Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο στη θέση του οδηγού, η ανοδική διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη. Διψήφια κέρδη καταγράφει ο δείκτης των τραπεζών. Ξεχωρίζουν ανοδικά και οι Sarantis, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πτώση για Coca Cola.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Σε εξέλιξη η ετεροχρονισμένη ανοδική διόρθωση στο ΧΑ. Με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και ένεκα της τελευταίας δράσης της ΕΚΤ, τα κρατικά ομόλογα σε ράλι και ένα μεγάλο μέρος των blue chips αλλά και μετοχών από χαμηλότερες κατηγορίες να ακολουθούν.

Διορθώνουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα και στις ΗΠΑ, καθώς (κυρίως) traders αλλά και (δευτερευόντως) επενδυτές «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους, μετά το διήμερο «ράλι ανακούφισης».

Με διαθέσεις αυτονόμησης το ΧΑ και με επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (στο αρχικό ημίωρο της συνεδρίασης), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ενεργούν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε ομάδα blue chips.

Η επιβεβαίωση, από την ΕΚΤ, του διευρυμένου προγράμματος ομολόγων και προφανώς της συμπερίληψης των ελληνικών, είναι μία καλή αφορμή για τον πολύπαθο κλάδο να πάρει μία ανάσα.

Ενδεικτικό το 11,57% στις 332 μονάδες για τον ΔΤΡ, την ώρα που το 10ετές διαμορφωνόταν, και πάλι, χαμηλότερα του ορίου του 2%, στο 1,82%. Προφανώς και βραχυπρόθεσμη η αντίδραση, όπως και τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του GREK/ETF στη Νέα Υόρκη, ωστόσο καλοδεχούμενη από τους long παίκτες.

Σε συνδυασμό με τον περιορισμό των «ανοιχτών πωλήσεων» οι κινήσεις τους, ειδικά στις τραπεζικές, διευκολύνονται περισσότερο.

Στο 0,66 ευρώ, με 9,09% η Alpha Bank, στο 1,014 με 9,64% η Εθνική, στο 0,387 με 13,15% η Eurobank και με 10,63% στο 1,218 ευρώ η Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.368 μονάδων ο FTSE25, στις 565 μονάδες ο ΓΔ, ενώ όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ζητούμενο, για τους αναλυτές, είναι ένα «κλείσιμο» πάνω από την τοπική κορυφή της Τρίτης, δηλαδή τις 568 μονάδες.

Αυξημένος αρχικά ο τζίρος, μέτριος μετά τις 13:30 επικεντρώνεται σε μετοχές των ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ, Eurobank, Αlpha Βank, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Lamda, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, με αγοραστές σε ΟΤΕ (12,10 ευρώ), ΟΠΑΠ (6,975), με πωλητές στην Coca Cola (19,30 ευρώ).

Ενδεικτικές τιμές: Mytilineos (6,41), Motor Oil (11,39), Jumbo (12,35), ΔΕΗ (2,30), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,36 ).

Με βάση τη μέχρι τώρα διακύμανση των μετοχών, σε διάστημα μηνός και οι 25 του δείκτη «γράφουν» διψήφιες απώλειες.

Συγκριτικά μικρότερες για ΕΥΔΑΠ (12,55%), ΟΤΕ (14,15%), ΤΕΝΕΡΓ (16,04%), Sarantis (17,27%).

Στις 14:10 μεγαλύτερη απόδοση, πέραν των τραπεζικών και των Sarantis, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωναν μετοχές των Entersoft, Newsphone, Intralot, Κέκροψ, Τεχν. Ολυμπιακή.

Στα 44,8 εκατ. ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v