Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μάχες αγοραστών-πωλητών και τα σενάρια

Βραχύ προβάδισμα διατηρούν οι πωλητές, ωστόσο δεν αποκλείεται ένα window dressing στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα. Τα περιθώρια αντίδρασης για τις τράπεζες και οι μετοχές που δίνουν σήμα long. Πού θα κριθεί η τάση.

ΧΑ: Οι μάχες αγοραστών-πωλητών και τα σενάρια

Μετά την "ανάσα" του Απριλίου, η δοκιμασία της σταδιακής επαναφοράς του Μαϊου. Μπορεί ο τελευταίος μήνας να συνέβαλε στην επανάκτηση μέρους των απωλειών Μαρτίου και πρώτο τριμήνου, πλην όμως
κατά γενική εκτίμηση αυτόν το μήνα θα φανεί εάν μπορεί να κερδηθεί (ή όχι) το στοίχημα της επανεκκίνησης οικονομίας/κοινωνίας. Εάν ναι, τότε ο Μάϊος θα μπορούσε να είναι περίοδος ενίσχυσης των επενδυτικών θέσεων, εάν όχι, τότε η οπισθοχώρηση θα είναι πολύ οδυνηρή.

Στα καθ' ημάς, έπρεπε να φτάσουμε στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για να υπεραποδώσει- επί τέλους- ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος έναντι της αγοράς, έναντι των blue chips. Στις 628,25 ο ΓΔ με 3,60% , στις 340,90 ο ΔΤΡ με 8,57% και τον FTSE25 με 4,85% στις 1.525,21 μονάδες. Εβδομάδα με εμφανή την προσπάθεια βελτίωσης της θέσης των χαρτοφυλακίων/window dressing αλλά και κατοχύρωση μέρους των υπεραξιών/profit taking στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Και από αύριο κιόλας στα δύσκολα, μετά την διόρθωση της Παρασκευής στην Wall Street, την προειδοποίηση του Warren Buffett, τα αρνητικά νέα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και στα ενδιαφέροντα εάν στεφθεί με επιτυχία το εγχειρημα της σταδιακής επαναφοράς.

Ενα window dressing επιχειρείται- ενίοτε- και στις πρώτες μία δύο συνεδριάσεις ενός μήνα, και από αυτή την άποψη δεν αποκλείεται αύριο-Τρίτη να έχουμε άλλη μία αντιπαράθεση πωλητών vs αγοραστών. Οι πρώτοι έχουν το προβάδισμα, από την συνεδρίαση της Παρασκευής οι δε δεύτεροι τον "αέρα" του Απριλίου.

Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα της "ρηχής" αγοράς μας, όσον αφορά στην πορεία των δεικτών αρκετά θα κριθούν από την τάση που θα διαμορφωθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Οι 333 και 350 μονάδες είναι τα δύο σημεία αναφοράς για τον ΔΤΡ, με την Εθνική στα 1,239 και την Πειραιώς στα 1,218 να έχουν (σε σχέση με τα χαμηλά 18/3) συγκριτικά καλύτερη εικόνα από την Alpha Bank (στα 0,667) και Eurobank (στα 0,3682).

Με απώλειες 61,49% ο ΔΤΡ, από την αρχή του έτους, έναντι 31,46% του ΓΔ και 33,63% του FTSE25 ο τραπεζικός κλάδος έχει-δυνητικά- το περιθώριο μεγαλύτερης αντίδρασης έναντι των blue chips για τα περισσότερα των οποίων έχει ανακτηθεί-κατά μέσο όρο- το 50% των ακραίων απωλειών του Μαρτίου.

Υπάρχει περιθώριο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης για τα blue chips, για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα εξαρτηθεί όμως από τις αντοχές που έχει κάθε όμιλος, εταιρεία ξεχωριστά ανάλογα με τον κλάδο, τον τομέα όπου δραστηριοποιείται. Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, τα όσα πιθανόν θα ανακοινωθούν στις γενικές συνελεύσεις, οι επιχειρηματικές κινήσεις θα διαμορφώνουν την στάση traders και επενδυτών.

Το πιθανότατο σενάριο θέλει την ευρύτερη ανοδική διόρθωση του Απριλίου να συνεχίζεται επιλεκτικά, ειδικά για επί μέρους εισηγμένες τον Μάϊο, συνεπώς μία διαφοροποίηση και μεταξύ των blue chips είναι εντός παιδιάς.

Ενδεικτικά την Τετάρτη ανακοινώνουν αποτελέσματα 2019 οι Κτήμα Λαζαρίδη και Μπήτρος, την Πέμπτη είναι οι γ.σ των Profile, Sarantis, Inform Lykos ενώ ανακοινώνει μεγέθη πρώτου τριμήνου 2020 η Mytilineos, την Παρασκευή πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενώ θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου.

Θεωρητικά μέχρι τις 6 Μαϊου (την Τετάρτη) η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πλαίσιο δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα είχαν εννοηθεί στην Σύνοδο Κορυφής (23 Απριλίου). Το αν, για τις Βρυξέλλες, επιτευχθεί ο "τετραγωνισμός του κύκλου" είναι ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν προσβλέπουν με θέρμη οι αγορές, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις δράσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ. Ωστόσο εάν, όντως υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του Ταμείου αυτή θα λειτουργούσε υπέρ των long. Σε μία τέτοια περίπτωση, σε οφέλη- αναλογικά- θα προσδοκούσε και η ελληνική πλευρά.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα δύο σημεία αναφοράς είναι οι 1.470 και 1.530 μονάδες, με την τάση να κρίνεται από το περιθώριο διακύμανσης των Coca Cola, OTE και Motor Oil, Mytilineos, Jumbo.

Στα 23,27 ευρώ η Coca Cola έχει διαμορφωμένη long τάση σε εβδομάδα και μήνα. Ομοίως ο ΟΤΕ στα 12,10 ευρώ. Long τάση, στα ίδια διαστηματα για τη Motor Oil, στα 13,41 ευρώ, για τη Mytilineos στα 6,80 και για την Jumbo στα 14,29 ευρώ.

Για την καλύτερη και ευρύτερη (χρονικά) εικόνα των μετοχών του δείκτη και δη των blue chips, σημειώνω πως για μόλις μία (1) μετοχή η απόδοση από την αρχή του έτους είναι θετική (Τέρνα Ενεργειακή με 13,60%), ενώ συγκριτικά μικρότερες απώλειες είναι για Sarantis (8,45%), ΕΥΔΑΠ (10,20%) και ΟΤΕ με 15,15 ευρώ.

Σχεδόν ανάλογη εικόνα και για τις 20 του FTMidCap, με διαφορά πως για ούτε μία μετοχή δεν καταγράφεται θετικό πρόσημο.

Ωστόσο τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες, από την αρχή του έτους έχουν οι Avax (-1,87%), Quest (-4,06%) και με -9,70% η Profile.

Σε τεχνικό επίπεδο ο ΓΔ μετά την διόρθωση της Παρασκευής ήρθε να "δοκιμάσει" ακριβώς την στήριξη των 628 μονάδων.

Οι 616 είναι η κοντινότερη στήριξη και χαμηλότερα η περιοχή των 595-590 μονάδων. Οι 650 μονάδες παραμένουν η σημαντικότερη αντίσταση, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v