Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο

Τον... ούριο άνεμο που πνέει στις διεθνείς αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν οι επενδυτές. Η χθεσινή ανάκαμψη με μπροστάρη τις τραπεζικές μετοχές, η επιστροφή του DAX πάνω από τις 10.000 μονάδες και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων.

Θετικό το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο

Η κινεζική μεταποίηση στήριξε τις αγορές της Ασίας. «Ανάσα» έδωσαν τα στοιχεία του δείκτη μεταποίησης της οικονομίας της Κίνας, ένδειξη διαδικασίας επαναφοράς, γεγονός που επιχειρείται να αποτιμηθεί εδώ και λίγη ώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελευταία συνεδρίαση, σήμερα, ενός μήνα που αν μη τι άλλο έθεσε νέα δεδομένα και παραμέτρους (και) στην οικονομική καθημερινότητα των αγορών, διαχωρίζοντας τη συνέχεια από την προ κορωνοϊού περίοδο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, αρχικά σε ανοδική αντίδραση, στη συνέχεια σε διόρθωση, ανέκαμψαν μόνον όταν δόθηκε το έναυσμα για αλλαγή τάσης από τη Wall Street. Η χθεσινή συνεδρίαση ήρθε να καταδείξει τη συσχέτιση των αγορών, την εξάρτηση -σε σημαντικό βαθμό- της Φρανκφούρτης από τη Νέα Υόρκη.

Στα καθ' ημάς, ανοδική διόρθωση, με κλάδο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό. Κίνηση με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές όχι μόνο τόσο λόγων που αφορούν το εγχώριο banking αλλά και λόγω αγορών από funds που εξαιτίας του περιορισμού των «ανοιχτών πωλήσεων» έσπευσαν να καλύψουν θέσεις τους. Αλλωστε χθες-σήμερα είναι οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις μηνός Μαρτίου και πρώτου τριμήνου 2020.

Νωρίτερα, στο «πράσινο» τα futures στη Wall Street, με τα συμβόλαια του S&P500 από τις 2.623 μονάδες. Σε συνδυασμό με την «ανάσα» στις ασιατικές αγορές, η συνεδρίαση στην Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά. Σε συνέχεια της κίνησης των αγορών από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Ενδεικτικά ο DAX πάνω από το όριο των 10.000 μονάδων, με 2% και σημαντική απόδοση για μετοχές βιομηχανικών, τραπεζικών, ενεργειακών ομίλων. Ανάλογη ισχυρή αντίδραση στο ξεκίνημα από Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη και Μιλάνο.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα διορθωτικά ανοδικό περιβάλλον θα κινηθεί και το ΧΑ.

Με τον Γενικό Δείκτη από τις 558,70 και «βλέψεις» για προσέγγιση των 575 μονάδων, με τον 25άρη στις 1.348,96 προς τις 1.370 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 352,84 μονάδες να διαθέτει -πάντα βραχυπρόθεσμα- την πιο επιθετική τάση.

Τουλάχιστον να «μετρήσει» το ΧΑ δύο γερά τελευταία «κλεισίματα» για τον Μάρτιο. Στο επίκεντρο, από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική και λόγω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Για να ανοίξει, αύριο, την αυλαία του Απριλίου ο ΟΠΑΠ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v