Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο απολογισμός ενός τραγικού τριμήνου

Δεν βγήκε σήμερα η προσπάθεια για «καλλωπισμό» αποτιμήσεων. Ισχυρά κέρδη στη συνεδρίαση για Coca Cola, Πειραιώς, ρευστοποιήσεις σε Eurobank, EXAE, Fourlis. Πόσο χάνουν φέτος ΓΔ, τραπεζικός κλάδος και… κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Ο απολογισμός ενός τραγικού τριμήνου

Μπορεί οι αγοραστές να προσπάθησαν την “ρεπετισιόν”, προκειμένου να απομακρύνουν έτι περαιτέρω τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση, τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές.

Οι τελευταίοι πέτυχαν να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη με οριακές απώλειες και 12 τίτλους του FTSE25 στα χαμηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ανοδικά ξεκίνησαν σήμερα τις συναλλαγές τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παίρνοντας ώθηση από το χθεσινοβραδινό "ράλι" στην Wall Street και πολύ περισσότερο από τα στοιχεία της μεταποίησης στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο επίσημος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο, από το ιστορικά χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Οι Αναλυτές προέβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στις 45 μονάδες.

Το “flying start” των Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Χ.Α. και αξίζει να σημειωθεί ότι με Α.Μ.Ε.Μ. ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μάλιστα στα πρωινά υψηλά, ο FTSE25 ήταν “καταπράσινος”, καθώς εμφανίστηκαν και διαθέσεις “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου.

Όμως ο τζίρος της πρώτης ώρας που πλησίασε τα 15 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), “πρόδωσε” τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, που εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, “ξεφόρτωναν χαρτιά” με χαρακτηριστική ευκολία.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης αποδείχθηκε ο ορισμός της “bull trap”, ιδιαίτερα όταν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές απώλεσαν τα αρχικά κέρδη και γύρισαν σε ελεγχόμενες απώλειες, περιμένοντας στο σημερινό ξεκίνημα του NYSE, κίνηση που αναγκάστηκε να ακολουθήσει και το Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει και σε οριακές απώλειες και χρειάστηκε νέα παρέμβαση των αγοραστών, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα.

Τελικά το “κουδούνι” της λήξης βρήκε δείκτες και επιμέρους μετοχές, πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας, δημιουργώντας και νέους εγκλωβισμούς και με τους “sellers” να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Διαθέσεις επιλεκτικών τοποθετήσεων εμφανίστηκαν και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,594% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου.

Ο Μάρτιος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, ακολουθώντας τα “χνάρια” των προηγούμενων δύο μηνών, με μηνιαίες απώλειες 22,5% για τον Γενικό Δείκτη, 37,64% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 11,6 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 39,09%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 59,48% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 22,2 δισ. ευρώ.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τριμήνου η Κρέκα, με απόδοση 175,86%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τα Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Εθνική, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank και Πειραιώς. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+3,85%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,746 ευρώ (+10,52%), της Εθνικής (+5%) μέχρι τα 1,3275 ευρώ (+12,50%), της Eurobank (-5,05%) μέχρι τα 0,445 ευρώ (+6,97%) και της Πειραιώς (+9,47%) μέχρι τα 1,41 ευρώ (+14,17%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσοι δεν επιμένουν στο ημερήσιο trading, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μεταξύ 382,34 (+8,36%) και 352,82 μονάδων (-0,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 368,88 (+4,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 358,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,65%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 370 – 386.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σύμφωνα με υψηλόβαθμα Στελέχη της Πειραιώς, η Τράπεζα διαθέτει ‘μαξιλάρι’ κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η Διοίκηση στα μέσα Μαρτίου προχώρησε στην αξιολόγηση των συνεπειών που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 8,8 δισ. ευρώ (το 19% των δανείων της Τράπεζας), εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς Επιχειρήσεις και 3,8 δισ. ευρώ προς Νοικοκυριά. Μέτριο πλήγμα έχουν δεχθεί δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ (4,9 δισ. ευρώ είναι business loans και 2,6 δισ. ευρώ προς Νοικοκυριά). Λιγότερο πλήγμα έχουν δεχθεί 18,9 δισ. ευρώ δάνεια (12,7 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και 6,2 δισ. ευρώ είναι προς Νοικοκυριά). Ανά εβδομάδα ο αριθμός των δανείων που θα επηρεασθούν μεγαλώνει”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου όλα ανεξαιρέτως υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,84%), Viohalco (-0,12%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,15%), ΕΥΔΑΠ (-4,51%), ΕΧΑΕ (-7,42%), Motor Oil (-2,60%), Jumbo (-2,99%), Μυτιληναίος (-2,40%), ΟΛΠ (-1,02%), ΟΠΑΠ (-2,39%), ΟΤΕ (-2,40%), Σαράντης (-0,57%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,22%), TITC (-1,34%) και Fourlis (-5,52%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΑΔΜΗΕ (-0,84%). Στα 1,794 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 2,08, 2,19 και 2,39 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.

“Τριολέ” πτωτικών συνεδριάσεων και για τον ΟΛΠ (-1,02%), που δείχνει να πλησιάζει το ημερήσιο “stop long” στα 15,16 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 16,60 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασε στο χθεσινό -15% η Sato (+17,64%), κάτι κινήθηκε στην Newsphone (+1,60%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Σπύρου (+9,23%) και Intralot (+0,73%), τρεις οι ανοδικές για το Πλαίσιο (+3,29%), τέσσερις για την Ευρ. Πίστη (+3,89%) και πέντε για την Ίλυδα (+2,33%, αλλά οι αγοραστές πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο).

Επιστροφή αγοραστών στην Quest (+1,28%), εμφανίστηκε κάποιο “bid” σε Foodlink (+5,88%) και ΕΥΑΘ (+0,28%), ενώ σε “τραγική φιγούρα” εξελίσσεται η Τεχν. Ολυμπιακή (-6,40%), που βγάζει πωλητές και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Δεν άλλαξε κάτι στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 583 – 592 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 513 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 1404 – 1425 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1216 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Πειραιώς, με τα κέρδη μετά φόρων στα €270 εκατ. (+46%). Η τελική κερδοφορία προήλθε από την αύξηση των κερδών προ προβλέψεων (+61%) λόγω της αύξησης των εσόδων (+16%) και της μείωσης του κόστους (-13%). Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ ο αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ ήταν υψηλότερος από το προηγούμενο τρίμηνο (-€302 εκατ., από -€246 εκατ.). Επιπλέον, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €2,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, οι αδυναμίες παραμένουν με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ σε χαμηλά επίπεδα (49%) και τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια (ενσώματα ιδία κεφάλαια -Αναβαλλόμενη φορολογία) να είναι αρνητικά -€1,1 δισ. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους €8,8 δισ. (19% των συνολικών χορηγήσεων), εκ των οποίων τα €5 δισ. είναι δάνεια προς Επιχειρήσεις και €3,8 δισ. προς Νοικοκυριά. Καλά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ με αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και της κερδοφορίας και υψηλότερα περιθώρια κέρδους Το ΔΣ θα προτείνει στην προσεχή τακτική γ.σ. των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος €0,07/μετοχή και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,09/μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η παύση των δραστηριοτήτων στο μεγαλύτερο μέρος του Πλανήτη, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου, συνεχίζεται και μόνο στην Κίνα έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, με τις γνωστές εξαιρέσεις των Ειδών που αφορούν την κάλυψη των βασικών αναγκών, τελεί υπό αναστολή η διαδικασία της Κατανάλωσης, η διαδικασία της Παραγωγής, η διαδικασία των Μεταφορών και του Εμπορίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι ροές κεφαλαίων, οδηγώντας σε έλλειψη ρευστότητας Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.

Ολοκληρώθηκε έτσι ο Μάρτιος, μήνας με δραματικές εξελίξεις τόσο για τις Οικονομίες, όσο και για τις Αγορές του Πλανήτη, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή, σε σχέση με τα επερχόμενα σε όλα τα επίπεδα, για το επόμενο διάστημα!

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal) μετά από 2 παρεμβάσεις στις 3 και στις 15/3 οδήγησε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο μηδέν, έκανε “ενέσεις” ρευστότητας $1,5 τρισ. στις 12/3 και τελικά στις 23/3 ανήγγειλε την απεριόριστη αγορά τίτλων!

Τηρουμένων των αναλογιών, σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η ΕΚΤ στις 19/3 με το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη. Ωστόσο, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι η έκταση της επερχόμενης ύφεσης είναι τόσο μεγάλη, που απαιτεί και δράσεις των Κυβερνήσεων για να σταματήσει η κατρακύλα των Αγορών.

Έτσι, με πρωτόγνωρα συνοπτικές διαδικασίες το Κογκρέσο ενέκρινε στις 25/3 το ιστορικό πακέτο των $2 τρισ. με στόχο την άμεση στήριξη Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών με τη διαδικασία των άμεσων μεταβιβάσεων (helicopter money), όταν αντίστοιχη διαδικασία ύψους $750 δισ. για το TARP είχε απαιτήσει πολλές εβδομάδες το 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brs.

Η Ευρώπη, κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση, με τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο, να αρνείται την πρόταση 9 Χωρών για έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού (κορωνομολόγου), εξαιτίας της Γερμανικής ακαμψίας να συνομολογήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, ακόμη και εν μέσω πανδημίας !

Έτσι, η ευθύνη για δράσεις παραμένει στους ώμους των Κυβερνήσεων, που οφείλουν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να ανακουφιστούν οι πληττόμενοι, Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις, από την έλλειψη ρευστότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, υιοθετώντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι θετικές ιατρικές εξελίξεις θα επιτρέψουν το μερικό περιορισμό των μέτρων και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα εντός του Μαΐου. Ωστόσο, οι προβλέψεις των περισσότερων Επενδυτικών Οίκων είναι μάλλον δυσοίωνες για την Παγκόσμια Οικονομία, αφήνοντας, επομένως, ανοικτό το ενδεχόμενο για επάνοδο των δεικτών σε καθοδική κίνηση, όταν οι ανακοινώσεις για την πορεία των εταιρικών μεγεθών αποκαλύψουν την έκταση της υποχώρησής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται τις τελευταίες ημέρες, συγχρονιζόμενο με τις Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα τις Ευρωπαϊκές, με τους Διαχειριστές να επιδιώκουν τον “καλλωπισμό” των χαρτοφυλακίων (window dressing) στο τέλος του 1ου τρίμηνου, ενόψει των μεγάλων απωλειών που έχουν ήδη συντελεστεί.

Στην προσπάθεια αυτή, οι Κυβερνητικές αναγγελίες για πακέτα στήριξης είναι συνεχείς, με τις αγορές Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να επαναφέρουν τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων περί το 1,60%.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός κλάδος έχει ρόλο θετικού πρωταγωνιστή, καθώς οι Εποπτικές Αρχές χαλαρώνουν τους κανονισμούς για νέα NPEs, επιτρέποντας την αναστολή νέων προβλέψεων.

“Ωστόσο, ο CEO της Πειραιώς προειδοποίησε ότι δάνεια της Τράπεζας ύψους 8,8 δισ. είναι υποψήφια να καταταγούν στα ΜΕΔ σε μελλοντικό χρόνο, αν παραταθεί η σημερινή κατάσταση αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την πλευρά των Δανειοληπτών λόγω της πανδημίας”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Οριακές οι απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, υποχωρεί ο Χρυσός, κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $6400 κινείται το Bitcoin.

Πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν κατά 0,7% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι ήδη απαισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,8%.

Από ένα έως και τρία χρόνια, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι, θα χρειαστούν, για να στηθεί ένας νέος Ευρωπαϊκός Θεσμός που θα εκδώσει τα λεγόμενα coronabonds. Γι’ αυτό, αναφέρει στους Financial Times, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη λύση θα πρέπει να έρθει από τους υφιστάμενους μηχανισμούς.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών για “τον κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρωζώνης, ως συνέπεια της πανδημίας του κορΩνοϊού”, σε επιστολή του, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση.

“Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο”, έγραψε στην επιστολή του ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει έναν προσωρινό μηχανισμό δανεισμού, ο οποίος θα επιτρέπει σε Ξένες Κεντρικές Τράπεζες να ανταλλάσσουν Αμερικανικά ομόλογα Δημοσίου, για Δολάρια.

“Ο μηχανισμός αυτός θα στηρίξει την ομαλή λειτουργία της Αγοράς ομολόγων Αμερικανικού Δημοσίου, παρέχοντας μια προσωρινή εναλλακτική πηγή Αμερικανικών Δολαρίων, πέρα από τις πωλήσεις χρεογράφων στην Αγορά” σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Fed.

Όπως μετέδωσε το Marketwatch, στον μηχανισμό θα έχουν πρόσβαση όλες οι Κεντρικές Τράπεζες που διατηρούν λογαριασμό στη Fed.

Πολύ μεγαλύτερη βουτιά, σε σχέση με αυτή που ανέμενε προηγουμένως, εκτιμά η Goldman Sachs ότι θα κάνει η Αμερικανική Οικονομία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά τις Επιχειρήσεις και προκαλεί μαζικό κύμα ανεργίας. Οι Οικονομολόγοι της Τράπεζας αναμένουν ότι η Αμερικανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 34% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Σε προηγούμενη πρόβλεψή της έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 24%.

Η ανεργία θα φτάσει στο 15% μέχρι τα μέσα της χρονιάς, με την Goldman Sachs να την αναθεωρεί υψηλότερα από το 9% που την προέβλεπε προηγουμένως.

Οι Οικονομολόγοι, ωστόσο, αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, με επέκταση του ΑΕΠ κατά 19%.

Η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να καταγράψει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2020, σύμφωνα με την S&P, αλλά θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η S&P προέβλεπε ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3%. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% και 2% αντίστοιχα.

Ο Οίκος αξιολόγησης βλέπει συρρίκνωση 12% στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του πρώτου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την τιμή - στόχο των 4,2 ευρώ και τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς διατηρεί η JP Morgan μετά τα αποτελέσματα 2019 της Τράπεζας, αλλά και την ισχυρή πτώση στην Αγορά λόγω κορωνοϊού.

Από την άλλη, η G.S επισημαίνει πως “οι Τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας όπως οι Ελληνικές, οι Γερμανικές και οι Ιταλικές, θα επηρεαστούν το περισσότερο”.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank (σύσταση “buy”) προχωρά σε μείωση της τιμής - στόχου στα 1,34 ευρώ, από 2,07 ευρώ.

Για την Εθνική (σύσταση “neutral”), κόβει την τιμή - στόχο στα 2,22 ευρώ, από 2,52 ευρώ πριν.

Για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση “neutral”) η τιμή - στόχος μειώνεται, στα 1,31 ευρώ, από 1,68 ευρώ.

Τέλος, για την Eurobank (σύσταση “neutral”) η τιμή - στόχος τοποθετείται, πλέον, στα 0,69 ευρώ, από 0,80 ευρώ πριν.

Μετά από εισήγηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, προβλέφθηκε στο άρθρο 8 της ΠΝΠ “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (ΦΕΚ 75/Α’/30/3/2020), η παράταση κατά δυο μήνες, και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2020, της δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων των Εισηγμένων Εταιρειών του Χ.Α., για τη χρήση που έληξε 31/12/2019.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή σε όλες τις Εισηγμένες ότι θα πρέπει να δημοσιοποιούν το συντομότερο δυνατό, κάθε σημαντική πληροφορία σχετική με τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 582,54 (+4,27%) και 557,08 μονάδων (-0,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 564,25 (+0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 558,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.

Ο τζίρος στα 83 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, Jumbo, TITC, Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Σαράντης.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.171 συμβόλαια).

Στα 2.981 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.981 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.162, 1.959 για τον Απρίλιο και 203 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.355) κινήθηκε μεταξύ 1.350 και 1.412,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.000 ΕΧΑΕ, 10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.354), Alpha Bank (11.329), Πειραιώς (2.630), ΔΕΗ (1.008), Ελλάκτωρα (1.181), Μυτιληναίο (227), MIG (2.172), Εθνική (7.668), ΑΔΜΗΕ (521), ΓΕΚ (731), Jumbo (107), ΕΧΑΕ (267), ΟΠΑΠ (602), Cenergy (229), ΟΤΕ (418), ΕΕΕ (140), Viohalco (175), Motor Oil (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.089, MIG 39.158, Alpha Bank 25.494, Εθνική 17.404.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                   Name of Issuer            NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.701.031 τεμ., (από 39.699.031 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.823.630 τεμ. (20.822.994), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.650.870 τεμ. (60.640.870), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.912), Εθνική 9.920.290 (9.948.942), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v