Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 640 μονάδες στο ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται προς το φινάλε ο Γενικός Δείκτης καθώς «βαριά χαρτιά» όπως η Coca Cola και ο ΟΤΕ γύρισαν θετικά, συμπληρώνοντας την άνοδο των τραπεζών. Μεγαλύτερα κέρδη για Aegean και Fourlis, κινητικότητα στα «μεσαία».

Κίνηση πάνω από τις 640 μονάδες στο ΧΑ

Μεικτές τάσεις διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, σε αναμονή (και) των όποιων αποφάσεων της ΕΚΤ.
Με μικρή υπερίσχυση των αγοραστών σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Μιλάνο, με πλεονέκτημα των πωλητών σε Παρίσι, Αθήνα.

Με τα συμβόλαια στη Wall Street να εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ξεκίνημα από 0,68% υψηλότερα, από τις 2.886 μονάδες.

Κυρίως λόγω ΕΚΤ, ο κλάδος που συγκεντρώνει την προσοχή των επενδυτών, με αποτέλεσμα να υπεραποδίδει, είναι ο τραπεζικός. Ενδεικτικό το 1,60% στις 56,53 μον. του EuroStoxx Banks, σταθερά με θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης.

Και στο ΧΑ, ο κλάδος στον οποίο εστιάζουν οι traders είναι ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει υποχωρήσει αρχικά έως τις 344,81 μονάδες (10:40), να «γυρίζει» σε θετικό έδαφος (11:25), παραμένοντας έκτοτε στην περιοχή των 350-355 μονάδων.

Ωστόσο είναι πτωτική η τάση για την πλειονότητα των κλάδων, με σταθερούς πωλητές σε συγκεκριμένα blue chips, με συνέπεια ο ΓΔ να διορθώνει προς τις 630 και ο FTSE25 προς τις 1.528 μονάδες.

Σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική οι 3 μεγαλύτερες θέσεις σε αξία συναλλαγών, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo να έπονται και Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos και TITC να ακολουθούν.

Αναλυτικότερα, από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου την ισχυρότερη αντίδραση «γράφει» η Eurobank.
Στο 0,3815 με 1,75% η μετοχή της Eurobank, με τα περιθώρια διακύμανσης να είναι εμφανή στο διάγραμμά της.

Στο 0,688 ευρώ η Alpha Bank με λίγες αγορές, στο 1,286 με λίγες πωλήσεις η Εθνική, στο 1,262 η Πειραιώς.

Με πωλητές από την αρχή και σχεδόν τη μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης η Coca Cola στα 23,53 και ο ΟΤΕ στα 11,79 ευρώ «βαραίνουν» σε σημαντικό βαθμό στη διακύμανση του δείκτη.

Σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών, με αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις, όλες για τραπεζικές μετοχές.

Σε Eurobank, για συνολικά 3 εκατ. μετοχές (στα 0,3833-0,385) και Alpha Bank (στα 0,6886 και 0,6218) τα σημαντικότερα.

Σε μετοχές του δείκτη, με διαμορφωμένη long τάση, οι -συγκριτικά- περισσότερες συναλλαγές από την πλευρά των αγοραστών. Σε TITC (13,10), Aegean (5,73), Viohalco (2,41), Motor Oil (14 ), Fourlis (3,52), αλλά και σε ΕΥΔΑΠ (6,58) υπερισχύουν οι αγοραστές.

Στα 11,80 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ, στα 7,995 του ΟΠΑΠ, στα 6,99 της Mytilineos.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές έναντι των αγοραστών στην ευρύτερη αγορά, με 55 μετοχές στο μείον και 37 στο συν.

Σε ΑΝΕΚ, Ξυλεμπορία, Ελτον, Παπουτσάνη, Alumil, Κλ. Ναυπάκτου, Λούλη, Profile, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τεχν. Ολυμπιακή υπερισχύουν οι αγοραστές.

Στον χώρο των αμοιβαίων, όπως σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος «... καταγράφεται αύξηση του ενεργητικού της τάξεως του 2%, με μικρή παράλληλη αύξηση μεριδίων 0,20% Ακόμη πιο ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός της ενίσχυσης της αξίας των εισροών, που ανήλθαν σε 9,696 εκατ. € -σημάδι ότι εντός καραντίνας οι μεριδιούχοι συνεχίζουν να “εξερευνούν” τύπους επενδυτικών προϊόντων για μεγιστοποίηση των αποδόσεών τους και ότι τα Α/Κ παραμένουν στο “στόχαστρό” τους, τάση άλλωστε που είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2019.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Ενεργητικό να διαμορφωθεί στα 6,624 δισ. €, μειώνοντας τις απώλειές του από την έναρξη του έτους σε -15,72%. Η αξία των εκροών, όμως, παραμένει υψηλή (περί των 352,600 χιλ. €), με πρώτη πλέον έννοια του θεσμού το έτος να κλείσει (τουλάχιστον) με ισοσκελισμένο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών (σε μία χρονιά που όλα έδειχναν υψηλό όγκο συμμετοχών, αλλά δυστυχώς το κλίμα ανεστράφη λόγω της πανδημίας).

Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης, το πρόσημο του συνόλου της αγοράς ήταν θετικό κατά 1,90%. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 επέτυχαν σημαντικά κέρδη και εξομάλυναν -σε κάποιο ποσοστό- τις ζημιές από την έναρξη του έτους. Σε μέσο πρόσημο ανοδικών καθαρών τιμών ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 5,98%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 5,36%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 4,88%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 4,24% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 3,51%. Η μόνη κατηγορία με αρνητικό πρόσημο απόδοσης ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών, με -0,84%.

Η συναλλακτική αξία ήταν ενισχυμένη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και χαρακτηρίστηκε από θετική επενδυτική διάθεση εκ μέρους των μεριδιούχων. Τα “βλέμματά” τους επανήλθαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, στα οποία υπήρξαν εισροές 4,671 εκατ. €».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v