Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κίνδυνο ξανά οι 600 μονάδες

Μεγαλύτερη η διόρθωση στην εγχώρια αγορά, με τους πωλητές να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές και τον κλάδο να «γράφει» απώλειες άνω του 4%. Πιέσεις και για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ. Κίνηση υψηλότερα για ΔΕΗ, Μotor Oil.

ΧΑ: Σε κίνδυνο ξανά οι 600 μονάδες

Οριακές απώλειες σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση. «Κλείδωμα» μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, επαναξιολόγηση της κατάστασης και εμφανής η προσπάθεια συντήρησης της εβδομαδιαίας long τάσης.

Μεγαλύτερη σε έκταση η διόρθωση στο ΧΑ -όπως μικρότερη ήταν η χθεσινή ανοδική διόρθωση-, με τα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα της «ρηχής» αγοράς μας.

Ωστόσο, παρά τη διαμόρφωση δεικτών, μετοχών σε χαμηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: η ταχύτερη ροή συναλλαγών, ο μεγαλύτερος τζίρος σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ορισμένων «αδρανών» traders και επενδυτών.

Ενθαρρυντική ένδειξη η σχετική μόχλευση, η επάνοδος μέρους της επενδυτικής κοινότητας, που με την προϋπόθεση ότι πέριξ των 580 μονάδων διαμορφώνεται ευρύτερη περιοχή στήριξης, μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο.

Πάνω από το όριο των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που εάν δεν χαθεί σε «κλείσιμο» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επόμενο κύκλο προς τις 620-630 μονάδες, τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε τραπεζικές και blue chips, μετοχές-σηματωρούς το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, με τη Eurobank να παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και Jumbo ο αμέσως μεγαλύτερος τζίρος, ενώ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Στις 1.448 ο FTSE25, στις 277 ο ΔΤΡ και τις 299,96 μονάδες το αρχικά -τοπικό- υψηλό ημέρας. Βασική προϋπόθεση για τον τραπεζικό κλάδο είχε τεθεί, εκ προοιμίου, η (κατ' ελάχιστον) υπέρβαση των 300 μονάδων, σήμερα-αύριο. Σήμερα, με το που πλησίασε στην περιοχή (στα πρώτα 5' της συνεδρίασης), ενεργοποιήθηκαν, σχεδόν αντανακλαστικά, πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου. Με συνέπεια, μετά τις 11:15 να «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος, όπου και έκτοτε παραμένει. Από τις 11:30 και μετά, η όποια προσφορά εκδηλώνεται σε Eurobank, ETE, Αlpha Βank και Πειραιώς απορροφάται από έως 6% χαμηλότερες τιμές. Μένει να φανεί εάν αύριο οι σημερινές αγορές στα χαμηλά θα φέρνουν αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε μετοχές του δείκτη, ειδικότερα στον ΟΤΕ από τα 12,16 ευρώ, στον ΟΠΑΠ από τα 7,91 ευρώ, στην Coca Cola από τα 21,03 ευρώ, στον TITC από τα 10,44 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, αγορές γίνονται σε ΔΕΗ (2,672 ευρώ), Mytilineos (6,86), Motor Oil (13,29), Jumbo (15,25).

Στα 33 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στα 38/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v