Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βουτιά για τράπεζες και βαριά blue chips

Πλήρης επικράτηση των πωλητών που πέτυχαν «εύκολες νίκες» σε όλα τα επίπεδα. Στο -8,2% η πτώση του τραπεζικού κλάδου. Ανώμαλη προσγείωση για Aegean (-24%) και Viohalko, Lamda, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. Διασώθηκε ο ΟΤΕ.

ΧΑ: Βουτιά για τράπεζες και βαριά blue chips

Καθαρά πτωτική η πρώτη συνεδρίαση του Μαϊου και της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε ο τζίρος.

Η ψυχολογία των εν δυνάμει πωλητών, ενισχύθηκε από την δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, καθώς η διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αύξησε τις ανησυχίες στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι “υπάρχει σημαντικός αριθμός αποδείξεων, πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19”.

Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επικεφαλής της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στις επιλογές του για τις αεροπορικές εταιρείες και γνωστοποίησε ότι πούλησε τον Απρίλιο το σύνολο των μετοχών που κατείχε (αξίας $6 δισ.) σε American Airlines, Delta Air Lines, Southwest και United Airlines. “Δεν βρίσκω τίποτα ελκυστικό στις αγορές”, τόνισε ο Μπάφετ, στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπου οι λίγοι αγοραστές επικέντρωσαν την προσοχή τους, στο να μην κλείσει ο γενικός δείκτης χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 600 μονάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών.

Έτσι, με χαρακτηριστική ευκολία οι “sellers” έκαναν το 2Χ2, με τον γενικό δείκτη να αθροίζει διήμερες απώλειες 6,17% και το κλαδικό δείκτη των τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, απώλειες 12,77%, ενώ σε μόλις δύο συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλεσε 2,5 δισ. ευρώ (!)

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι διεθνείς αγορές επιστρέφουν στην σκληρή πραγματικότητα, την οποία επιβεβαιώνουν τα συνεχιζόμενα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία και στην κίνηση αυτή, επόμενο ήταν να ακολουθήσει και το Χ.Α., με εικόνα “mini sell off”, καθώς η ψυχολογία επιδεινώθηκε και από τα αδύναμα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες κατά το τελευταίο τριήμερο.

Αν χαθεί το ψυχολογικό στήριγμα των 600 μονάδων, το “θέατρο των επιχειρήσεων” θα μεταφερθεί στο σημείο – κλειδί των 582 μονάδων, όπου οι αγοραστές αναμένεται να δώσουν την “ύστατη μάχη”, προκειμένου ο δείκτης να μην επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά και να μην επαληθευτεί το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό “sell in May, and go away” (!)

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν την πρώτη και βασική επιλογή των εν δυνάμει πωλητών, ανεξάρτητα του πόσο έχουν υποχωρήσει οι αποτιμήσεις.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την Alpha Bank (-8,25%), η απώλεια της στήριξης στα 0,648 ευρώ, αναμένεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία των επόμενη στήριξη στα 0,60 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τα 0,54 ευρώ. Πλησιέστερη αντίσταση στα 0,684 ευρώ.

Για την Εθνική (-8,80%), αποτελούν παρελθόν οι στηρίξεις στα 1,18 και 1,155 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο των “sellers” τα 1,065, 1,02 και 1,00 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 1,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Χάθηκε η στήριξη των 0,357 ευρώ για την μετοχή της Eurobank (-7,93%). Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 0,344 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 0,31 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 0,3682 ευρώ.

Τέλος για την Πειραιώς (-8,29%), η απώλεια της στήριξης στα 1,17 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στην ζώνη 1,00 – 0,95 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,28 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 312,32 μονάδες (-8,38%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 312,77 (-8,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 312,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,28%

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 303 μονάδων.

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, “οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να δουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια να φτάνουν στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου” δήλωσαν πήγες του κλάδου στο Bloomberg. Όπως εξήγησαν, “τα NPEs μπορεί να αυξηθούν από το 40%, ή τα 68 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αύξηση υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκε μόνο ο ΟΤΕ (+0,41%, οι τελικές δημοπρασίες τον έκλεισαν στο υψηλό ημέρας) και αμετάβλητη η μετοχή του Σαράντη, δεν θα είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το ενδιαφέρον των traders μονοπώλησαν Αεροπορία Αιγαίου (-24,32%), μετά τις πρόσφατες και για την αγορά, καθυστερημένες δηλώσεις (σε σχέση με άλλες αεροπορικές εταιρείες) του κ. Ευτύχη Βασιλάκη και Ελλάκτωρ (-5,84%, μετά τα αδύναμα αποτελέσματα χρήσης 2019, που ανακοίνωσε η εισηγμένη).

Πιο συγκεκριμένα, “εμείς γνωρίζουμε ότι για να βρεθούμε σαν κλάδος στα επίπεδα που βρισκόμασταν πριν την υγειονομική κρίση θα περάσουν 2-3 χρόνια, άρα, δυστυχώς, είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε. Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος, που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι, να διατηρήσουμε περισσότερο κόσμο, ή να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου Ευτύχης Βασιλάκης, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Endeavor Greece.

Ο κ. Βασιλάκης παραδέχτηκε ότι είχε υποεκτιμήσει το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος από οικονομικής άποψης, τονίζοντας, “πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο, σε λιγότερο από ένα μήνα. Σήμερα η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει, καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα. Ελπίζω η παρέμβαση των κρατών να μην επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών”.

Να σημειωθεί ότι για τον τίτλο της ΑΡΑΙΓ ενεργοποιήθηκαν συνεχόμενα Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ η λήξη των συναλλαγών, βρήκε τον τίτλο αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Χάθηκαν οι στηρίξεις στα 5,51 – 5,43 και 5,27 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 4,05 – 3,95 ευρώ. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short”, με “stop” στα 6,10 ευρώ.

Σημαντικότατες πιέσεις στο ομόλογο της ΑΡΑΙΓ, αλλά και στην Autohellas (-13,74%), λόγω συμμετοχής στην Αεροπορία Αιγαίου, αλλά και εκτιμώμενης πτωτικής πορείας του τουρισμού.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-5,84%) που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,80 ευρώ (-10,11%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 που ανακοίνωσε. Ο τίτλος έχει γυρίσει “short” με “stop” στα 0,89 ευρώ και επόμενη αντίσταση στα 0,9080 ευρώ. Χάθηκε η στήριξη στα 0,874 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 0,833 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 0,78 και 0,71 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-6,87%), ενώ το κλείσιμο χαμηλότερα των 5,50 ευρώ γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 6,38 ευρώ. Στα 6,33 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, ενώ σήμερα χάθηκε και η στήριξη στα 5,70 ευρώ. Επόμενη στήριξη στην ζώνη 5,28 – 5,12 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθησαν να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα οι Παπουτσάνης (-0,58%), Κρι Κρι (+0,41%) και Quest (+1,32%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην Μινέρβα (+2,53%), ενώ επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (-7,19%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (-9,52%), MIG (-6,59%), MLS (-6,39%), Intralot (-4,79%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για Κορδέλλου (-9,87%), Ιντρακόμ (-6,64%), ΕΚΤΕΡ (-6,28%), Μαθιό (-0,47%), Ιντρακάτ (-7,57%), Κέκροπα (-8,84%) και Frigoglass (-5,26%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, αν χαθούν οι 600 μονάδες, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 588 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η απώλεια της στήριξης στις 1470 μονάδες, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1413 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Για αυτή την εβδομάδα το συναίσθημα αποφυγής ρίσκου φαίνεται να έχει επιστρέψει στις αγορές παγκοσμίως, καθώς τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα υπενθυμίζουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες αναφορικά με την αύξηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε πως το ‘bear market rally’ θα εξασθενίσει και οι μετοχές θα υποχωρήσουν”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η εγχώρια αγορά εμφάνισε τάσεις διόρθωσης, μετά την άνοδο του Απριλίου. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαΐου”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Πιέσεις καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές που ήταν ανοιχτές την Πρωτομαγιά, προμηνύοντας σταδιακή εξάντληση των αγοραστικών δυνάμεων μετά και την ανοδική κίνηση του Απριλίου. Πιθανό το αρνητικό ξεκίνημα για τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ενώ οι εξελίξεις σχετικά με την άρση των περιορισμών θα κρίνουν την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. Σημαντικές στηρίξεις εντοπίζουμε στην περιοχή των 580 με 540 μονάδων ΓΔ. Τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία Απριλίου, θα αναδείξουν το μέγεθος της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας”, υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης των 610 μονάδων (ΚΜΟ 20). Η πρώτη αντίσταση στις 650 μονάδες. Καλά τα αποτελέσματα της Jumbo με αύξηση σε όλες τις γραμμές, θετική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (€171 εκατ.) και καθαρό ταμείο ύψους €331 εκατ. Η διοίκηση θα προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μικτού υπόλοιπου μερίσματος €0,062/μετοχή. Η διοίκηση ανακοίνωσε ακόμα ότι το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, αφού κάθε μήνας lockdown, πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων, ενώ εκτιμά ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Σε αυτή την συγκυρία θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο ο όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου. Το ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα διπλασίασε τις πωλήσεις του, όμως αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα. Αδύναμα τα αποτελέσματα του Ελλάκτωρα, λόγω της κακής χρηματοοικονομικής εικόνας με αρνητική παραγωγή λειτουργικών και ελεύθερων ταμειακών ροών, αύξησης του καθαρού δανεισμού (+€243 εκατ.) και αύξησης των ζημιών μετά φόρων. Η εταιρεία είναι ήδη υπερδανεισμένη, όπως φαίνεται και από τους παραπάνω δείκτες. Είμαστε αρνητικοί για τις προοπτικές της και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί ΑΜΚ για να συνεχίσει την λειτουργία της στο νέο περιβάλλον. Το ΔΣ της Trastor αποφάσισε να τροποποιήσει το από 20/11/2019 πρόγραμμα Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ως προς τα εξής: α) μείωση του ανώτατου ποσού ΜΟΔ από €41.084.115,00 σε €31.950.000 και β) μετάθεση κατά έξι (6) μήνες της ημερομηνίας λήξης του ΜΟΔ, ήτοι την 31/7/2021. Επιπλέον, οι δυο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, WRED LLC και Τράπεζα Πειραιώς κοινοποίησαν στο ΔΣ νέες δηλώσεις πρόθεσης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις οποίες προτίθενται να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ., ασκώντας μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Ειδικότερα, η WRED LLC προτίθεται να ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν για το ποσό των €14,95 εκατ. και η Πειραιώς προτίθεται να ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν στην Α.Μ.Κ. για το ποσό των €22 εκατ. Περαιτέρω, οι δύο βασικοί μέτοχοι δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να πωλήσουν, ή με οποιονδήποτε τρόπο μεταβιβάσουν τα δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκήσουν, αλλά θα τα αφήσουν να εκπνεύσουν. Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά τη διάθεσή των νέων μετοχών που αντιστοιχούν στα δικαιώματα προτίμησης που θα ασκηθούν κατά την περίοδο άσκησης και στην ικανοποίηση τυχόν αιτημάτων προεγγραφής από τους ασκήσαντες πλήρως δικαιώματα προτίμησης, δεν θα προβεί σε διάθεση των υπολοίπων αδιάθετων μετοχών που θα απομείνουν λόγω της μερικής άσκησης, ή μη άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων”, σημειώνει η Merit Sec.

“Το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη είχαμε μία πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά 3,8%, αν και το πιο κρίσιμο είναι το επόμενο τρίμηνο”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον όλες οι οικονομίες κάνουν προσπάθεια να επανέλθουν, με την καραντίνα να ανοίγει σταδιακά και στην χώρα μας.

Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στην άρση των μέτρων, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον τουρισμό που είναι και το πιο μεγάλο μέγεθος, στο ΑΕΠ της χώρας.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δημοσιεύονται χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες απώλειες, αν και μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το επόμενο τρίμηνο.

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς, με τους αναλυτές απλά να εικάζουν διαφορετικά μεγέθη, με το μόνο σίγουρο να είναι ότι τα πραγματικά νούμερα θα μας τα δείξει μόνο η εξέλιξη της πανδημίας.

“Είναι δεδομένο ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και δεν χρειάζεται να κυνηγάμε τις τιμές από πίσω. Καλό θα ήταν να μελετάμε τον κάθε τίτλο από μόνο του, μιας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε σωστότερες τοποθετήσεις”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστά, λόγω επίσημων αργιών.

Σημαντικές απώλειες, πλην Λονδίνου, στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Υποχωρεί το ευρώ, κέρδη για το πετρέλαιο.

Οριακά ψηλότερα ο χρυσός, απώλειες για το ασήμι, πάνω από τα $8800 το Bitcoin.

“Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Μαΐου”, όπως μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK.

Ο PMI της Νότιας Κορέας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, μειώθηκε στο 41,6 τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2009.

Στην Ταϊβάν, ο PMI μειώθηκε στο 42,2, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, έναντι του 50,4 που ήταν τον Μάρτιο.

Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε σήμερα την παροχή κρατικής βοήθειας ύψους 7 δισ. ευρώ στον γαλλικό αερομεταφορέα Air France.

Κατέρρευσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο. Ήταν το πιο χαμηλό από την έναρξη της έρευνας, το 1997. Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή έκανε βουτιά στις 18,1 μονάδες, από 38,5.

Οριακά βελτιωμένο είναι το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάιο. Ο δείκτης του ερευνητικού οργανισμού Sentix ενισχύθηκε στις -41,8 μονάδες, από -42,9 τον Απρίλιο. Έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου εκτιμούσε ότι θα φτάσει στις -33,5 μονάδες.

Ο δείκτης που μετράει τη θεώρηση της τρέχουσας κατάστασης υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο ρεκόρ των -73 μονάδων, από -66 τον Απρίλιο.

Αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις πτώχευσης υπέβαλε ο αμερικανικός όμιλος μόδας J Crew. Σύμφωνα με τους Financial Times, “γίνεται η πρώτη μεγάλη επιχείρηση λιανικής πώλησης ρούχων, που δέχεται τέτοιο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού. H αλυσίδα ρούχων που υπέβαλε την αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια, έχει χρέος ύψους $1,65 δισ.”

Οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,3% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βούτηξαν 14,7%, λίγο περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση που έδειξε πτώση 14,4%, ενώ οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κινήθηκαν 5,8% χαμηλότερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® υπέδειξαν τη σημαντικότερη μείωση της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας, εδώ και 21 έτη.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® - PMI®), έκλεισε στις 29,5 μονάδες τον Απρίλιο, αισθητά χαμηλότερα από τις 42,5 μονάδες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “τo 2020 ο ‘τυφώνας’ της πανδημίας θα χτυπήσει καταλυτικά την ελληνική οικονομία με ύφεση 4,7% στο καλό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές, πρωτογενές έλλειμμα 1,9% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές, εκτίναξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού και έκρηξη του δημοσίου χρέους στο 188,8% του ΑΕΠ, από 176,6% του ΑΕΠ πέρυσι”.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ επιδεινώθηκε έντονα τον Απρίλιο και υποχώρησε στις 99,3 μονάδες, έναντι 109,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

“Έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας στη δεκαετία. Τα στοιχεία δείχνουν πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας, ακόμα και σε σχέση με την περίοδο 2011 - 2013, όταν κορυφωνόταν η οικονομική κρίση. Κατέρρευσαν οι εποχιακές προσλήψεις”, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 599,6 μονάδες (-4,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 600,19 (-4,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 602,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,12%.

Ο τζίρος στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, εκτός των ΟΤΕ και ΣΑΡ, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και TITC και στο χαμηλό ο Fourlis.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά πολύ κακή η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 99 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ο μήνας και για την αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.755 συμβόλαια).

Στα 3.200 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 933, 866 για τον Μάιο και 67 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.473) κινήθηκε μεταξύ 1.455,5 και 1.500 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.087), Alpha Bank (2.636), Πειραιώς (1.066), ΔΕΗ (618), Ελλάκτωρα (1.018), Εθνική (4.100), ΟΠΑΠ (689), Μυτιληναίο (215), ΑΔΜΗΕ (101), Τρ. Αττικής (150), Ιντρακόμ (126), Viohalco (195), ΓΕΚ (241), MIG (898).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.765, MIG 42.412, Alpha Bank 24.079, Εθνική 16.198.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.343.661 τεμ., (από 39.343.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.936.620 τεμ. (19.207.986), ΔΕΗ 5.942.694 τεμ. (5.942.694), Eurobank 55.695.330 τεμ. (55.195.330), ΟΠΑΠ 1.307.899 τεμ. (1.307.899), Εθνική 9.680.738 (9.683.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v