Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερισχύουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη, με την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών να εξασθενεί. Ξεχωρίζει ανοδικά η Fourlis, πτώση για Aegean, βαραίνει τoν FT Mid Cap η βουτιά στην Autohellas. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Υπερισχύουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Σε τροχιά διόρθωσης παραμένουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες να διευρύνονται εδώ και λίγη ώρα.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης βασικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρώπης και με τα futures στη Wall Street να «δείχνουν» από 0,59% χαμηλότερα και τις 2.950 μονάδες, οι πωλητές έχουν προβάδισμα.

Στο ΧΑ, προσπάθεια διαφοροποίησης έναντι των ευρωαγορών, με επιτυχή έκβαση μέχρι τις 13:15, οπότε η αγορά «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος. Στο διάστημα συντήρησης σε θετικό έδαφος πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 19,5 εκατ., που πρακτικά σημαίνει πως δόθηκαν περιθώρια διαφυγής για όσους εκτιμούν πως ο ΓΔ θα δοκιμασθεί στην ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων.

Το «γύρισμα» της αγοράς έγινε μετά από πωλήσεις και σε τραπεζικές αλλά και blue chips, μετοχές-σηματωρούς, με τη... βουτιά της Autohellas να λειτουργεί αρνητικά για ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς συν τω χρόνω εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις και στη μετοχή της Aegean.

Λίγο μετά τις 13:40, με την ΟΤΟΕΛ στο μείον 12,99% και τα 3,35 ευρώ, έγινε κύριο θέμα συζήτησης και προσπάθειας να διακριβωθεί τι ακριβώς γίνεται. Με εντεινόμενες πωλήσεις, που χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν σε εσπευσμένη μείωση θέσης ισχυρού παίκτη, δημιουργήθηκε κλίμα, με συνέπεια η Aegean να διορθώσει έως τα 4,645 ευρώ ενώ σ-χεδόν- αντανακλαστικά πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν και σε άλλες μετοχές του δείκτη. Στοιχείο που έδινε βάση στην εκτίμησή τους για πωλήσεις από θεσμικό/ά χαρτοφυλάκιο/α, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνονται για λογαριασμό ξένου fund.

Πάντως στο διάστημα που «ταλαιπωρούνταν» κυρίως η Autohellas και δευτερευόντως η Aegean, στα κύρια χρηματιστήρια οι μετοχές εταιρειών του ευρύτερου κλάδου είχαν μακράν καλύτερη συμπεριφορά.

Συνεπώς, το πιθανότερο, να σχετίζεται με την εισηγμένη. Το σχεδόν limit down της μετοχής επηρέασε τον FTMidCap, που λίγο μετά τις 13:50 διόρθωνε με τριπλάσιες απώλειες απ' ό,τι ο FTSE25 και ο ΓΔ.

Η επιβάρυνση του κλίματος είχε ως συνέπεια την υπερίσχυση των πωλητών και σταδιακά μετοχές όπως των Coca Cola, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΟΤΕ κ.α. διόρθωναν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Ενδεικτικό το ότι στις 14:00 από τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο είχαν μείνει οι: ΟΠΑΠ στα 7,96 ευρώ, Εθνική στο 0,919, Alpha BANK στο 0,5002, ΕΥΔΑΠ στα 6,82, Fourlis στα 3,735 με 4,18% (με αφορμή την είδηση για νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στον Πειραιά).

«Γύρισμα» και για την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, με 54 μετοχές να υποχωρούν έναντι 33 με θετικό πρόσημο.

Στο 1,252 με μικρές απώλειες η μετοχή της ElvalHalcor, που μετά τη συνεδρίαση ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη τριμήνου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v