Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Κίνηση επαναφοράς για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 540 μονάδες, με σύμμαχο την τάση στις διεθνείς αγορές. Κέρδη άνω του 3% για τον τραπεζικό κλάδο. Αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, άνοδος και για ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Aπό την πορεία των ξένων αγορών θα εξαρτηθεί το πρόσημο στο ΧΑ.

Σε ανοδικό "άνοιγμα" εξακολουθούν να παραπέμπουν τα futures στην Wall Street, αλλά στις ευρωπαικές αγορές οι κινήσεις των traders είναι μεικτές. Αποτέλεσμα; μετά την αρχική προσπάθεια για αντίδραση να ενεργοποιηθούν εκ νέου ρευστοποιήσεις με τους δείκτες να περνούν σε αρνητικό έδαφος.

Η αντίδραση των τιμών στις αγορές πετρελαίου, λόγω προσδοκιών για ενδεχόμενη συμφωνία Ρωσίας- Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με την προεξόφληση μίας ανοδικής διόρθωσης στην Νέα Υόρκη έδωσε χώρο στους long να κινηθούν υψηλότερα.

Ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη η κατ΄αρχήν θετική εικόνα για μετοχές των BMW, Deutsche Bank, Lufthansa κ.α ώθησε τον DAX έως τις 9.612,25 για να "γυρίσει" προς τις 9.496,75 για να διαμορφωθεί νωρίτερα στις 9.560 με μικρή άνοδο 0,16%.

Ανάλογη διακύμανση διαγράφουν οι βασικοί δείκτες σε Μαδρίτη, Μιλάνο, Παρίσι κ.α με τις "αγορές" να θεωρούν ως ημέρα-ορόσημο την Τρίτη, οπότε και θα φανεί εάν η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και εάν θα κινηθεί δραστικά.

Στο ΧΑ, το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν ανάλογο της πορείας των ευρωπαικών, ενώ ως "ρηχό" δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 15' για να φτάσει έως 1,65% υψηλότερα. Με τη μεγαλύτερη διόρθωση στις πτώσεις, με επιθετική αντίδραση στις ανοδικές διορθώσεις ανάλογα με την τακτική, που ακολουθούν τα hedge funds.

Στον τραπεζικό κλάδο το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών, με τον ΔΤΡ έως τις 335 μονάδες με 3,85% και συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε τίτλους των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στα 1,15 με 3,84% η Εθνική, στα 0,65 με 4,67% η Alpha Bank, στα 0,3727 με 3,85% η Eurobank και στα 1,261 με 3,36% η Πειραιώς. Με βάση την χρημ. αξία Eurobank στα 1,38 δισ., Εθνική στα 1,04 δισ. χαμηλότερα του ορίου του 1 δισ. στα 996 εκατ. η Alpha Bank και στα 552 εκατ. της Πειραιώς.

Για τον κλάδο και ανάλογα με την έκβαση της τηλεδίασκεψης της Τρίτης ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, αλλά σε ενδεχόμενο νέο "ναυάγιο" ενεργοποιούνται το χειρότερο -δηλαδή διόρθωση προς τα ιστορικά χαμηλά- και το χείριστο -βιαιότερη κίνηση χαμηλότερα και των 266,18 μονάδων. Διευκρίνηση που γίνεται, μετά από σχετικό ερώτημα αναγνωστών της στήλης.

Ενθαρρυντική ένδειξη, για τους long, πέραν της ικανοποιητικής ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου η επάνοδος των αγοραστών σε κύριες μετοχές του δείκτη. Κατ΄ αρχήν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και σε Mytilineos, ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ όλες με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα για τη μετοχή της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη δύο είναι οι βασικές τιμές, τα 2,15 και τα 2,55 ευρώ.

Ενδεχόμενη υπέρβαση των 2,27 "δείχνει" προς τα 2,45 ευρώ.
Στα 6,54 ευρώ ο ΟΠΑΠ, εν όψει της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2019.
Αποτελέσματα ανακοινώνει η Space, αύριο η Profile και την προσεχή Τρίτη η Ευρωπαική Πίστη κ.λ.π
Με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας η αξία των συναλλαγών ήταν στα 9,39 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v