Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς... τράπεζες η άνοδος στο ΧΑ

Κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, με τα «βαριά χαρτιά» να υπερκαλύπτουν την αδυναμία των τραπεζικών μετοχών. Ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% για ΔΕΗ, ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή.

Χωρίς... τράπεζες η άνοδος στο ΧΑ

Σε θετικό έδαφος η Φρανκφούρτη, με αφορμή την ενίσχυση της long τάσης στα futures στη Wall Street.
Σημαντική μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών σε Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο. Με προφανές το ότι η «αγορά των αγορών» είναι αυτή που υπαγορεύει τον ρυθμό διεθνώς.

Στα καθ' ημάς, το «γύρισμα» είχε προηγηθεί του DAX, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τη «ρηχότητα» της αγοράς μας και της ισχύος που έχουν τα 3-5 funds που διαμορφώνουν τάση.

Σε αρνητικό έδαφος η αρχή και τα πρώτα 45' της συνεδρίασης, διάστημα στο οποίο επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που πρώτος διευκόλυνε τους long στην προσπάθεια υπέρβασης των 600 μονάδων. Και με τη Εurobank, οδηγό για τον κλάδο, στη συγκεκριμένη συγκυρία της αγοράς.

Συναλλαγές και τζίρος κοντά στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή αυξημένα κατά ένα 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Κοινή εκτίμηση πως η επαναφορά του short selling συνέβαλε τόσο στη διεύρυνση της μόχλευσης, συνακόλουθα της αξίας συναλλαγών, όσο και στην ενεργοποίηση περισσότερων traders.

Στις 607,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, νωρίτερα (*), με χαμηλή τιμή ημέρας στις 597,36 μονάδες. Αντίστοιχα για τον Τραπεζικό στις 268, με χαμηλή στις 265 και υψηλή στις 272 μονάδες, με μεσοδιαστήματα να «γράφει» θετικό πρόσημο.

Η βελτίωση της τάσης για τον κλάδο αποδόθηκε στις επιμέρους ενέργειες των Eurobank, Εθνικής, πλην όμως άλλαξε, εν μέρει, με αφορμή την έκθεση της Goldman Sachs. Από μία άποψη, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, και λόγω των δυσκολιών που βλέπει η Κομισιόν στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου.

Παρ' όλα αυτά η αγορά αντιδρά λόγω, κυρίως, της κίνησης που επιχειρείται από την... εμπροσθοφυλακή των blue chips.

Αυτό αποτυπώνεται στην απόκλιση FTSE25 (1,07%) και ΔΤΡ (-1,15%) καθώς σε μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola και Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo υπερισχύουν -και σημαντικά- οι long.

Στα 12,44 ο ΟΤΕ, στα 20,88 η Coca Cola και στα 6,935 η Mytilineos, στα 13,72 η ΜΟΗ, στα 2,768 η ΔEH, στα 10,72 η ΤΙΤΑΝ, στα 9,12 η ΤΕΝΕΡΓ, στα 6,17 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 15,54 ευρώ η Jumbo.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης, η επάνοδος της ΤΕΝΕΡΓ πάνω από το όριο του 1 δισ. και των μόλις 10 εκατ. που υπολείπεται από το συγκεκριμένο όριο η Mytilineos.

Οπως επίσης η σταθερή αντίδραση της Motor Oil, η ισχυρή κίνηση της ΔEH όπως και της ΤΙΤΑΝ.

Κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με 45 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 40 με αρνητικό.

(*) λίγο πριν τις 15:00, ο τζίρος ήταν στα 30,05 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v