Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης!

Στη ζώνη των 480-490 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Βαρίδι και η πτώση των Coca Cola, Motor Oil, Aegean. Επιμένουν ανοδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

ΧΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης!

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε νωρίτερα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Εξειδικευμένο στην πλειονότητα των δράσεων, που αναλαμβάνονται με πρόταξη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Μέτρα με ρήτρα μη απόλυσης, σε μία πρώτη προσπάθεια να δοθούν κάποιες «ανάσες» στις επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία. Το πιθανότερο, σταδιακά και ανάλογα με τη σοβαρότητα των εξελίξεων να ανακοινωθούν περισσότερα, ενταγμένα σε ένα ευρύτερο πλέγμα τόνωσης της ρευστότητας.

Καταλυτικός ο ρόλος του ESM, στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγου. Κάτι που δεν ήθελε να ακούσει το Βερολίνο, επί παντοκρατορίας Σόιμπλε - Μέρκελ, πλην όμως -πλέον- θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί, απόρροια των ανατράξεων που βιώνει η οικονομία της χώρας, η μεγαλύτερη της ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, νωρίτερα στη Φρανκφούρτη οι απώλειες του DAX στο 5,58%, με μεγαλύτερες του 8% για BMW, Daimler, VW, την ώρα που στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διόρθωνε 2,68% με αρκετές μετοχές να αντιδρούν, Pirelli, Campari, ItalGas, Recordati, DiaSorin, Atlantia, ENI, αποτυπώνοντας την εμφανή διαφοροποίηση των αγορών.

Στο ΧΑ, πιο κοντά στις απώλειες του Μιλάνου παρά της Φρανκφούρτης η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη 3,13% χαμηλότερα στις 476 μονάδες. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο -εν μέρει και λόγω της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων- και με το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Mytilineos.

Νέος γύρος επιθετικών πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο, μετά το χθεσινό μερικό διάλειμμα, με τον ΔΤΡ σε νέα ιστορικά χαμηλά. Με 8,08% στις 282 μονάδες, και με τις μεγαλύτερες απώλειες -68,11%- από κάθε άλλο χρηματιστήριο, στο διάστημα του 2020.

Ενδεικτικό της δραματικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται, το ότι μετά την Εθνική πλέον και η Αlpha Βank αποτιμάται λιγότερο του ορίου του 1 δισ. ευρώ. Με νέα διόρθωση, πριν λίγο 10,53% στο 0,5865 ευρώ, έχει χρημ. αξία 907 εκατ. Στο 1,17 δισ. η Eurobank (έχοντας απορροφήσει την Grivalia).

Ωστόσο ενδεικτικό των όσων διαδραματίζονται είναι οι συνεχείς πωλήσεις στη μετοχή της Coca Cola. Στα 15,70 ευρώ, διορθώνοντας 7,15%. Αποτιμάται στα 5,84 δισ., δηλαδή χάνοντας σε ένα μήνα σχεδόν 6 δισ. (!). Στο διάγραμμα αποτυπώνεται εύγλωττα αυτό που συμβαίνει, χάνοντας μέσα σε μόλις ένα μήνα χρημ. αξία που είχε κερδηθεί σε περίοδο 6ετίας (!!).

Επίσης σημαντικές απώλειες για AEGEAN (10,67%), Motor Oil (9,40%), Fourlis (7,20%), ΟΛΠ (6,14%), Sarantis (5,76%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,19%) κ.α.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Με αγορές μετοχών ο ΟΤΕ αντιδρά 6,32% στα 9,98 ευρώ, η ΔΕΗ με 2,84% στο 1,74 και Τέρνα Ενεργειακή στα 6,35 ευρώ.

Μόνος ο ΟΤΕ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση «παλεύει» για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Στις 13:45, με τον τζίρο στα 26,2 εκατ., 30 μετοχές ήταν με θετικό και 66 με αρνητικό πρόσημο.

Εκτός από τις 3 του FTSE25, σε αντίδραση Fieratex, ΚΛΜ, Ευρ. Πίστη, Lykos, Centric, ΚΡΙ ΚΡΙ, Μουζάκης, Ικτίνος, MLS κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v