Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 610 μονάδες με απώλειες άνω του 3% στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας χαμηλότερα τις διεθνείς αγορές . Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης, ποιες μετοχές δίνουν σήμα long. Οι κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων και τα σενάρια.

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πρώτη συνεδρίαση Μαΐου για τις αγορές, με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών να διίστανται. Η στάση traders και επενδυτών θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων, τη σταδιακή αποτύπωση των συνεπειών της «πρώτης φάσης» και της προσπάθειας επανόδου κοινωνίας/οικονομίας προς μία σχετική κανονικότητα.

Mε ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ευρώπη, ενδεικτική η διόρθωση, σχεδόν 3% για τον DAX, στις 10.530 μονάδες. Χαμηλότερα 0,62% από τις 2.804 τα futures του S&P500.

Η τελευταία συνεδρίαση Απριλίου έκλεισε με μερική κατοχύρωση θέσεων, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και ΧΑ.

Η πρώτη για τον Μάιο ξεκίνησε με διόρθωση στις ασιατικές αγορές, λόγω της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Πεκίνου, των δεικτών μεταποίησης κ.λπ., με την Ευρώπη να επιχειρεί με προσεκτικά βήματα την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο ΧΑ, πωλητές vs αγοραστές είχαν ακόμη μία αντιπαράθεση την Παρασκευή, που έληξε υπέρ των πρώτων με διόρθωση του ΓΔ κατά 2,13% στις 628,25 μονάδες, του FTSE25 κατά 2,07% στις 1.525,21 και του ΔΤΡ με 4,90% στις 340,90 μονάδες.

Μέτριος παραμένει ο τζίρος, στα 53 εκατ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα, για δεύτερη συνεχόμενη χαμηλότερα των 60 εκατ. και για τρίτη λιγότερος των 70 εκατ. ευρώ. Προφανές πως τα funds στην πλειονότητά τους μένουν εκτός παιδιάς και όσα ενεργούν να εστιάζουν κυρίως με κινήσεις trading στον τραπεζικό κλάδο. Και δευτερευόντως σε blue chips και μετοχές εταιρειών που έχουν περιθώρια απόδοσης. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι Ελληνες θεσμικοί είναι ελαφρώς αγοραστές, όπως και λιγοστά ξένα χαρτοφυλάκια με επενδυτικό προσανατολισμό και θέσεις σε μετοχές επιλεγμένων εταιρειών.

Οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα (λ.χ. Ελληνικό, μετά και τις ανακοινώσεις από την πλευρά της Mohegan), τα οικονομικά αποτελέσματα, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε γενικές συνελεύσεις, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση σε επιμέρους μετοχές. Οπως ενδεχομένως τα νεότερα από το «ευρωπαϊκό μέτωπο», την προεξόφληση πιθανών αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών MSCI κ.λπ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τα νεότερα για το θέμα της bad bank να μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια.

Μία πρώτη αποτίμηση των ενεργειών της Αθήνας, της Τραπέζης της Ελλάδος, εκτιμάται πως θα επιχειρηθεί στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Στα 2,152% το 10ετές και από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών, με long τάση είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Sarantis, Viohalco, Eurobank, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ, Εθνική και ΚΡΙ ΚΡΙ, QUEST, Entersoft, ElvalHalcor από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Πάντα από ένα ενδεικτικό «καλάθι» που «μετράται» από τον Ηλία Ζαχαράκη.

Από τις εισηγμένες/μετοχές που είναι στο επίκεντρο η AEGEAN μετά και τις δηλώσεις Βασιλάκη, συνακόλουθα της Autohellas.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v