Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για... κάτι καλύτερο στο Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Γιατί η χθεσινή ισχυρή αντίδραση θα μπορούσε να έχει και συνέχεια. Η ανάσυρση των τραπεζών από τα ιστορικά χαμηλά και η αντίδραση συγκεκριμένων blue chips. Οι κινήσεις των αγοραστών.

Προσδοκίες για... κάτι καλύτερο στο Χρηματιστήριο

Mία καλή συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές η χθεσινή, με traders και επενδυτές να επιχειρούν να προεξοφλήσουν κυρίως το «άνοιγμα» της ευρύτερης τουριστικής αγοράς. Σημαντικές «ανάσες» και για τράπεζες αλλά και συγκεκριμένες βιομηχανίες.

Στο ΧΑ, είχαμε θεαματική επαναφορά των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να σημειώνει πως την έκπληξη την έκαναν οι... Reds.

Σε μία καλή αντίδραση της αγοράς, με τον ΓΔ στις 624,32 (2,48%), ο Δείκτης Τραπεζών κατέγραψε ένα 6,67% στις 290,23 μονάδες, ενώ ο FTSE25 με 2,89% διαμορφώθηκε στις 1.494,40 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος, των σχεδόν 50 εκατ., με αργία στη Wall Street.

Και αν για τον τραπεζικό κλάδο η προσπάθεια ανάσυρσης από τα ιστορικά χαμηλά, την Παρασκευή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις προϊδέαζαν για μία ανοδική διόρθωση, το ενδιαφέρον ήταν η ισχυρή κίνηση συγκεκριμένων blue chips και μετοχών-σηματωρών. Το 5,02% της Coca Cola, το 6,70% της ΔΕΗ, το 3,20% της Motor Oil, το 4,17% της ΕΥΔΑΠ, το 3,17% του ΤΙΤΑΝC, τα νέα υψηλά της Τέρνα Ενεργειακής και αρκετές ακόμη κινήσεις στα blue chips είχαν περισσότερο επενδυτικό χαρακτήρα παρά ενδοσυνεδριακό και βραχυπρόθεσμο. Θα δείξει, σήμερα-Παρασκευή, κατά πόσον αφορά σε επανενεργοποίηση επενδυτικών δυνάμενων, σε ενεργοποίηση νέων παικτών, σχετίζεται δε με μίαν ευρύτερη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Συνεκτιμώντας το «κλείσιμο» του μήνα, την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, τις εκροές-εισροές την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, την Παρασκευή. Και το ξεκίνημα, από Δευτέρα του Ιουνίου, μήνα για τον οποίο οι long έχουν προσδοκίες, εάν και εφόσον συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία επαναφοράς.

Για τον τραπεζικό κλάδο, που και λόγω αποτελεσμάτων είναι στο επίκεντρο, η υπέρβαση των 280 μονάδων σε «κλείσιμο» ήταν το ελάχιστο ζητούμενο για τους long. Οι 300 και οι 327 μονάδες είναι οι δύο στόχοι για όσους προσβλέπουν υψηλότερα.

Ισχυρότερη η αντίδραση για την Εθνική, στο 1,04 ευρώ με 9,47%, ασθενέστερη για την Alpha Bank, με 3,92% στο 0,525 ευρώ. Ζητούμενη για τους χθεσινούς αγοραστές η συνέχιση της κίνησης του FTSE25, που μετά την υπέρβαση των 1.481 «βλέπει» προς τις 1.530 μονάδες.

Σήμερα είναι η προγραμματισμένη τακτική γενική συνέλευση της Viohalco, με Cenergy και λιγότερο ElvalHalcor να διαγράφουν μία ισχυρή ανοδική αντίδραση. Αύριο Τετάρτη είναι η τακτική γ.σ. της Jumbo και Πέμπτη-Παρασκευή η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων Εθνικής - Αlpha Βank (μετά το τέλος της συνεδρίασης) και Eurobank αντίστοιχα.

Τέλος, στο 1,645% η απόδοση του 10ετούς, με τις αγορές να συνεχίζονται από την ΕΚΤ, σε καθημερινή βάση, με άντληση τίτλων 80-120 εκατ. Μια χαρά «στρώνεται» το έδαφος για ακόμη μία «έξοδο» στις αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v