Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί προς τις 540 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την τάση να επιβαρύνεται -και- από το διεθνές κλίμα. Απώλειες για τράπεζες και blue chips, πωλήσεις σε Viohalco και Cenergy, μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό «γύρισμα» στη Φρανκφούρτη, στο «κόκκινο» τα futures στη Wall Street, στα χαμηλά 17 ετών το πετρέλαιο και στο ΧΑ, η είδηση πως η Viohalco κλείνει για ένα (;) μήνα το εργοστάσιο χάλυβα επιβάρυνε το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα.

Βαρύ όχι τόσο λόγω της σημαντικής διόρθωσης της Παρασκευής και των όσων μεσολάβησαν το ΣΚ όσο γιατί έχουν αρχίσει και αναδύονται, το ένα μετά το άλλο, τα ουσιαστικά προβλήματα σε επιχειρήσεις, πραγματική οικονομία και κοινωνία.

Η αναστολή λειτουργίας 5 εταιρειών ενός ομίλου του μεγέθους και της σημασίας της Viohalco μόνο αρνητικά θα μπορούσε να λειτουργήσει. Κάτι που φάνηκε όταν μετά τις 10:25 πέρασαν οι εντολές στη μετοχή της εισηγμένης αλλά και σε αυτήν της Cenergy.

Από το 1,75 ευρώ, κατά 4,08% χαμηλότερα για τον τίτλο της Viohalco, από το 0,752 και 4,82% για της Cenergy.

Σχεδόν ταυτόχρονα εντολές πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, εστιασμένες σε Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, OTE, Jumbo, Mytilineos κ.α.

Ετσι, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από την πλευρά των αγοραστών, ο ΓΔ υποχωρούσε (στις 10:40) 2% στις 539 μονάδες, ο FTSE25 με 2,20% στις 1.296 και ο ΔΤΡ στις 324 μονάδες, με απώλειες 3,25%, δηλαδή τις μεγαλύτερες.

Στα 2,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στο πρώτο δεκάλεπτο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v