Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αγορά γύρισε την πλάτη στις τράπεζες

Στις 610 μονάδες ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης παρότι ο τραπεζικός έκλεισε με πτώση. ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή στους πρωταγωνιστές από τις τάξεις των blue chips. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών καθώς έφτασε τα 59 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Η αγορά γύρισε την πλάτη στις τράπεζες

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων η σημερινή, που ξεκίνησε με “την όπισθεν” και με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 600 μονάδων, όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν σε θετικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές, έχοντας “χτίσει” μικρή “απόσταση ασφαλείας” από τις 600 μονάδες, παρά την έλλειψη βοηθειών από τον Τραπεζικό κλάδο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή του τζίρου στα γνωστά περιορισμένα επίπεδα, κάτι που διατηρεί τον πήχη των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο ιδιαίτερα χαμηλά και η συνεχιζόμενη επίδειξη αδυναμίας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Ευεργετικά στην ψυχολογία των λίγων, σημερινών, αγοραστών, επέδρασαν το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,808% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων αναλυτών, τα περιθώρια περαιτέρω ανοδικής κίνησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δείχνουν περιορισμένα, μοιραία το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κίνηση επιμέρους τίτλων, ενώ σημαντικό ρόλο θα συνεχίζει να παίζει η διεθνής χρηματιστηριακή τάση, με τις Αγορές να βρίσκονται σε παρατεταμένο “reality check” ζυγίζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις των Εταιρειών, σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά και εταιρικά στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλώ των μετοχών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, καθώς ο τίτλος της Eurobank (+0,65%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετική ημερήσια μεταβολή, ενώ προς χαμηλότερες αποτιμήσεις κινήθηκαν Alpha Bank (-2,35%), Εθνική (-3,67%) και Πειραιώς (-1,92%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 264,98 (-2,62%) και 273,98 μονάδων (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις …269,68 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 267,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,61%, σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 363 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 300 – 318 και 339 μονάδες.

Σε περίπτωση κίνησης προς χαμηλότερα επίπεδα, όλες οι πιθανολογούμενες στηρίξεις, είναι απόλυτα θεωρητικές (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, φθηνό χρήμα, το οποίο ενισχύει την ήδη ισχυρή ρευστότητά τους, καθώς οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 8% το τελευταίο 12μηνο, αντλούν οι Ελληνικές Τράπεζες από την ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Τράπεζες, διευκολύνει την προσπάθειά τους να στηρίξουν την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων στήριξης που έχουν ανακοινώσει.

Όπως αναφέρουν Τραπεζικά Στελέχη “μετά την απόφαση της ΕΚΤ, στις 7 Απριλίου, για αποδοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως ενεχύρων, οι Ελληνικές Τράπεζες διαθέτουν ένα επιπλέον σημαντικό εργαλείο: την άντληση χρήματος με αρνητικά επιτόκια”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η κεφαλαιακή θέση των Ελληνικών Τραπεζών πληροί τις απαιτήσεις των Εποπτικών Αρχών, ωστόσο είναι ‘ευάλωτη’, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αναβαλλόμενο φόρο, τονίζει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία. Η κερδοφορία του Τραπεζικού Συστήματος είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, εύθραυστη και εκτεθειμένη σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων με αιχμή τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Ο ρυθμός υλοποίησης του σχεδίου ‘Ηρακλής’ αναμένεται να επηρεαστεί, καθώς το προφίλ κινδύνου των Ελλήνων, αλλά και ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν πιθανότατα αλλάξει, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Επίσης, η κρίση μείωσε την όρεξη των Επενδυτών και δυνητικά ίσως οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τις Τράπεζες, καθώς ενδέχεται να επηρεασθεί η τιμολόγηση της εγγύησης που παρέχεται από το Δημόσιο”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θυμίζει, περίπου, “γενική επιστράτευση” – αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις, καθώς με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, μόνοι οι ΕΥΔΑΠ (-1,16%), ΟΠΑΠ (-0,63%) και Σαράντης (-1,43%).

Όταν ο Γενικός Δείκτης “φυτοζωεί” πέριξ των 600 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης δίνει νέα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο, ασφαλώς χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς μία μετοχή, που σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά και αυτή δεν είναι άλλη από τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή (+4,66%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά, για πρώτη φορά, το 1 δισ. ευρώ (!)

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, θετικά στην πορεία της μετοχής επέδρασαν και οι πρόσφατες θετικές εκθέσεις από Εγχώριες Χρηματιστηριακές, ενώ σήμερα σημειώθηκε γενικότερη κινητοποίηση, για τις λεγόμενες Ενεργειακές μετοχές.

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, οι όποιες αντιστάσεις από εδώ και ψηλότερα είναι θεωρητικού χαρακτήρα, ενώ το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,22 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “την Goldman Sachs προσέλαβε η ΔΕΗ ως Σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Θυγατρικής της Εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ (το asset της ΔΕH με πάγια περιουσιακή αξία της τάξης των 3 δισ. ευρώ). Την απόφαση αυτή έλαβε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των Μελών του Δ.Σ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την είσοδο Επενδυτή, ο οποίος, όπως έχει σημειώσει και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Διοίκησης της ΔEH, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προγραμματίζεται προς το τέλος του έτους. Για την ακρίβεια, στο τελευταίο τρίμηνο”.

Η μετοχή της ΔΕΗ (+8,42%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ η υπέρβαση των 2,64, 2,75 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς τα 2,87 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με απώτερο στόχο το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2,36 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+0,56%), τρεις για την Mediterra (+8,51%), με τον τίτλο να επιστρέφει υψηλότερα των 2,00 ευρώ, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με ευδιάκριτη την παρουσία πωλητή για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,35%), όλο και χαμηλότερα η Autohellas (-1,28%), ενώ εξαντλητικά αργό δείχνει το μάζεμα χαμηλότερα των 11,00 ευρώ για τα Πλ. Κρήτης (-0,46%).

Διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά Byte (+4,17%) και Σπύρου (+4,40%), επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+2%) και Cenergy (+2,57%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιντρακάτ (+3,21%) και MIG (+8,25%).

Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να πετύχει το κλείσιμο υψηλότερα των 613 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), κάτι που για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 1565 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι Αγορές αρνούνται να υιοθετήσουν, στην παρούσα φάση, σενάρια ταχείας επανόδου στην κανονικότητα, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι θα απαιτηθεί αυξημένος χρόνος για την ανάκαμψη, από το σοκ της πανδημίας. Επομένως, η αυξημένη μεταβλητότητα και η κατοχύρωση των βραχυχρόνιων κερδών θα είναι το σκηνικό των επόμενων ημερών, με τους Επενδυτές να καλούνται σύντομα να επιβεβαιώσουν τη στήριξη των 582 μονάδων για τον ΓΔ, λόγω του επικείμενου rebalancing”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες, θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 610 μονάδων. Η Eurobank ανακοίνωσε πακέτο μέτρων €750 εκατ. για επανεκκίνηση των Ξενοδοχείων, το οποίο περιλαμβάνει €200 εκατ. για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, €250 εκατ. για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και €300 εκατ. για νέες επενδύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα ΑΜΚ, ωστόσο στην περίπτωση ανάγκης κεφαλαίων, υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες. Αδύναμα, όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Fourlis, με αύξηση των καθαρών ζημιών και του καθαρού δανεισμού. Οι πωλήσεις της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), μειώθηκαν κατά 13,3% σε ετήσια βάση και τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €700.000, έναντι €900.000 πέρυσι. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε €1,6 εκατ. Οι πωλήσεις στη λιανική αθλητικών ειδών παρουσίασαν μείωση κατά 11,2% σε ετήσια βάση, οι ζημίες προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν στα σε €2,1 εκατ. και οι ζημίες προ φόρων στα €4 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Αν και επικρατεί αισιοδοξία στην παρούσα φάση, το outlook των επόμενων μηνών παραμένει αβέβαιο. Ως ένδειξη αυτού παραπέμπουμε στην απόφαση της Walmart να αποσύρει την καθοδήγηση για το υπόλοιπο τους έτους, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου. Στο εσωτερικό, υποστηρικτικά λειτουργεί η αποκοπή μερισμάτων, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 μήνες από Εισηγμένες, μεταξύ των οποίων και ορισμένων με μεγάλη βαρύτητα στον Δείκτη. Πάραυτα, διατηρούμε την μέχρι τώρα αμυντική στρατηγική μας”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ επιβεβαίωσε και πάλι το trading range μεταξύ 585 - 645 μονάδων, που είναι και ο κύριος σχηματισμός που βρίσκεται σε ισχύ τον τελευταίο μήνα. Δημιουργήθηκε άλλη μια αντίσταση στις 635 μονάδες, που κινείται πλέον ο ΚΜΟ-60. Πιο ισχυρό σενάριο η διατήρηση του trading range βραχυχρόνια, με πιο πιθανή την πτωτική διάσπαση τελικά. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένουμε αγοραστικό ενδιαφέρον στην περιοχή των 550 - 540 μονάδων. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, διέσπασε πτωτικά το trading range μεταξύ 380 - 300 μονάδων, αλλά βρήκε στήριξη στο επόμενο επίπεδο στήριξης των 270 - 250 μονάδων. Η αδυναμία του ΔΤΡ είναι εμφανής. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, οι 270 - 250 μονάδες είναι ισχυρό επίπεδο στήριξης, αλλά σε περίπτωση πτωτικής διάσπασης δεν είναι ορατό το επόμενο επίπεδο στήριξης σε νέο χαμηλό ιστορίας”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το σταδιακό άνοιγμα των Οικονομιών Παγκοσμίως, έδωσε νέα ώθηση στα Διεθνή Χρηματιστήρια τις τελευταίες συνεδριάσεις”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική υγειονομική εικόνα της Χώρας μας, διατήρησε την Αγορά σε “ασφαλή” επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη, παρά τις τεχνικές πιέσεις που προέκυψαν από τον MSCI. Η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί, με την άρση του short selling να την ενισχύει, όμως καλώς επαναφέρθηκε, καθώς δεν νοείται Χρηματιστηριακή Αγορά χωρίς αυτό το εργαλείο.

Ούτε οι πιέσεις του Τραπεζικού κλάδου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, κατάφεραν να απειλήσουν τις 590 μονάδες του Γενικού Δείκτη, όπου διατηρήθηκαν ανέπαφες και αυτή την εβδομάδα. Το τεχνικά ζητούμενο της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή η κατοχύρωση της βραχυπρόθεσμη αντίστασης των 615 μονάδων, δεν επετεύχθη, με την Αγορά να παραμένει σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Η απώλεια των 590 μονάδων, οδηγεί την Αγορά στις 550 μονάδες του ΓΔ, ενώ με την κατοχύρωση των 615 η Αγορά θα μπορούσε να επαναπροσεγγίσει την αντίσταση των 645 μονάδων, οι οποίες έχουν ισχυροποιηθεί διαγραμματικά με την συμβολή τους με τον εκθετικό ΚΜΟ των 55 ημερών.

Ο δείκτης Τραπεζών, έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση από τα ιστορικά χαμηλά των 266 μονάδων, φτάνοντας έως την κρίσιμη αντίσταση των 300 μονάδων, για να υποχωρήσει εκ νέου. Η παραμονή χαμηλότερα των 300 μονάδων διατηρεί το σήμα πώλησης, ενώ με την απώλεια των 266 μονάδων το πτωτικό σήμα δύναται να επιδεινωθεί. Η κατοχύρωση των 300 μονάδων θα επαναφέρει τον κλαδικό δείκτη στο trading range των 300 - 380 μονάδων, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι απομένουν μόλις 7 συνεδριάσεις για τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley όπου διαγράφονται οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC.

“Σήμερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει το κυβερνητικό σχέδιο για την Εργασία, την Οικονομία αλλά και τον Τουρισμό”, υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Κέρδη για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Λίγο ψηλότερα ο Χρυσός που αναμετράται με τα $1750, θετική κίνηση και από το Ασήμι, προς τα $9600 υποχωρεί το Bitcoin.

Απότομη πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός της Βρετανίας και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 0,8% τον Απρίλιο, από 1,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,9%.

Στο 0,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη κινήθηκε 3,2 μονάδες υψηλότερα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις -18,8 μονάδες, από -22 τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 24 μονάδες.

“Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των lockdowns”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv. Οι Εισηγμένες στον Πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν πτώση 48,4% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι πτώσης 46,7% που αναμένονταν πριν από μόλις μια εβδομάδα. Για το γ’ τρίμηνο, αναμένουν πτώση 35,3% στα κέρδη, έναντι 35,1% την περασμένη εβδομάδα.

Οι Αναλυτές πιστεύουν πως η αναμενόμενη ανάκαμψη από την ύφεση θα είναι σταδιακή και όχι γρήγορη, ενώ η Οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στην κανονικότητα πριν τα πρώτα τρίμηνα του 2021.

Τους τελευταίους μήνες του 2020 τα κέρδη του Stoxx 600 αναμένεται να μειωθούν κατά 16,5% και στη συνέχεια να αυξηθούν κατά 27,2% και κατά 53,1% τα πρώτα δυο τρίμηνα, αντίστοιχα του επόμενου έτους.

“Οι επερχόμενες εξαμηνιαίες εκθέσεις των Εταιρειών που είναι Εισηγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αντανακλούν επαρκώς την τρέχουσα και την αναμενόμενη επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις δραστηριότητές τους”, γνωστοποίησε σήμερα η Αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ,ESMA.

“H ESMA τονίζει επίσης τη σημασία της παροχής πληροφοριών, για την αναγνώριση των βασικών κινδύνων και αβεβαιοτήτων, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι Εκδότες”, αναφέρει η Αρχή στην σχετική της ανακοίνωση.

“Το κλείσιμο της Αμερικανικής Οικονομίας, λόγω της πανδημίας, ενέχει έναν κίνδυνο μόνιμης ζημιάς”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, τονίζοντας ότι οι δείκτες ανεργίας θα παραμείνουν υψηλοί το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε σήμερα περαιτέρω τους τόνους απέναντι στην Κίνα, εκτιμώντας πως “η ανικανότητα του Πεκίνου στη διαχείριση του νέου κορωνοϊού, προκάλεσε μια Παγκόσμια μαζική δολοφονία”.

”Ένας τρελός στην Κίνα δημοσίευσε μια ανακοίνωση κατηγορώντας όλον τον Κόσμο εκτός της Κίνας για τον ιό, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες Ανθρώπους”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Επιστοφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, σε αναθεωρήσεις σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την κερδοφορία και τις τιμές των Τραπεζικών μετοχών προχωρά η Goldman Sachs, επικαλούμενη: Το σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κόστος, τις πιο αδύναμες προοπτικές στα έσοδα, με χαμηλότερους όγκους δανείων, ποσοστά περιθωρίων και προμήθειες, το σταθερό κόστος.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank, παραμένει με θετική σύσταση αγοράς, με μείωση της τιμής – στόχου στα 1,34 ευρώ, από 1,37 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι ουδέτερη, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 1,91 ευρώ, από 2,22 ευρώ πριν.

Για την Πειραιώς, η σύσταση παραμένει ουδέτερη και η τιμή - στόχος μειώνεται στα 1,15 ευρώ, από 1,31 ευρώ.

Τέλος, για την Eurobank, η σύσταση παραμένει ουδέτερη και η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 0,72 ευρώ, από 0,69 ευρώ πριν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “πράσινο φως’ για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από κέρδη ομολόγων, ανάβει η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των Θεσμών, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup στις αρχές Ιουνίου”.

Από την άλλη, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η Θυγατρική του Εταιρεία OΤΕ plc, προέβη σε σταδιακές επαναγορές συνολικού ονομαστικού ποσού €67.026.000 από τα ομόλογα εκδόσεως της ιδίας, λήξεως 9 Ιουλίου 2020 με κουπόνι 3,500%. Τα εν λόγω ομόλογα είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου με την OΤΕ Α.Ε. εγγυήτρια υπέρ της OΤΕ plc. Τα επαναγορασθέντα ομόλογα έχουν ακυρωθεί. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω επαναγορών, το εναπομείναν ονομαστικό υπόλοιπο των ομολόγων ανέρχεται σε €632.974.000.

Η Συστήματα Sunlight ABEE ανακοίνωσε την απόφασή της να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει και διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς, δυνάμει του από 20/6/2017 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €50.000.000 και Σύμβασης Ορισμού Εκπροσώπου των Ομολογιούχων (το “Πρόγραμμα ΚΟΔ”). Η προπληρωμή θα λάβει χώρα την 22/6/2020, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον όρο 4.2 του Προγράμματος ΚΟΔ.

Στο πλαίσιο της προπληρωμής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα ΚΟΔ, θα καταβληθεί α) το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, ήτοι €1.000 ανά ομολογία και β) οι μέχρι την 22/6/2020 δεδουλευμένοι τόκοι, ανά ομολογία. Συνεπώς, για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000, ο Ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό €1.021,8402777778, που αναλύεται σε €1.000 ονομαστική αξία, πλέον μικτού ποσού τόκων ύψους €21,8402777778.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 597,39 (-0,63%) και 612,59 μονάδων (+1,90%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 612,19 (+1,83%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 610,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,56%.

Ο τζίρος στα 59,2 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, TITC, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΤΕΝΕΡΓ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development και στο χαμηλό η Εθνική.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, παρά την υψηλή μεταβλητότητα, να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.363 συμβόλαια).

Στα 3.115 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.023 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 813, 802 για τον Ιούνιο και 11 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.455) κινήθηκε μεταξύ 1.419 και 1.462,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Πειραιώς, 104.131 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.127), Alpha Bank (5.174), Πειραιώς (1.110), ΔΕΗ (2.377), Ελλάκτωρα (629), Εθνική (2.703), MIG (204), Μυτιληναίο (248), ΓΕΚ (344), ΑΔΜΗΕ (279), ΕΕΕ (106), ΟΠΑΠ (127), ΟΤΕ (118), Τέρνα Ενεργειακή (318), TITC (137).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.003, MIG 41.804, Alpha Bank 27.854, Εθνική 20.051.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                         Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.167.448 τεμ., (από 57.686.448 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.167.667 τεμ. (19.167.667), ΔΕΗ 5.856.553 τεμ. (5.857.792), Eurobank 84.516.746 τεμ. (65.216.746), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.594), Εθνική 13.580.738 (13.580.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v