,45% έναντι 23,55% του ΔΤΡ.

Συναλλαγές αυξημένες, περισσότερο εδώ και 30'-45', φτάνοντας τα 65 εκατ. ευρώ (στις 13:40), με το 28% στις Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά με μεγάλο τζίρο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos και Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ κ.ά.

Μικρότερες ή μεγαλύτερες οι απώλειες για το σύνολο των μετοχών-σηματωρών, κυρίως μεγάλες και για τις 4 συστημικές τραπεζικές.

Στο 0,667 η Eurobank, στο 1,491 η Αlpha Βank, στα 2,384 η Εθνική και στα 2,406 ευρώ η Πειραιώς. Στο «κόκκινο» και τα 21 blue chips, με μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 7,28% στο 1,324 ευρώ. Μικρότερες για Coca Cola, κατά 1,59% στα 31 ευρώ.

Σε διόρθωση 107 μετοχές, με ποσοστό μεγαλύτερο του 7% περί τις 25 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v