Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ατακτη υποχώρηση προς τις 600 μονάδες

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο δέχεται ισχυρές πιέσεις. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Ποια blue chips είναι στο στόχαστρο των πωλητών. Πτώση 20% για Aegean.

ΧΑ: Ατακτη υποχώρηση προς τις 600 μονάδες

Mε σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο ΧΑ. Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε μίνι sell off, δεν χρειάστηκε καν... πρώτη σκέψη για το πώς θα κινηθούν οι traders στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας.

Με τον DAX να διορθώνει 3,15%, τον CAC πάνω από 3,50%, το μείον 3,32% για τον ΓΔ, ήρθε με λίγες συναλλαγές και μέσα σε μόλις 2'-3'. Από τις 622 στις 607 μονάδες, με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές και blue chips, ο μεν ΔΤΡ «βούλιαξε» σχεδόν 6,65% στις 318, ο δε FTSE25 στις 1.470, με ποσοστό 3,70%, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση/ροή πωλήσεων στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια σε τραπεζικές, βιομηχανικές, μεταφορικές επιχειρήσεις.

H περαιτέρω όξυνση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου όσον αφορά στην πηγή της πανδημίας της Covid-19 εντείνει την ανησυχία στις αγορές, καθώς traders και αναλυτές προεξοφλούν πως η πλευρά Τραμπ θα κλιμακώνει την απόδοση ευθυνών στην κινεζική πλευρά. Καλώς ή κακώς είναι ένα μέτωπο, που έχει κάθε λόγο να συντηρεί η πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ (είτε δικαιολογημένα είτε όχι) και προεξοφλείται ήδη από τις αγορές.

Ανάλογες οι επιπτώσεις και στην αγορά αργού, με το WTI στα 18,63$. Ωστόσο να συνεκτιμηθεί το ότι λ.χ. στο Παρίσι (όπου και η μεγαλύτερη διόρθωση), μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τραπεζικές (BNP Paribas), βιομηχανικές/αερομεταφορών (Airbus) και μικρότερες για αλυσίδων διατροφής (Carrefour), ειδών πολυτελείας (Hermes) κ.ά. 

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, οι πωλήσεις ήταν εντελώς αναμενόμενες. Εν μέρει σαν «ουρά» των ρευστοποιήσεων της Πέμπτης, τουλάχιστον όπως φάνηκε στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης, οπότε καταγράφηκαν οι χαμηλές τιμές και για τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Σε αυτό το διάστημα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4 εκατ., για να ακολουθήσουν άλλα 2 στην προσπάθεια περιορισμού των αρχικών απωλειών.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ο μεγαλύτερος τζίρος, με Eurobank, Alpha Bank, Εθνική να ακολουθούν και ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμπληρώνουν τη 10άδα. Χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις στα πρώτα 40' της συνεδρίασης, αλλά με επιθετικούς πωλητές σε συγκεκριμένες μετοχές. Ενδεικτική η περίπτωση των 4 τραπεζικών αλλά και των AEGEAN και Ελλάκτωρ, για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία.

Στα 4,93 διορθώνοντας 16,20% η μετοχή της AEGEAN, στο 0,827 με μείον 7,15% της Ελλάκτωρ, μόλις μία συνεδρίαση μετά την παραδοχή Βασιλάκη και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του κατασκευαστικού ομίλου.
Ηπιότερες οι πιέσεις, συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για ΟΤΕ (11,90), Coca Cola (22,65), ΕΥΔΑΠ (6,70).

Σε μόλις μία από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, στον Sarantis στα 7,89 ευρώ.

Ενδεικτική της κατάστασης οι 67 μετοχές που διορθώνουν, έναντι των μόλις 4 με θετικό πρόσημο.
Μεγαλύτερη η διόρθωση για AEGEAN, συνακόλουθα για Autohellas και Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Viohalco, Attica Bank να ακολουθούν, με επίσης μεγάλες απώλειες.

Στα 8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τους πωλητές να επανέρχονται επιθετικότεροι μετά τις 11:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v