ΧΑ: Με profit taking έκλεισε ο μήνας

Ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών στη σημερινή συνεδρίαση. Διασώθηκαν ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Jumbo. Πρώτος θετικός μήνας για την αγορά ο Απρίλιος με τον ΓΔ να κερδίζει 12,5% και τον τραπεζικό να χάνει 4,95%.

ΧΑ: Με profit taking έκλεισε ο μήνας

Μάλλον περίμεναν το … κάτι παραπάνω από τις σημερινές αποφάσεις – ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι ενεργοί traders και όταν αυτό δεν προέκυψε, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων και λόγω επερχόμενης αργίας, οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, υποχώρηση που ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες εκτιμήσεις για συνέχιση του “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Το αποτέλεσμα ήταν στα χαμηλά ημέρας να μην υπάρχει τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών και μένει να φανεί, αν από την επόμενη εβδομάδα ισχύσει το “sell in May and go away”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία επισημαίνει την “νηοπομπή” αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι αγορές “ακούν ειδήσεις επιλεκτικά”.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση 3,5%. Το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν το χειρότερο για την αμερικανική οικονομία από το 2008, ενώ η προσωπική κατανάλωση βούλιαξε 7,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,6%.

Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και ο μήνας του απόλυτου lockdown ήταν ο Απρίλιος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Από την άλλη, η Wall Street εστίασε στις χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, σύμφωνα με τις οποίες “η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά μηδενικά επίπεδα μέχρι η οικονομία να εισέλθει σε τροχιά, για να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τη Fed, για να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού” και πέρασε “ντούκου” την εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη σύμφωνα με την οποία “τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να δείξουν μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση”, εκφράζοντας ανησυχίες για μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία.

Θετικά στο κλίμα της χθεσινής ημέρας, επέδρασαν και τα νέα από τις δοκιμές του φαρμάκου remdesivir της Gilead Sciences.

Το βλέμμα των επενδυτών σήμερα ήταν στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου στην ευρωζώνη και στην ανεργία Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οικονομική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ήταν 3,8% λιγότερη από τους προηγούμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για την πιο απότομη τριμηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν συρρίκνωση 3,5%.

Η ανεργία “τσίμπησε” στο 7,4% τον Μάρτιο, από 7,3% τον Φεβρουάριο.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή πολιτική, ενώ χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III) και ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs).

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το “QE”, αν χρειαστεί, ενώ η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι “με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί φέτος κατά 5%, ως 12%”.

Συνεχίστηκε η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, ακόμη 3,84 εκατ. άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. H πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 3,5 εκατομμύρια ανέργους, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Απριλίου. Συνολικά, 30,3 εκατ. εργαζόμενοι, είναι πλέον μέρος της χειρότερης κρίσης στην αμερικανική ιστορία.

Ακόμα μία μέρα σταθεροποιητικών μηνυμάτων από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,151%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι ο ΓΔ ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 5,86%, ενώ ο ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα και με ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις, σημείωνε κέρδη 14,16%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με εβδομαδιαία κέρδη 3,61%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 8,57%.

Διακοπή στο πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών. Έτσι ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος θετικός μήνας μέσα στο 2020, με κέρδη 12,54% για τον γενικό δείκτη. Αντίθετα ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τον Απρίλιο, με μηνιαίες απώλειες 4,95%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 4,8 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 31,46% και ο ΔΤΡ απώλειες 61,49%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 17,3 δισ. ευρώ.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τετραμήνου η Κρέκα, με απόδοση 160,34%.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όμως σήμερα τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, κλείνοντας τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Περίπου η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 363,86 (+1,51%) και 338,38 μονάδων (-5,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 338,81 (-5,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 340,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,9%.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop long” για τον εν λόγω δείκτη, ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 303 μονάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο επέπλευσαν οι ΕΥΔΑΠ (+2,57%), ΟΠΑΠ (+0,61%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,47%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (+2,57%), που συνεχίζει να έχει μεγάλο ζητούμενο την επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 7,00 ευρώ (ο τίτλος συμπλήρωσε 40 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο). Η πρώτη αντίσταση στα 6,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 6,18 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (+0,61%). Το ημερήσιο “stop long” στα 6,62 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 7,57 και 7,10 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 8,18 ευρώ, μπορεί οι αγοραστές να έχουν ελπίδες για κίνηση προς τα 9,16 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “η ΣΙΔΜA (+15,71%) θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. όχι με μετρητά, αλλά με εισφορά σε είδος (στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργικής). Έτσι, θα εκδοθούν 3.395.556 νέες μετοχές και θα αυξηθούν οι υφιστάμενες μετοχές από 10.186.667, σε 13.582.223, ενώ η εισηγμένη Μπήτρος Συμμετοχών (κατέχει το 100% της Μπήτρος Μεταλλουργική) θα διαθέτει το 25% της ΣΙΔΜA, με τα ποσοστά των σημερινών μετόχων της ΣΙΔΜA να υποχωρούν αναλογικά (π.χ. ο όμιλος Viohalco από το 35%, αναμένεται να κατέχει στο εξής περίπου το 26,3%). Επίσης, η ΣΙΔΜA θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της και τις οικονομικές της επιδόσεις”.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα θα ακουστούν στην επικείμενη γ.σ. (25/5), όμως και σήμερα το “bid” δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό.

Από εκεί και πέρα, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Παπουτσάνη (+1,18%) και Q&R (+9,16%), εμφάνιση πωλητή σε Τρ. Αττικής (-3,48%) και Ικτίνο (-3,55%), όλο και ψηλότερα η Ιντεάλ (+20,91%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (-2,63%).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Intralot (-4,05%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Λύκο (-3,03%), Έλτον (-5,07%) και Πλαίσιο (-0,33%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (-0,38%), Ιντρακόμ (-3,68%), Ιντρακάτ (-2,83%), ΕΚΤΕΡ (-3,16%) και Frigoglass (-2,21%).

Συνεχίζονται οι ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές για την Ίντεργουντ (+4,52%), που σήμερα κινήθηκε μεταξύ 0,17 (+9,68%) και 0,144 ευρώ (-7,10%).

Για τον γενικό δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 650 και 680 – 688 μονάδων. Το ημερήσιο “stop long” στις 592 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο επόμενος ανοδικός στόχος εντοπίζεται στις 1600 – 1605 μονάδες. Η πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 1419 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και αντίστασης οι 650. Οι επενδυτές εστίασαν σήμερα τόσο στην ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην ευρωζώνη, όσο και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS Θ. Καλαντώνης, εκτίμησε πως τα ΜΕΑ του τραπεζικού συστήματος θα αυξηθούν κατά €7 δισ. - €10 δισ. λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ΜΕΑ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €65,6 δισ. το 2019. Η Εθνική (€10,8 δισ.) και η Eurobank (€12,3 δισ.) έχουν τα χαμηλότερα ΜΕΑ, ενώ η Alpha Bank (€18,8 δισ.) και η Τρ. Πειραιώς (€23,7 δισ.) τα υψηλότερα. Αδύναμα τα αποτελέσματα για τα Πλ. Θράκης, λόγω της πτώσης των καθαρών κερδών, της αρνητικής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της αύξησης του καθαρού δανεισμού. Ωστόσο η αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 51,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €3,7 εκατ. λόγω της επιβάρυνσης από έκτακτα έξοδα ύψους €2,5 εκατ. και  από την υψηλότερη φορολογία (€4,3 εκατ., από €2 εκατ. το 2018), σημειώνει η Merit Sec.”

“Η σημερινή διόρθωση της ελληνικής αγοράς και οι συνεχόμενοι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, δεν μας προϊδεάζουν για μια ανέφελη πορεία στο άμεσο μέλλον. Αν και ο Απρίλιος κλείνει με κέρδη 12,5% στον γενικό δείκτη και 12,4% για τον FTSE25, o τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει ο ‘μεγάλος ασθενής με απώλειες -5,2%, παρά την τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Με δεδομένη την ευρωπαϊκή πεπατημένη των ημιμέτρων και της μετάθεσης  σημαντικών αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο απώτερο μέλλον, αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης,  τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και την ελληνική οικονομία, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την ταχύτητα επανόδου της κανονικότητας.

Το -3,8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1ο τρίμηνο, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις της C. Laggard για την ιστορική και άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης, που μπορεί να φτάσει από -5% έως -12%, “χτυπούν ηχηρά τις καμπάνες ανησυχίας”.

Η πρόθεση της ΕΚΤ για περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων & νοικοκυριών, δηλώνοντας  ότι “θα κάνει ότι είναι αναγκαίο” δεν αρκεί. Οι ευρωπαίοι ηγέτες το ξέρουν & πρέπει επιτέλους να βιαστούν.

Η ΕΚΤ, μετά και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ιταλίας, μεταθέτει για αργότερα την περαιτέρω ενίσχυση & αύξηση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας ύψους 500 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αγορών ομολόγων των προγραμμάτων PEPP & APP θα είναι αρκετές. Είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι επερχόμενες αρνητικές παρενέργειες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Η Ελλάδα, αν  και για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετιες, επιτέλους,  βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, έχοντας κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, ήδη πλήττεται, λαμβάνοντας υπόψη μακροοικονομικούς δείκτες που ανακοινώνονται.

Το -9,1% του γενικού δείκτη τιμών βιομηχανίας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 και το -7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν περισσότερο, πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.

Ευτυχώς προς το παρόν η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει εγκαταλείψει την ελληνική οικονομία & την  χώρα και μόνο οι σωστοί χειρισμοί & οι ρηξικέλευθες οικονομικές πολιτικές (out of the box), μπορούν να βοηθήσουν στην γρηγορότερη ανάκαμψη.

Έτσι η ελληνική ομολογιακή αγορά παραμένει σχετικά ήρεμη, παρά τις πρόσφατες Ιταλικές αναταράξεις, με το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου να κινείται  πέριξ του 2,2%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την  ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους.

Έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την σημερινή πτώση κινείται τεχνικά στο κάτω εύρος του ανοδικού καναλιού αντίδρασης, που έχει οριοθετηθεί από τις 18/3/20, με χαμηλούς όγκους, υποδηλώνοντας ότι ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με υψηλή μεταβλητότητα.

 Ο τραπεζικός κλάδος πλησίασε το επίπεδο των 370 μονάδων, αλλά δεν το διέσπασε και τίποτα δεν αλλάζει την άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Η επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να εκτιμηθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων. Το ίδιο ισχύει και για  τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020, από το lock down.

Συμπερασματικά, παρά την αισιόδοξη έναρξη της διαδικασίας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα της.  Επικεντρωνόμαστε όμως στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται, περιορίζοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Η επίδραση της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών και το ποσοστό συμμετοχής της  περιόδου Απριλίου - Ιουνίου στην συνολική δραστηριότητά τους, καθώς και η ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κριτήριο επιλογής μας.

“Αν και ο Μάιος αντιπροσωπεύει τον μήνα της αναγέννησης της φύσης και της αισιοδοξίας, για τις αγορές διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση και τα αυξημένα αντανακλαστικά μας…” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές. Τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά, λόγω τοπικών αργιών.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα κινείται το ευρώ.

Πιέζονται χρυσός και ασήμι, προς τα $8700 υποχωρεί το Bitcoin.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2007 υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάρτιο. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινήθηκε 5,6% αρνητικά, σε μηνιαία βάση. Η πτώση ήταν μικρότερη από την εκτίμηση των αναλυτών, που έκαναν λόγο για απώλειες 7,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σύμφωνα με την UBS, η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανότατα θα είναι κοντά στο 10% και ίσως ακόμη μεγαλύτερη.

Η UBS πιστεύει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200% φέτος, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο ειδικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) αποτελεί κρίσιμη υποστήριξη.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 644,39 (+0,38%) και 627,2 μονάδων (-2,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 628,16 (-2,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 628,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,13%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Eurobank, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μα απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με αξιοσημείωτη υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.055 συμβόλαια).

Στα 3.484 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.364 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.291, 1.239 για τον Μάιο και 52 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.523) κινήθηκε μεταξύ 1.516 και 1.562,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.600), Alpha Bank (5.727), Πειραιώς (2.201), ΔΕΗ (1.058), Ελλάκτωρα (1.135), Εθνική (6.459), ΟΠΑΠ (488), ΟΤΕ (258), Μυτιληναίο (247), ΑΔΜΗΕ (327), Τρ. Αττικής (240), Τέρνα Ενεργειακή (109), Viohalco (139), ΓΕΚ (144), Jumbo (220), MIG (262).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.619, MIG 42.429, Alpha Bank 26.039, Εθνική 19.080.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.343.661 τεμ., (από 39.343.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.207.988 τεμ. (18.937.986), ΔΕΗ 5.942.694 τεμ. (5.942.694), Eurobank 55.195.330 τεμ. (55.814.968), ΟΠΑΠ 1.307.899 τεμ. (1.307.899), Εθνική 9.683.988 (9.683.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v