Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι επίμονοι πωλητές και τα σενάρια αντίδρασης

Την ανάδυση του Γενικού Δείκτη μετά τη χθεσινή -νέα- ελεύθερη πτώση για τον τραπεζικό κλάδο αναζητούν οι εγχώριοι επενδυτές. Αντίσταση πλέον οι 340 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη. Ισχνή η ζήτηση για blue chips.

ΧΑ: Οι επίμονοι πωλητές και τα σενάρια αντίδρασης

Νέα "βουτιά" στην Wall Street, επιφυλακτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές, με την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και Ευρώπη να καθορίζει τις προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο. Οπότε και θα φανεί, κατ' αρχήν, η επίπτωση που θα έχει στην πραγματική οικονομία το βάθος/ένταση της ύφεσης.

Νωρίτερα τα futures στην Wall Street παρέπεμπαν σε προσπάθεια αντίδρασης, μετά και την χθεσινή νέα διόρθωση, με τον VIX/CBOE να έχει ανέβει λίγο προς τις 57,06 μονάδες.

Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, με ενδεικτικό το 0,44% του DAX στις 9.569 μονάδες. Στο -8,17% και τα 122,45 ευρώ η μετοχή της Mtu Aero Engines Holdings.

Στο χρηματιστήριο μας, οι τράπεζες τράβηξαν, για ακόμη μία συνεδρίαση, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς χαμηλότερα, με τον κλάδο σε άλλη μία ελεύθερη πτώση. Με 10,25% ο ΔΤΡ διόρθωσε στις 321,90 μονάδες με τις 340 να είναι, πλέον, αντίσταση σε εβδομαδιαία μέτρηση. Εάν σήμερα- αύριο ο κλάδος δεν αντιδράσει τότε ανάλογα και με την εξέλιξη, την όποια απόφαση στο Eurogroup της Τρίτης τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Και αναφέρομαι σε ενδεχόμενα από το χειρότερο μέχρι το χείριστο.

Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, για ακόμη μία συνεδρίαση χάθηκαν 1,4 δισ. με συναλλαγές υποπολλαπλάσιες, ενδεικτικό της "ρηχότητας" της αγοράς και της ισχύος μόχλευσης που διατηρούν τα 4-6 επιθετικά χαρτοφυλάκια, που καθημερινά επηρεάζουν την διαμόρφωση της τάσης.

"Τσεκούρι" στις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών από την Goldman Sachs, πού τοποθετούν τον πήχη οι ξένοι ανέλυε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι ο ούτως ή άλλως ευάλωτος τραπεζικός κλάδος αλλά οι επίμονες ρευστοποιήσεις από την πλευρά όχι μόνον των επιθετικών χαρτοφυλακίων αλλά και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμης λογικής.

Την ίδια ώρα η όποια ζήτηση για μετοχές blue chips και τίτλους-σηματωρούς είναι σημαντικά υποδεέστερη με συνέπεια όλο και περισσότερες εισηγμένες να "επιστρέφουν" σε παλαιότερες/ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v