Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε εβδομάδες στο... κόκκινο το Χρηματιστήριο

Στο γνωστό πτωτικό τέμπο ο Γενικός Δείκτης προσγειώθηκε στις 550 μονάδες στον απόηχο του ναυαγίου στη Σύνοδο Κορυφής. Πτώση για τράπεζες και blue chips. Επιμένουν οι αγοραστές στα ομόλογα.

Πέντε εβδομάδες στο... κόκκινο το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και η οποία συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την έκδοση των “coronabonds”, έφερε πιέσεις στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και την διόρθωση της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, “θα συνεχίσουμε τη συζήτηση”, αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Michel μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που δεν οδήγησε, μετά τις Γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των Κρατών – Μελών, παρά το αίτημα των εννέα Χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι “οι Υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους”.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, όπου ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών προσπάθησε να “αποδράσει” από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά των 268,69 μονάδων (κλείσιμο 23/3), τα αθροιστικά κέρδη έφθασαν στο διόλου ευκαταφρόνητο 30,68%, ενώ η πλαγιοανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που ξεκίνησε από τις 484,4 μονάδες (κλείσιμο 16/3), άθροιζε κέρδη 18,36% και επόμενο ήταν οι traders να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Δεν συνέβη το ίδιο στην Αγορά ομολόγων, όπου οι αγοραστές έδειξαν να επιμένουν, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,53% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Απόλυτα επιφυλακτική για την βραχυπρόθεσμη τάση και τον Τραπεζικό κλάδο, δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των Αναλυτών, επισημαίνοντας “αν η καμπύλη της επιδημίας δεν πάρει φθίνουσα πορεία, εντός εύλογου χρόνου και χαθεί παντελώς η τουριστική σεζόν, σε συνδυασμό με το “lockdown” της Οικονομίας, πολλές Τράπεζες θα δουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα γενιά δανείων που δεν θα εξυπηρετούνται και τα σενάρια για πιθανή Κρατική βοήθεια θα επιστρέψουν δριμύτερα, πιθανότατα την επόμενη χρονιά”.

Από την άλλη, οι επιπτώσεις της πανδημίας, είναι αδύνατο, στην παρούσα φάση, να τιμολογηθούν από τα Χρηματιστήρια, τόσο σε Τοπικό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο, οπότε, αναπόφευκτα, οι Αγορές θα παραμείνουν “νευρικές”, με την μεταβλητότητα να κυριαρχεί και τους “sellers” να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έστω και αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, “θα παίξει τα ρέστα του”, προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τραμπ, έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην πορεία της Οικονομίας, της ανεργίας και της Wall Street.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,77% για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ίδιο διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 7,6%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 39,91% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 62,05%

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Αν και οι περισσότερες Τραπεζικές μετοχές ανάκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, πλην Alpha Bank, οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν ότι είχαν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-6%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,65 ευρώ (-6%), της Εθνικής (-0,95%) μέχρι τα 1,05 ευρώ (-4,55%), της Eurobank (-5,02%) μέχρι τα 0,39 ευρώ (-6,70%) και της Πειραιώς (-3,39%) μέχρι τα 1,135 ευρώ (-8,47%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 351,52 (+0,11%) και 331,37 μονάδων (-5,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 338,08 (-3,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 335,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,33%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 266 μονάδες και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 370 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “χωρίς πρόσθετες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου, λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid- 19, θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα χρήσης 2019 και πιθανότατα τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου 2020 οι Τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες, που έλαβαν οι Εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών (ESMA), στις αρχές της εβδομάδας”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΧΑΕ (+3,15%),  TITC (+0,58%) και Σαράντης (+0,57%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 9.764.743 ίδιες μετοχές του ΟΤΕ. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 470.174.576.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-7,08%) εμφανίστηκε αξιοπρόσεκτος πωλητής, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,04 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 10,04 – 10,00 ευρώ.

Την εφαρμογή σχεδίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την συνέχιση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε η Coca Cola HBC, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι παραγωγικές μονάδες και η αλυσίδα προμηθειών της θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία.

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιήσουμε την επίπτωση της πανδημίας Covid-19 στα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης 2020. Δεδομένης της αβεβαιότητας για τη διάρκεια και την οικονομική επίπτωση αυτής της Παγκόσμιας πανδημίας, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να παρέχουμε guidance για το τρέχον οικονομικό έτος”, τονίζει η ΕΕΕ (-6,22%).

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση του τίτλου, που έχει ξεκινήσει από τα 34,24 ευρώ (κλείσιμο 24/2). Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 17,88 και 15,38 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 21,77 ευρώ. Ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Q&R ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με νέα ονομαστική αξία €0,28 (από €0,47) ανά μετοχή.

Επίσης από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 14.967.940 μετοχών της Pasal, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,50 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 1.870.992 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €4,00 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,50, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,7200 ορίζεται η 1/4/2020.

Εικόνα εγκατάλειψης σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες, με αυξημένες πιθανότητες εγκλωβισμών.

Μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην κίνηση της Τεχν. Ολυμπιακής (+5,71%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εν μέσω αντικρουόμενων φημών, όσον αφορά τις εξελίξεις στην πώληση – σήριαλ του Πόρτο Καρράς.

Κάποια χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να μαζεύουν, όμως κάποια άλλα “ξεφορτώνουν” με χαρακτηριστική ευκολία, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος έχει υποχωρήσει περισσότερο από ένα ευρώ, από τα πρόσφατα υψηλά (!)

Από τις υπόλοιπες μετοχές της Περιφέρειας, Ίλυδα (+8,70%) και Πλαίσιο (+3,92%) πέτυχαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από χθες γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 514 μονάδες, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 592 μονάδες.

Σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 1231 μονάδες και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1425 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναμενόμενη η σημερινή επιφυλακτική διάθεση από τους Επενδυτές, καθώς δεν αποκλείεται να απογοητεύτηκαν από το χθεσινό αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η ΣΚ των Ευρωπαίων Ηγετών δεν συμφώνησε σε κοινό σχέδιο συμπερασμάτων. Την ίδια ώρα η Wall Street, υπό την επήρεια των πακέτων στήριξης, συνέχισε την ανοδική της κίνηση, προσπερνώντας την εκτόξευση της ανεργίας. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ, με την ζώνη των 582 - 592 μονάδων να αποτελεί ισχυρή περιοχή αντίστασης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

“Χρειάστηκε ένας μήνας και κάτι και 350 μονάδες πτώσης από το σήμα πώλησης, για να πάρουμε αγοραστικό ημερήσιο σήμα. Σίγουρα το χαμηλό είναι αισθητά απομακρυσμένο, παρόλα αυτά απλά βλέποντας το διάγραμμα, εύκολα γίνεται αντιληπτό που είμαστε σήμερα” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είναι δύσκολο κάποιος να τοποθετηθεί έχοντας δει τα χαμηλά, ή έχοντας πουλήσει ακόμα χαμηλότερα και βλέποντας την κατάσταση. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά οι Αγορές λειτουργούν με τον δικό τους τρόπο. Η υποχώρηση που βιώσαμε ήρθε από ένα απρόβλεπτο γεγονός και είδαμε την πιο γρήγορη και μεγάλη πτώση από ποτέ, Παγκοσμίως. Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία, τουλάχιστον, 25 χρόνια, που η Αγορά δεν έκανε σοβαρή διόρθωση, χωρίς να δώσει το δικαίωμα κάποιος να σκεφτεί.

Δεν είμαστε στο 1929 και οι Αγορές έχουν εργαλεία για να διορθώσουν καταστάσεις, αλλά ακόμα και αν μπαίνουμε σε ύφεση Παγκοσμίως για χρόνια (δύσκολο) οι Αγορές θα διορθώσουν την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος, με τους Επενδυτές να σκέφτονται πιο λογικά το επόμενο διάστημα. Η Αγορά πάντα προεξοφλεί και πάντα βιάζεται. Τελευταίο παράδειγμα η προεκλογική κίνηση και η μετεκλογική, χρηματιστηριακή νηνεμία.

Και κάτι τελευταίο μελετώντας τον Αμερικάνο του 1929. Μετά την πρώτη μεγάλη “βουτιά”, η Wall διόρθωσε 50% πριν συνεχίσει την πτώση, χωρίς να πιστεύουμε ότι είμαστε στην ίδια φάση με τότε, για πολλούς λόγους.

Τα τελευταία 8 χρόνια ο ΓΔ δοκίμασε 3 φορές τα επίπεδα τιμών στην ζώνη των 450. Και τις 3 φορές, όπως έδειξε και ο Μάρτιος 2020, η Αγορά άφησε ένα σημαντικό “spike”.

Η αντίδραση μπορεί να φθάσει μέχρι τις 650 – 720 μονάδες και στην συνέχεια η Αγορά δεν αποκλείεται να δοκιμάσει νέα πτωτική κίνηση, που μπορεί να την φέρει πέριξ των πρόσφατων χαμηλών

“Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορούμε να φτιάξουμε την στρατηγική μας και να κινηθούμε αντίστοιχα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης, μέχρι την Πέμπτη πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ανόδους της ιστορίας που έφτασε το 22% σε 5 μέρες. Μετά διόρθωσε πάλι”, υπενθυμίζει ο Κώστας Φέγγος.

Η άνοδος όμως δεν αναπλήρωσε τις ζημιές από τα ψηλά του έτους που παραμένουν στο 40% της αξίας του χαρτοφυλακίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η πτώση είχε φθάσει το δυσθεώρητο ποσοστό του 50% σε λίγες μέρες.

Όταν κάτι από 2 (δύο) γίνεται 1 (ένα), χάνει το 50% της αξίας του. Για να πάει όμως από το 1 πάλι στο 2 πρέπει να διπλασιαστεί, δηλαδή να κερδίσει 100%.

Οπότε πολύ δύσκολα θα δούμε τα νούμερα του Ιανουαρίου, αν και στη σημερινή συγκυρία τίποτε δεν είναι προβλέψιμο.

Προσωρινά παρακολουθούμε την ανοδική αντίδραση και θα πρέπει να δούμε πως αυτή θα εξελιχθεί, για να προσδιορίσουμε κάποιες στηρίξεις και αντιστάσεις. Πολλές μετοχές έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, ενώ οι Τράπεζες που, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, δέχτηκαν το ισχυρότερο χτύπημα, προσπαθούν και αυτές να πείσουν ότι αντέχουν.

Η κατάσταση παραμένει ασταθής, αλλά στην Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλές, ιδιαίτερα για μη Τραπεζικές μετοχές, που θα επιβιώσουν ή/και θα ωφεληθούν από την κρίση.

Ο Κόσμος ζει μια πρωτοφανή βιολογική κρίση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του, αλλά κυρίως την Οικονομία.

Οι Κυβερνήσεις αντιδρούν “ρίχνοντας χρήμα με το ελικόπτερο”, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό αν δεν λυθούν διαρθρωτικά προβλήματα. Στην Ευρώπη το βασικό θέμα είναι η έκδοση Ευρωομολόγου και η πραγματική ενοποίηση των Οικονομιών.

Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων Δυνάμεων αμβλύνονται μπροστά στην Παγκόσμια απειλή, αλλά ενισχύεται ο απομονωτισμός και μειώνονται τα μεταναστευτικά κύματα.

Η βαριά Βιομηχανία του Τουρισμού θα πληγεί, έστω και αν η κρίση τελειώσει γρήγορα, καθώς ο Παγκόσμιος Τουρισμός θα μειωθεί. Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματά τους, ή θα χρειαστούν κεφάλαια.

Όμως η διεθνής στήριξη ίσως αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα, να αναπτύξει άλλους τομείς της Οικονομίας της που τόσα χρόνια είναι αδρανείς.

“Για αυτό όμως πρέπει να στηριχθεί γενικά η επιχειρηματικότητα και όσοι θέλουν να επενδύσουν”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Shutdown’, ‘Lockdown’, ‘Limit down’. Αυτό ήταν το τρίπτυχο ενός ιδιαίτερα σκληρού μήνα για τις Αγορές”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά την μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ο μήνας μετράει απώλειες κοντά στο 24%, όταν ο Φεβρουάριος έκλεισε με απώλειες 20,9%.

Οι εκροές τον Μάρτιο “σκούπισαν” ως τώρα 43,2 εκατ. ευρώ ρευστότητας από τα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ήθελε η πίεση στις μετοχές να προέρχεται και από συστημικές πωλήσεις.

Οι Διαχειριστές, πλέον, κινούνται σε μια λογική αναδιαρθρώσεων, έχοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των επιπτώσεων της κρίσης, που θα τους δώσει την δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά, αν το επιτρέψει η κατάσταση και δεν θα διαλυθούν αν τα πράγματα επιμείνουν απαισιόδοξα.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος, καθώς οι αντοχές των οικονομικών κλάδων διαφοροποιούνται αισθητά σε διαφορετικά χρονικά σενάρια, δεδομένου του ότι η ρευστότητα και τα μέτρα που ως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη της Οικονομίας έχουν πεπερασμένο όριο.

Οι Κεντρικές Τράπεζες άνοιξαν τα κάνουλες της ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα, αποφορτίζοντας το κλίμα μαζικών πωλήσεων, δίνοντας αφορμή για ένα ράλι ανακούφισης σε μετοχές και ομόλογα. Ωστόσο η Ευρώπη δείχνει να μην έχει ενιαία στρατηγική στην υιοθέτηση μια κοινής χρηματοδότησης που θα έφερνε την εγγύηση όλων των Μελών της Ένωσης και έτσι μια μεγάλη ευκαιρία συντονισμένης δράσης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αναμονή.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, καθώς σε ένα σενάριο παρατεταμένης διάρκειας περιοριστικών μέτρων, οι οικονομικές επιπτώσεις, εκτός από το βάθος της ύφεσης, θα έφερναν πολλές Οικονομίες Κρατών Μελών της Ε.Ε. στα όριά τους.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φωνές για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ανάλογο του μεταπολεμικού σχεδίου Μάρσαλ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καταδεικνύοντας την ανάγκη πρόληψης των σοβαρών καταστάσεων που έρχονται για τα περισσότερα Κράτη Μέλη, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο εσωτερικό, η γρήγορη αντίδραση της Κυβέρνησης περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας και η διαχείριση των κρουσμάτων είναι υπό έλεγχο.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτή την περίοδο οι Εισηγμένες Εταιρείες για την χρήση του 2019 έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και η εστίαση εντοπίζεται σε α) τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες που έχουν οι ισολογισμοί να ανταπεξέλθουν σε μια παρατεταμένη κρίση β) στην υιοθέτηση πλάνων συνέχισης της λειτουργίας από απόσταση γ) στο αντίκτυπο που έχουν Προμηθευτές και Πελάτες στην συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Ήδη η Αγορά έχει εμπεδώσει το ρίσκο κατά περίπτωση σε σημαντικό αριθμό Εισηγμένων Εταιρειών, αντανακλώντας ποσοστά έκπτωσης από 20% έως και 80% στις αποτιμήσεις τους, με βάση το μοντέλο της επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά τους κέρδη.

Η ανάκαμψη από τα χαμηλά των 470 μονάδων έφερε το Γενικό Δείκτη με εξαιρετική ακρίβεια στο όριο εξάντλησης της τεχνικής αντίδρασης, ακουμπώντας στην συνεδρίαση της Πέμπτης τις 580 μονάδες. Η διόρθωση της... διόρθωσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να διασπάσει καθοδικά τις 513 μονάδες, καθώς αυτό θα έθετε σε ισχύ την διαδικασία επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών, αναιρώντας την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά της πτώσης.

Οι 620 μονάδες από την άλλη πλευρά φαίνονται ως ένα βατό επίπεδο αναφοράς για την ολοκλήρωση της ανοδικής διόρθωσης, για το χρονικό ορίζοντα της επόμενης εβδομάδας.

Σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή και έχοντας ως σύμμαχο την εβδομαδιαία υπερβολή στους ταλαντωτές, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επιχειρήσει έως και τις 680 μονάδες, κλείνοντας το καθοδικό “χάσμα” που εδράζεται μεταξύ 684 και 677 μονάδων.

Προς το παρόν, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να έχει το “πάνω χέρι” και η ψυχολογία θα παραμείνει ιδιαίτερα εύθραυστη στα ακούσματα των νέων κρουσμάτων, αλλά και της προόδου στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου που θα έθετε τέλος σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια της Ανθρωπότητας.

Ο μήνας και το πρώτο οικονομικό τρίμηνο ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη, Την Δευτέρα Τράπεζα Πειραιώς και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ την Τρίτη οι συστημικές Τράπεζες ολοκληρώνουν την δημοσίευση των μεγεθών του 2019 με την Εθνική Τράπεζα.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια ημέρα η BriQ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2019 (0,039).

“Την Πέμπτη ακολουθεί η Σαράντης και η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα μεγέθη κερδοφορίας του 2019 από τον ΟΛΘ”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με εξαίρεση τον Αυστραλό ASX 200 (-5,30%), με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με διαθέσεις διόρθωσης η Ευρώπη, το ίδιο κλίμα και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Έχασε και τα $25 το βαρέλι το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Ελεγχόμενη διόρθωση σε Χρυσό και Ασήμι, πέριξ των $6600 κινείται το Bitcoin.

Βουτιά έκανε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία αυτόν τον μήνα, εν μέσω δραματικής επέλασης του κορωνοϊού. Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 81,7 μονάδες, από 97,8 τον Φεβρουάριο, πτώση που η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία χαρακτήρισε “συντριβή”.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης, που έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της επιδημίας, θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση σε ότι αφορά τις αποφάσεις τους για καταβολή μερίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν αργότερα φρέσκα κεφάλαια”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υποχώρησε η διάθεση των Καταναλωτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος βούτηξε στις 89,1 μονάδες τον Μάρτιο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2016, από 101 τον Φεβρουάριο.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν να φτάσει στις 90.

“Κάθε μήνας καραντίνας στις μεγάλες Οικονομίες, θα μειώνει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης”, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 1 Απριλίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Οκτωβρίου 2020.

Η Morgan Stanley κάνει προσομοιώσεις για την πορεία του Δημόσιου χρέους στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη συρρίκνωση της Οικονομίας αλλά και τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Το βασικό της συμπέρασμα είναι ότι το χρέος θα είναι υψηλότερο, αλλά θα εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την υποστήριξη. Στον αντίποδα, όμως, οι Οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να είναι πιο προσεκτικοί στο επόμενο διάστημα.

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει η Goldman Sachs με τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, στο εβδομαδιαίο της report για τις Τράπεζες της Περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και τις ουδέτερες συστάσεις για την Πειραιώς, την Eurobank και την Εθνική.

Οι τιμές - στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς €1,7, για την Εθνική €2,5, για την Eurobank €0,8 και για την Αlpha Βank €2,1.

Η JP Morgan πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση της Eurobank και πιο συγκεκριμένα με τους κ. κ. Καραβία και Κοκολογιάννη, CEO και CFO της Eurobank, αντίστοιχα, για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αναφορικά με την πώληση του project “Cairo” και της “FPS”, στο ερώτημα “αν το σημερινό περιβάλλον θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της διαδικασίας”, η Διοίκηση επιβεβαίωσε ότι “η Eurobank δεν προβλέπει τέτοιο κίνδυνο, ενώ η ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού πλησιάζει”.

H σύσταση για τη μετοχή παραμένει ουδέτερη και η τιμή - στόχος από τις 11 Φεβρουαρίου στο 1 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 548,22 μονάδες (-4,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 550,91 (-3,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 550,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,92%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 58,9 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Viohalco, EEE και Αεροπορία Αιγαίου.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

---ΧΠΑ

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, επεφύλαξε επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.838 συμβόλαια).

Στα 2.965 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.019 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.150, 1.079 για τον Απρίλιο και 71 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.327) κινήθηκε μεταξύ 1.315 και 1.379 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Σαράντης), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.958), Alpha Bank (6.682), Πειραιώς (1.387), ΔΕΗ (702), Ελλάκτωρα (776), Μυτιληναίο (249), MIG (720), Εθνική (5.444), Τέρνα Ενεργειακή (137), ΓΕΚ (320), ΕΥΔΑΠ (102), ΕΧΑΕ (362), ΟΠΑΠ (315), Cenergy (139), ΟΤΕ (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 24.132, MIG 38.511, Alpha Bank 17.927, Εθνική 17.043.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                       Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.691.661 τεμ., (από 39.602.288 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.920.052 τεμ. (20.920.052), ΔΕΗ 6.358.767 τεμ. (6.370.282), Eurobank 60.628.021 τεμ. (60.628.021), ΟΠΑΠ 1.291.912 τεμ. (1.291.912), Εθνική 9.961.979 (9.961.979), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v