Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 800 μονάδες ξανά το Χρηματιστήριο

Εντονες πιέσεις καταγράφονται εκ νέου στην αγορά, μετά και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Πιέσεις για τράπεζες και blue chips. Κάτω από τις 800 μονάδες, με απώλειες άνω του 1,5%, ο Γενικός Δείκτης. Αυξημένες συναλλαγές στον ΟΠΑΠ.

Κάτω από τις 800 μονάδες ξανά το Χρηματιστήριο

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ρίχνει τις αγορές, «βυθίζει» τη Φρανκφούρτη, με συνέπεια το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ να έρχεται αναπόφευκτα με απώλειες.

Κατά 2,15% στις 12.485 μονάδες διόρθωνε ο DAX στην αρχή της συνεδρίασης, με τις πρώτες εντολές στο σύστημα να περνούν από τις 805 μονάδες, μέσα σε λίγα λεπτά να διορθώνει ο Γενικός Δείκτης προς τις 795 επίπεδο, όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές. Αποτέλεσμα η προσπάθεια αντίδρασης, με τις απώλειες από το 1,38% να περιορίζονται στο 0,87%, στο πρώτο τέταρτο.

Σε αυτό το 15λεπτο, η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 6,8 εκατ., με το 29% στις 4 τραπεζικές και από 21% και 16% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Σε μόλις 4+2 μετοχές (4 τραπεζικές και 2 blue chips) η επικέντρωση των traders, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Αν και ακόμη είναι νωρίς, πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, μένει να φανεί κατά πόσον αυτή η προσπάθεια έχει ουσιαστικές δυνάμεις ή σκοπεύει στη διαμόρφωση τιμών όπου θα ρευστοποιηθούν επιπλέον θέσεις, ενόψει «κλεισίματος» Φεβρουαρίου, συνεκτιμώντας το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Τρίτης. Της πρώτης του Μαρτίου, μήνα όπου αρκετά θα κριθούν, κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο. 

Για αυτό ας είμαστε επιφυλακτικοί για τη σκοπιμότητα της προσπάθειας ανάσχεσης/αντίδρασης, ακόμη και εάν για ορισμένους προέχει η διαφύλαξη των 800 μονάδων αντί της ενεργοποίησης επενδυτικών δυνάμεων που θα (υπο)στήριζαν τις μετοχικές τους θέσεις.

Νέες πωλήσεις, νέες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που από την αρχή έθεσαν σε δοκιμασία τις 670 μονάδες. Περιοχή που είχε θεωρηθεί να δοκιμασθεί, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Σε ΟΤΕ και OΠAΠ ο μεγαλύτερος τζίρος, δηλαδή ακριβώς στις 2 από τις 3 μετοχές-πρώτης γραμμής- όπου επικεντρώνονται όσοι ακολουθούν τον δείκτη. Με προσπάθειες από τους αγοραστές, στον ΟΤΕ, στα 13,43 ευρώ, με πωλητές στα 11,03 για τον OΠAΠ.

Θυμίζουμε πως στην έκτακτη γ.σ. του ΟΤΕ έχει εγκριθεί ήδη νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών.
Στον δε OΠAΠ, συντρέχουν τεχνικοί λόγοι να διαφυλαχθεί το εύρος των 10,90-11,05 ευρώ.

Η τρίτη μετοχή, της Coca Cola, με ελεγχόμενες πωλήσεις, στα 31,12 ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει εφεδρικά σήμερα-αύριο.

Από τα blue chips, συγκριτικά καλύτερη εικόνα, πέραν του ΟΤΕ, έχουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ωστόσο τη διαφορά θα μπορούσε να την κάνει η Coca Cola και οι τραπεζικές, εάν και εφόσον ενεργοποιούνταν εντολές αγοράς.

Κάτι που διαφάνηκε λίγο μετά τις 11:05.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v