Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες σήκωσαν τον ΓΔ

Η αντίδραση του κλάδου με οδηγό την Εθνική, ανέβασε τον ΓΔ στις 558 μονάδες. Προβληματίζει η καθίζηση του τζίρου. Ρευστοποιήσεις στη Viohalco μετά την αναστολή λειτουργίας μονάδων χάλυβα. Μεικτή εικόνα στα πετρέλαια.

ΧΑ: Οι τράπεζες σήκωσαν τον ΓΔ

Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει την τεράστια μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες αλλάζουν πρόσημα ακόμα και μέσα στην μέρα, σαφέστατη ένδειξη ότι στο Εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, traders, εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και οποίοι αλλάζουν “στρατόπεδο”, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής με απώλειες 4,33%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 30,68%, σαν αντίδραση από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά (!)

Σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, “η χαλάρωση των κριτηρίων για NPEs και κεφαλαιακή επάρκεια στις Τράπεζες από την ΕΚΤ και η αναβολή των ‘stress tests’ μεταθέτουν για αργότερα και πιθανότατα για τον νέο χρόνο, τα σενάρια για κεφαλαιακές απαιτήσεις, αφήνοντας περιθώρια για βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ ευεργετικά επιδρά και η απαγόρευση του ‘short selling’, όμως η νευρικότητα θα συνεχίσει να δηλώνει παρούσα, καθώς το βασικό πρόβλημα παραμένει, έστω και αν μετατίθεται για αργότερα”.

Από την άλλη, στην ανοδική αντίδραση, μετά τα πρωινά χαμηλά, έδειξε να συμμετέχει και μέρος του μη Τραπεζικού 25αρη, ένδειξη ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά επιδοκίμασε τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την Ελληνική Οικονομία”.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στα 6,8 δισ. ευρώ, ή 3,5% του ΑΕΠ ανεβαίνει το κόστος του πακέτου μέτρων που έχει ανακοινώσει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη Επιχειρήσεων και Εργαζομένων”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης από Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, δύσκολα θα κατευνάσουν τις ανησυχίες των Επενδυτών, ενώ πάρα πολλά θα κριθούν από τα στοιχεία απασχόλησης που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, για το μήνα Μάρτιο, αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη η προσοχή θα είναι στραμμένη στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, μετά τα 3,28 εκατ. αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας.

Ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,605%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όπου όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της ημέρας, ασφαλώς και θα πρέπει να σημειωθεί η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και η αδυναμία ολοκλήρωσης των συναλλαγών στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ο τίτλος της Alpha Bank (+3,85%) κινήθηκε μεταξύ 0,62 (-4,62%) και 0,696 ευρώ (+7,08%), της Εθνικής (+8,31%) μεταξύ 1,046 (-3,99%) και 1,209 ευρώ (+10,97%), της Eurobank (+4,79%) μεταξύ 0,3722 (-6,26%) και 0,427 ευρώ (+7,56%) και της Πειραιώς (+3,09%) μεταξύ 1,15 (-4,01%) και 1,284 ευρώ (+7,18%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 320,38 (-4,63%) και 361,35 μονάδων (+7,56%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 348,83 (+3,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 352,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,03%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 266 μονάδες, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 363 – 386.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αναθεώρησε σε “σταθερό”, από “θετικό” το outlook των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών ο Οίκος Standard & Poors, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση “B” για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική και την “Β-“ για την Πειραιώς.

Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, “το ξέσπασμα της πανδημίας αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων στις κινήσεις για εκκαθάριση των ισολογισμών από τα ‘κόκκινα’ δάνεια και τη διεύρυνση της κερδοφορίας”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “διπλή είναι η ανακούφιση της Εθνικής Τράπεζα από την τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ, καθώς με τη ψήφισή της η Τράπεζα, αφενός αποφεύγει την εγγραφή εφάπαξ κόστους 200 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019, αφετέρου αποκτά την ευχέρεια σχηματισμού, είτε πρόσθετων προβλέψεων για τα προς τιτλοποίηση δάνεια, είτε πρόβλεψης απομείωσης στην αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παρ' ότι επισήμως η Διοίκηση αναφέρει ότι η περίμετρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, κύκλοι του Ομίλου σημειώνουν ότι θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα, ονομαστικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ, μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου, αναμένεται να διοχετευτούν ως το πρώτο μέτρο ρευστότητας από τις Τράπεζες σε Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η εγγύηση του Δημοσίου που θα δοθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται στο 1 δισ. ευρώ και θα αφορά, αυστηρά, νέες χορηγήσεις. Το πρόγραμμα στήριξης θα είναι, όπως προβλέπεται, ανοικτό έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, την Τραπεζική αντίδραση δεν ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ (-1,74%), Αεροπορία Αιγαίου (-2,39%), ΕΕΕ (-0,03%), Ελ. Πετρέλαια (-1,54%), ΟΛΠ (-1,75%), Σαράντης (-1,13%), Viohalco (-6,69%) και TITC (-0,38%), ενώ αμετάβλητος τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Lamda Development.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, “ο Όμιλος Viohalco ανακοίνωσε την απόφασή του, για μηνιαία αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των Εγχώριων Εργοστασίων Χάλυβα, θέτοντας τους Εργαζόμενους των Μονάδων αυτών σε διαθεσιμότητα. Αντίθετα, δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα απόφαση προσωρινής διακοπής της λειτουργίας των Μονάδων Χάλυβα του Ομίλου σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Οι υποδοχές Σκραπ και η προμήθεια των Πελατών θα συνεχιστεί, δεν επιβαρύνεται το Δημόσιο, ενώ οι Εργαζόμενοι θα εισπράξουν συνολικά το 60% των μηνιαίων αποδοχών τους, συν το δώρο του Πάσχα που θα καταβληθεί κανονικά”.

Η μετοχή της ΒΙΟ (-6,69%), συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 1,694 ευρώ (-7,13%). Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,70 ευρώ, επαναφέρει τον τίτλο σε ημερήσιο “short”.

Πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 1,97 – 2,05 ευρώ.

Απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Motor Oil (+3,31%), αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 10,80 ευρώ (-3,40%). Πολύ ισχυρή η στήριξη στα πρόσφατα χαμηλά των 8,60 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 11,86 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας (!)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όποτε κάνει συναλλαγές είναι “καταστροφή” για την Doppler (-10%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Cenergy (-6,96%) στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων της Μητρικής Viohalco, ενώ τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ευρ. Πίστη (+6,71%).

Επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε ΚΛΜ (+4,85%), MIG (+2,21%), Τρ. Αττικής (+4,87%), Αλουμύλ (+0,33%) και Ελλάδος (+0,16%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 583 – 592 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 513 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 1404 – 1425 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1216 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“ΕΧΑΕ και Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, τα αποτελέσματά τους για το 2019. Την Τρίτη παίρνει σειρά η Εθνική και την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ διενεργεί δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Η συνέχιση της επαγρύπνησης των Νομισματικών και Δημοσιονομικών Αρχών απέναντι στο φόβο των Αγορών, προϊδεάζει για συνέχιση των υψηλών διακυμάνσεων, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές. Στο επίκεντρο θα παραμείνει ο, ‘σηματωρός’, Τραπεζικός κλάδος”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μικτή εικόνα εμφάνισαν για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Στα θετικά στοιχεία του τριμήνου ήταν ο αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-€490 εκατ., έναντι -€260 εκατ. το γ’ τρίμηνο) και η αύξηση των καταθέσεων κατά €752 εκατ. Επιπλέον, η Alpha Bank είναι η μόνη Τράπεζα που είχε θετικά πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια (ενσώματα ίδια κεφάλαια -αναβαλλόμενη φορολογία) ύψους €2,8 δισ. Στα αρνητικά στοιχεία, η κερδοφορία ήταν μικρή με τα κέρδη μετά φόρων στα €97 εκατ. και προήλθε αποκλειστικά από την μείωση των προβλέψεων (-42%), αφού τα έσοδα ήταν αδύναμα (-11%). Ο δείκτης ΜΕΑ είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κλάδο και διαμορφώθηκε στο 44,8%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 44%. Τέλος, τα ΜΕΔ αυξήθηκαν σχεδόν κατά €100 εκατ. στο τέταρτο τρίμηνο. Η διοίκηση ανακοίνωσε την μετάθεση της ημερομηνίας μη δεσμευτικών προσφορών για το project ‘Galaxy’ και την καθυστέρηση υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (project ‘Neptune’). Το ΔΣ της Motor Oil παρείχε ειδική άδεια, προκειμένου η Θυγατρική της Εταιρεία IREON INVESTMENTS LTD να προβεί σε πώληση έως 45% των μετοχών της OPTIMA BANK Α.Ε. έναντι τιμήματος €18,35/μετοχή στην Οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η IREON INVESTMENTS LTD κατέχει ποσοστό 97,08% του μετοχικού κεφαλαίου της OPTIMA BANK Α.Ε. και μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών μπορεί να μειωθεί έως και το 52,08%. Η ειδική άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση των συναλλαγών ισχύει για έξι μήνες”, σημειώνει η Merit Sec.

“H Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, με τα μέτρα που παίρνει, να αποτρέψει, όσο μπορεί, κλείσιμο Επιχειρήσεων, ή απολύσεις Εργαζομένων”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, ο Τουρισμός και οι Τράπεζες φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι Επενδυτές, πλέον, αφήνουν τον πανικό πίσω τους και η λογική επιστρέφει στο ταμπλώ με το ανάλογο, φυσικά, volatility.

Η Ευρώπη ψάχνει για μία νέα συμφωνία, που θα μπορέσει να ανακόψει την ύφεση. Όλα δείχνουν ότι όλα τα Κράτη θα κάνουν ότι μπορούν, για να διασώσουν τις Οικονομίες.

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πάρει αγοραστικά ημερήσια σήματα, με την Αγορά, παρόλα αυτά, να βγάζει πολύ πιο εύκολα πωλητές, μιας και η ψυχολογία και τα νέα επηρεάζουν σημαντικά.

Στα θετικά οι Ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις που σταδιακά φτάνουν στο 100, με τον ΟΠΑΠ να έχει ήδη αποσύρει το Ελληνικό εισηγμένο ομόλογο του.

“Στο μηνιαίο γράφημα και αφού κλείσει ο μήνας την Τρίτη, θα φανεί το μεγάλο ‘spike’ που σπάνια συναντάμε στην Αγορά και που σχεδόν πάντα πιστοποιεί την πιθανή σοβαρή αντίδραση”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Αυστραλός ASX 200 (+7%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προσπάθεια επιστροφής των αγοραστών στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, υποχωρεί χαμηλότερα το Ευρώ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ασήμι, εναλλαγές προσήμων στον Χρυσό, προς τα $6300 υποχωρεί το Bitcoin.

Πτώση κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης. Ο δείκτης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 103,4 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985, που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Η τιμή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και λίγο υψηλότερη από τις 93,0 μονάδες που προέβλεπαν Οικονομολόγοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Reuters.

“Η επιδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει τη Γερμανία σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική παραγωγή της Γερμανικής Οικονομίας, να συρρικνωθεί έως 5,4% το τρέχον έτος”, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων της Γερμανίας.

Αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αυξήθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 1,7% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης εγκαταλείπουν, έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων στους Μετόχους τους, ενισχύοντας τα διαθέσιμά τους, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί να ρίξει τον Κόσμο σε βαθιά ύφεση.

Περιορισμούς στη μόχλευση σκέφτεται να επιβάλλει η ESMA σε hedge funds και private equity funds, προκειμένου να ενισχύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εν μέσω των έντονων αναταράξεων που προκαλεί στις Αγορές η πανδημία του κορωνοϊού.

“Οι μεγάλες Οικονομίες της Ευρώπης χάνουν το 3% του ΑΕΠ τους για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και μία βαθιά Ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη”, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

“Είναι ξεκάθαρο, τώρα, ότι η Παγκόσμια Οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή, ή και χειρότερη από αυτή του 2009”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού Οργάνου του (της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής - IMFC), για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 539,84 (-2%) και 560,02 μονάδων (+1,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 556,26 (+0,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 558,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 47,3 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και ΒΙΟ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.305 συμβόλαια).

Στα 2.981 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.965 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 962, 889 για τον Απρίλιο και 73 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.326) κινήθηκε μεταξύ 1.290 και 1.347 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.500 ΕΧΑΕ, 18.387 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.894), Alpha Bank (5.648), Πειραιώς (1.859), ΔΕΗ (347), Ελλάκτωρα (556), Μυτιληναίο (206), MIG (549), Εθνική (2.111), ΑΔΜΗΕ (134), ΓΕΚ (115), ΕΥΔΑΠ (191), ΕΧΑΕ (644), ΟΠΑΠ (273), Cenergy (252), ΟΤΕ (101), ΕΕΕ (110), Viohalco (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 26.089, MIG 39.158, Alpha Bank 25.494, Εθνική 17.404.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.699.031 τεμ., (από 39.691.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.822.994 τεμ. (20.920.052), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.358.767), Eurobank 60.640.870 τεμ. (60.628.021), ΟΠΑΠ 1.291.912 τεμ. (1.291.912), Εθνική 9.948.942 (9.961.979), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v