Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες έσυραν το χορό της πτώσης

Ανω του 10% η πτώση για τον κλαδικό δείκτη οδήγησε τον ΓΔ σε βίαια οπισθοδρόμηση στις 536 μονάδες. Ρευστοποιήσεις και στην Viohalco, την Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ. Απώλεια 1,4 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Οι τράπεζες έσυραν το χορό της πτώσης

Πρωταπριλιά σε “κόκκινο φόντο” έκαναν διεθνείς αγορές και Χ.Α., στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, που προετοίμασε τους Αμερικανούς για άνοδο των κρουσμάτων της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες “πολύ, πολύ επίπονες”.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια αλλαγή κατεύθυνσης ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι “μπορεί να υπάρξουν μεταξύ 100.000 έως 240.000 θάνατοι από την πανδημία, ακόμα και αν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που, αν και προαιρετικά, θα παραμείνουν σε ισχύ ως τα τέλη Απριλίου”.

Οι παραπάνω δηλώσεις, σε συνάρτηση μα τους μακροοικονομικούς δείκτες που παραμένουν σε “γκρίζο φόντο” επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στις αγορές, αλλά και την συγκρατημένη απαισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις διαχειριστών και αναλυτών, “δεν μπορεί να υπάρξει σιγουριά ότι στα πρόσφατα χαμηλά ολοκληρώθηκε ο πτωτικός κύκλος για τις αγορές, έστω και αν η πανδημία χτύπησε “too fast, too soon” τα διεθνή χρηματιστήρια, επαναφέροντας εικόνες που οι Αγορές τις είχαν ξεχάσει την τελευταία 10ετια και πλέον.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των θεωρούμενων αναπτυγμένων αγορών εισήλθαν σε “bear market”, ενώ από το 1997 η Wall Street είχε να “δει” συνεδριάσεις να διακόπτονται, καθώς η πτώση υπερέβαινε το 7%.

Συμπερασματικά, η οικονομική επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι πραγματική και θα τιμολογηθεί εκ νέου από τις αγορές, όπως και το, άνευ προηγουμένου, τύπωμα χρήματος.

Το “μένουμε σπίτι” έχει ανάλογη εφαρμογή και στις αγορές, όπου, τουλάχιστον, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή και με σχετική ρευστότητα, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι αυτοί που κυνηγούν τις ημερήσιες διακυμάνσεις, στο τέλος είναι πάντα στην πλευρά των χαμένων.

Ευδιάκριτη επιστροφή των πωλητών και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 1,728%.

Μένοντας στα “κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,3%, από -0,05% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρξε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, η σημερινή συνεδρίαση – μίνι ξεπούλημα συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας την “ευαισθησία” που τις χαρακτηρίζει στην πρώτη υποτροπή κλίματος και διαθέσεων και δικαιώνοντας όσους αναλυτές προτρέπουν την επενδυτική αποχή από τον κλάδο, μέχρι την επάνοδο της κανονικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-11,41%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,621 ευρώ (-11,41%), της Εθνικής (-10,57%) μέχρι τα 1,107 ευρώ (-10,65%), της Eurobank (-9,16%) μέχρι τα 0,35 ευρώ (-11,39%) και της Πειραιώς (-9,76%) μέχρι τα 1,21 ευρώ (-10,50%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρώντας μέχρι τις 320,29 μονάδες (-10,70%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 322,07 (-10,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 321,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 10,25%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ ήλθε να επιβεβαιώσει τα πλέον αρνητικά, τεχνικά, σενάρια, καθώς η καθοδική διαφυγή με κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 331 – 327, ανοίγει τον δρόμο υποχώρησης προς τις 266 – 250 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 363 – 372 μονάδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την αναδιαπραγμάτευση όρων συμβάσεων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την υπογραφή τους, για αγορές χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και μικρότερης κλίμακας προσαρμογές σε υπογεγραμμένες συμβάσεις διαχείρισης, ζητούν τα funds και οι servicers, ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds επιδιώκουν είτε μείωση του τιμήματος ως και 30%, είτε καταβολή μέρους του, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν προσυμφωνημένοι στόχοι εισπράξεων. Με αυτό τον τρόπο ζητούν από τις τράπεζες να αναλάβουν μέρος του ρίσκου, που προκαλεί η μειωμένη ορατότητα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας”.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,63%) και Αεροπορία Αιγαίου (+0,48%).

Ο πρώτος τίτλος του FTSE25, που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,63%).

Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 19,98 ευρώ, ενώ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 17,24 και 15,38 ευρώ.

Ο ιδιαίτερα χαμηλός όγκος συναλλαγών (μόλις 4821 τεμ.) δεν εμπόδισε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΛΠ (-1,16%), που πλησιάζει απειλητικά τα 15,16 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ιδιαίτερα ενισχυμένη η πρώτη ζώνη αντίστασης στα 16,50 – 17,74 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 1.870.992 (ΚΟ) μετοχές της Pasal (0%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 14.967.940 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.870.992 (ΚΟ) μετοχές, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,50 - κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,7200.

Από σήμερα, οι μετοχές της BriQ Properties ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019 και παρελθουσών χρήσεων, €0,039 ανά μετοχή.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, από σήμερα ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Yalco (+19,82%), διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, την 31/3/2020, σε δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1/1-30/6/2019, επί της οποίας ο νόμιμος ελεγκτής διατύπωσε σύμφωνη γνώμη με θέμα έμφασης. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην κατηγορία Επιτήρησης.

Από εκεί και πέρα, “χαλασμένη δουλειά” δείχνουν όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις για την μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής (-8,49%), στα 0,31 ευρώ, με μία πράξη, άλλαξαν χέρια 20000 τεμ. στον Δρομέα (+9,54%) και αυτή ήταν και η μοναδική συναλλαγή, πυκνές συναλλαγές στα 3,85 ευρώ και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Space (+1,33%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+4,23%) και πέντε για την Ευρ. Πίστη (+1,73%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υπέρβαση της ζώνης 582 – 592 αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση, για την σχετική βελτίωση της πολύ κακής τεχνικής εικόνας του ΓΔ.

Αντίθετα η σημερινή καθοδική διαφυγή και το κλείσιμο χαμηλότερα των 539 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και από την αυριανή συνεδρίαση, θα επαναφέρει τα σενάρια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών, ή καταγραφής νεότερων.

“Βρήκε τοίχο” στην περιοχή των 1426 μονάδων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χθες και σήμερα “ανέκρουσε πρύμναν”. Το σημερινό κλείσιμο και η παραμονή χαμηλότερα των 1314 μονάδων θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων, καθώς επανέρχονται τα σενάρια “γλιστρήματος” προς τις 1216 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι διεθνείς αγορές.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα οι αγορές κινούνται πτωτικά, λόγω μη υποστηρικτικής ψυχολογίας διεθνώς και μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν συγκεκριμένα νέα από την κλιμάκωση των υποθέσεων Covid-19, παρά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ή άλλα οικονομικά στοιχεία”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Σήμερα ήταν η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα για το 2019, ενώ ο ΟΔΔΗΧ διενέργησε δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Μετά την αδυναμία υπέρβασης των 582 μονάδων, για το ΓΔ, το ενδεχόμενο καθοδικής κίνησής του ενισχύεται. Χάθηκε η κρίσιμη στήριξη στις 539 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης, για τον ΓΔ οι 520 μονάδες και δεύτερο οι 500. Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Εθνικής, με τα κέρδη μετά φόρων στα €484 εκατ. Η τράπεζα σχημάτισε απομείωση ύψους €494 εκατ. για την Εθνική Ασφαλιστική και προετοιμάζει τιτλοποίηση ΜΕΑ άνω των €6 δισ. μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Η τελική κερδοφορία προήλθε από την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων (+110%) λόγω της αύξησης των εσόδων (+31%) και της μείωσης του κόστους (-5%). Τα τραπεζικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% και τα κέρδη από trading ανήλθαν σε €240 εκατ. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ ο σχηματισμός ΜΕΑ συνέχισε να είναι αρνητικός (-€699 εκατ., από -€1,4 δισ.). Επιπλέον, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €800 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης χορηγήσεις/καταθέσεις έπεσε στο 67% και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (53,4%). Ωστόσο, τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια (ενσώματα ίδια κεφάλαια-Αναβαλλόμενη φορολογία) είναι οριακά θετικά. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει έκτακτα κέρδη άνω των €800 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων €515 εκατ. από την ανταλλαγή ομολόγων (swap) με το Δημόσιο και €300 εκατ. από την πώληση κρατικών ομολόγων. Όσον αφορά το διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν έχει κηρυχθεί άγονος. Εκτιμούμε ότι τα έκτακτα κέρδη και ο υψηλός δείκτης κάλυψης ΜΕΑ θα βοηθήσουν την τράπεζα να παραμείνει κερδοφόρος την φετινή χρονιά”, σημειώνει η Merit Sec.

“Παρακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, είναι εμφανές ότι η πρόσφατη ανοδική κίνηση δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια αντίδραση στην πτώση των τελευταίων εβδομάδων”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Απόρροια των οικονομικών πακέτων στήριξης, οι αγορές κατάφεραν να πάρουν μία “ανάσα” μετά από το ισχυρό “sell-off”, όμως σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη αντιστροφής.

Διαγραμματικά, ο γενικός δείκτης ακολούθησε αυτή την ανοδική αντίδραση, φτάνοντας στις παρυφές της αντίστασης των 590 μονάδων. Η στήριξη των 470 μονάδων λειτούργησε υποδειγματικά, με το δυσμενές σενάριο των 420 μονάδων να μην μπορεί, προς το παρόν, να αποκλειστεί.

Η αντίδραση, όπως αναμενόταν, ακολουθήθηκε από την αποσυμφόρηση των ταλαντωτών και αγοραστικό σήμα στον MACD, όμως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το σήμα να αποδειχτεί ψευδές (False).

Η πλειονότητα των μετοχικών τίτλων είχε εξουδετερώσει βραχυπρόθεσμα το σήμα πώλησης (τα μέσο-μακροπρόθεσμα παραμένουν πτωτικά), με την σημερινή συνεδρίαση να φέρνει και πάλι τις τιμές χαμηλότερα από τα κρίσιμα αυτά τασικά επίπεδα, προβληματίζοντας για ακόμη μία φορά.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη τραπεζών, όπου μετά τα θετικά μέτρα από κυβέρνηση και ΕΚΤ, κατάφερε να “τσεκάρει”, από κάτω αυτή τη φορά, την αντίσταση των 360 - 370 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι την περιοχή αυτή την είχε κρατήσει δυο φορές στο παρελθόν, ενώ πλέον βρίσκεται χαμηλότερά της, όντας ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

Όσο ο κλαδικός δείκτης δεν ξεπερνά το επίπεδο αυτό, ο τραπεζικός κλάδος θα παραμένει ιδιαίτερα πτωτικός και ευάλωτος σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

Η κατοχύρωση των 590 μονάδων, για τον ΓΔ, κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για συνέχιση της ανόδου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, οι 470 μονάδες και εν συνεχεία τα νέα χαμηλά στις 420 μονάδες είναι το πιθανότερο σενάριο.

“Όσο τα θετικά μέτρα ‘ξεθωριάζουν’, η επαναφορά των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στο προσκήνιο και η αναμενόμενη κλιμάκωση αυτής, δύναται να αναζωπυρώσουν την αρνητική επενδυτική ψυχολογία, με ότι αυτό συνεπάγεται”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα, εξαιρουμένου του ASX 200 (+3,58%), ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, οι μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα χρυσός και ασήμι, προς τα $6250 υποχωρεί το Bitcoin.

Κατέρρευσε η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη. τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης PMI της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, για τον κλάδο της μεταποίησης, βυθίστηκε στις 44,5 μονάδες. Ήταν χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 44,8 μονάδες και πιο κάτω από το 49,2 του Φεβρουαρίου.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε σήμερα “ρεαλιστική την πρόβλεψη του βασικού επιχειρηματικού λόμπι της χώρας, για μείωση κατά 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού”.

Την εκτίμηση ότι η πτώση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στα επίπεδα του 2009, δεν είναι και το χαμηλό που θα καταγράψει ο δείκτης στην Ευρώπη, εκφράζει η Citigroup.

“Σε αυτά τα ακραία επίπεδα, είναι δύσκολο να προβλεφθούν εύκολα οι οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανική παραγωγή και το ΑΕΠ θα σημειώσουν πρωτοφανή πτώση στο 2ο τρίμηνο του 2020”, εκτιμά η Citi.

Κατά 27.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στις αρχές Μαρτίου, ακόμη και πριν το χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν κατά 125.000.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού άρχισε να γίνεται αισθητός στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ISM. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 49,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 50,1 τον Φεβρουάριο.

Πρόβλεψη ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% φέτος, για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διατυπώνει η Morgan Stanley.

Δεδομένου του μεγέθους της διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει βαθιά παγκόσμια ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους, με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 2,3%. Με την υπόθεση ότι η κορύφωση της επιδημίας θα είναι τους μήνες Απρίλιο - Μάϊο, αυτό πιθανόν να ναρκοθετήσει και την ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου φέτος. Η Morgan Stanley προβλέπει για τις ΗΠΑ πτώση της τάξης του 30,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 12,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στις ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος, τα στοιχεία της έρευνας PMI του Μαρτίου υπέδειξαν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

“Υποχωρεί τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στις 109,4 μονάδες, έναντι 113,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ως συνέπεια των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας”, σημειώνει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία ανάλυσή του.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 534,79 μονάδες. Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε ανακάμψει στις 538,38 (-3,57%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 536,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,91%.

Ο τζίρος στα 60 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ μονοπώλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Δεκαεννέα μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ δεν “πάτησαν σε θετικό έδαφος”.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης, βρήκε στο υψηλό ημέρας την ΕΧΑΕ και στο χαμηλό τους Alpha Bank, Fourli, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ξεπέρασαν σε απώλειες το 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή κλίματος, με σημαντικές πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.147 συμβόλαια).

Στα 3.109 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.981 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.040, 819 για τον Απρίλιο και 221 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.305,5) κινήθηκε μεταξύ 1.290 και 1.329 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.157), Alpha Bank (6.732), Πειραιώς (2.308), ΔΕΗ (466), Ελλάκτωρα (181), Μυτιληναίο (402), MIG (931), Εθνική (6.197), ΓΕΚ (270), ΕΧΑΕ (208), ΟΠΑΠ (315), ΟΤΕ (430).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.552, MIG 40.991, Alpha Bank 23.203, Εθνική 12.898.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer             NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.693.662 τεμ., (από 39.701.031 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.820.688 τεμ. (20.823.630), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.638.021 τεμ. (60.650.870), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.920.290 (9.920.290), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v