Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτόνομη θετική κίνηση στο ΧΑ

Την αργία της Τετάρτης «καλύπτει» το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει κέρδη άνω του 3%, στα όρια των 570 μονάδων, παρά τις πιέσεις στις αγορές. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες με άνοδο 12%, σημαντικά κέρδη για Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα.

Αυτόνομη θετική κίνηση στο ΧΑ

Διορθώνουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ καθώς... εκπρόθεσμα αυτονομείται ανοδικά.

Με απώλειες Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.λπ. αγορές, με τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη να παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα.

Σε αντίθετο δρόμο η Αθήνα, σαν να επιχειρείται να κερδηθεί η χθεσινή ανοδική διόρθωση των διεθνών αγορών, την οποία λόγω της αργίας δεν πρόλαβαν οι traders στο χρηματιστήριο της Λεωφ. Αθηνών.

Ετσι, μετά από ένα πρώτο 20λεπτο αναζήτησης κατεύθυνσης και αφού ο Γενικός Δείκτης διέγραψε μία διακύμανση από το αρχικό υψηλό μέχρι το χαμηλό, των 547 μονάδων, για να συνεχίσει με σχηματισμό της μορφής V. Αποτέλεσμα, λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα συνεδρίασης, ο ΓΔ να αντιδρά έως τις 565 μονάδες, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις.

Από τα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης, η συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα, με επικέντρωση κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που σημειώνει την ευρύτερη μεταβλητότητα.

Εως τις 320 μονάδες ο ΔΤΡ, αντιδρώντας 7,25% και ακολουθώντας, με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης τη θεαματική ανοδική διόρθωση του κλάδου στο σύνολο των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις παρατηρείται μία -συγκριτικά πάντα- διαφοροποίηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, αποδίδοντάς την στην εκτίμηση πως η κρίση στη μεν πρώτη είναι σε διαδικασία κορύφωσης, στη δε δεύτερη, σε πιο αρχικό στάδιο. Από αυτή την άποψη, στις ευρω-αγορές έχει προεξοφληθεί μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων απ' ό,τι στην αμερικανική αγορά.

Προσέγγιση που έχει μία λογική αλλά που μένει να φανεί στη δύσκολη συνέχεια.

Επίσης χρηματιστές αναφέρονται και στην παρέμβαση Ντράγκι, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να θίγει και το θέμα της διαγραφής ιδιωτικού χρέους.

Στα της συνεδρίασης, περί τα 3,5 εκατ. ο τζίρος στο αρχικό ανοδικό 5λεπτο, σχεδόν άλλα 5 εκατ. στη 15λεπτη διόρθωση που ακολούθησε. Για να φτάσει στα 20,22 εκατ., στις 11:30, συμπεριλαμβανόμενων νέων πακέτων στη ΓΕΚ Τέρνα, ενός μεγάλου στην ΤΕΝΕΡΓ και δύο πολύ μικρότερων σε ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ενδεικτικές τιμές, για την Εθνική στο 0,99 ευρώ (7,03%), τη ΔΕΗ στα 2,276 (2,85%), την AEGEAN στα 4,42 (3,03%), τον ΟΠΑΠ στα 6,715 (2,13%), την Jumbo στα 12,20 (6,74% ) κ.α.

Ζητούμενο ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση ένα «κλείσιμο» για τον ΓΔ πάνω από τις 568 μονάδες.
Δηλαδή πάνω από το υψηλό της Τρίτης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v