Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τραπεζικό ράλι και το πέρασμα από το... ταμείο

Βαθιές ανάσες πήραν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών στο εγχώριο χρηματιστήριο, γεγονός που δεν αποκλείει την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Η προσοχή στο διεθνές μέτωπο αλλά και συγκεκριμένα blue chips.

ΧΑ: Το τραπεζικό ράλι και το πέρασμα από το... ταμείο

Nέο άλμα στη Wall Street, ράλι προεξόφλησης προσδοκιών στην Ευρώπη, καθώς κοινωνίες, οικονομίες και αγορές επιχειρούν την επιστροφή σε μία στοιχειώδη κανονικότητα.

Στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη για αυτή την εβδομάδα συνεδρίαση, οι traders έπαιξαν τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, με τον S&P500 κατά 1,23% υψηλότερα, στις 2.991,81 μονάδες. Ωστόσο η μη υπέρβαση, σε κλείσιμο, των 3.020 μονάδων σε συνδυασμό με τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων απαιτούν αυξημένη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανοδικών εγκλωβισμών.

Είχε προηγηθεί σημαντική άνοδος και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τις προσδοκίες για την ανακάλυψη εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ισχυρότερη αντίδραση για μετοχές εταιρειών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, με παράλληλες σημαντικές «ανάσες» για τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 11.504,65 μονάδες με 1% ο DAX, αλλά η εμφανής αδυναμία υπέρβασης των 11.540 μονάδων χρειάζεται, όπως και η Wall Street, προσοχή, κυρίως όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ελληνικό χρηματιστήριο, traders και επενδυτές είχαν την ευχέρεια να κινηθούν επιθετικά στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε μετοχές-σηματωρούς.

Στις 635,47 ο Γενικός Δείκτης, στις 1.520,90 ο FTSE25 και στις 326,02 ο ΔΤΡ, που για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σηματοδότησε την αντίδραση της αγοράς. Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, με 78,011 εκατ. μετοχές και τζίρο 66,985 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Στο 0,386 (15,57%) η Eurobank, στο 1,19 (14,42%) η Εθνική, στο 1,225 (12,39%) η Πειραιώς και με 7,05% στο 0,562 η Alpha Bank, με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.

Ωστόσο και εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στα όσα θα ανακοινώσει η Κομισιόν για το... περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Ταμείο που αλλιώς περιγράφηκε από τους Μέρκελ - Μακρόν, μία εβδομάδα πριν, και φαίνεται να καταλήγει διαφορετικό και με πλήθος προσθηκών, μετά την επίμονη παρέμβαση των Βορείων -κατ' ουσίαν συμμάχων του Βερολίνου.

Τα όσα αποκάλυψε χθες από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου δικαιολογούν την προσοχή που απαιτείται σε αυτή την καμπή των αγορών. Εξέλιξη που σε συνδυασμό με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας έχει σημάνει συναγερμό στη Φρανκφούρτη, με την ΕΚΤ να προχωρά σε σκλήρυνση της στάσης της. Προφανώς και είναι πρωτόγνωρο να συζητούνται εναλλακτικά ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της συνέχισης του ΡΕΡΡ χωρίς τη συμμετοχή της Bundesbank. Την ώρα που η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί για κίνδυνο νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Σήμερα στις Βρυξέλλες και την προσεχή Πέμπτη (4 Ιουνίου) στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διακυβεύονται πολλά. Και γι' αυτούς τους λόγους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στο χρηματιστήριό μας.

Προφανώς καλοδεχούμενη η «ανάσα» -ειδικά στις τράπεζες- τις τελευταίες συνεδριάσεις, πλην όμως είναι πολύ πιθανό αγοραστές της Παρασκευής και της Δευτέρας να θελήσουν να «κλειδώσουν» μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων -που για την Εθνική διαμορφώνονται στο 29,63% σε διάστημα εβδομάδας, για τη Eurobank στο 25,32%, για την Πειραιώς στο 20,10% και στο 12,85% για την Αlpha Βank.

Ένα «πέρασμα από το ταμείο» θα πρέπει να θεωρείται ως απολύτως εύλογη κίνηση για έναν trader. Μένει να φανεί η σχέση πωλήσεων-αγορών, πώς θα διαμορφωθεί. Και πώς θα είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα futures στη Wall Street από τις 14:00-15:00 και μετά. Ενδεχομένως ένα βιαστικό άνοιγμα της συνεδρίασης με δημιουργία χάσματος (gap) ίσως και να μας προϊδεάσει για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια οι βραχυπρόθεμοι παίκτες.

Στο μικροσκόπιο ο τραπεζικός κλάδος (όπως σημειώνουμε στον Εκηβόλο), πλην όμως καλοδεχούμενη είναι η κινητικότητα και σε επιμέρους blue chips. Οπως και η συντήρηση της μόχλευσης για ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Στο πλαίσιο του αναμενόμενου η αντίδραση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,355 (5,61%), της Viohalco στα 2,42 (5,68%), της Aegean στα 4,56 (3,64%), της ΕΧΑΕ στα 3,53 (2,32%), της Fourlis στα 4,05 (5,74%), της Jumbo στα 16,13 (3,13%).

Για την Jumbo και τη Viohalco το trading ήταν προεξοφλημένο λόγω των Γ.Σ. των δύο ομίλων, με την Jumbo να έχει σήμερα σειρά.

Θυμίζοντας πως αύριο -μετά τη συνεδρίαση- θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου Εθνική και Αlpha Βank και την Παρασκευή, η Eurobank. Δευτέρα, πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Πειραιώς.

Συνεκτιμώντας το γεγονός της σταθερής μείωσης για την απόδοση των κρατικών τίτλων. Με το 10ετές στο 1,638%, διευκολύνοντας την ελληνική πλευρά να προετοιμάσει το έδαφος για μία νέα έξοδο στις αγορές.

Ευκαιρίας δοθείσης, ακόμη μία έκδοση κρατικού τίτλου/χρέους, με την Αθήνα να μην έχει οριστικοποιήσει τη χρονική διάρκειά του (εάν θα είναι 3ετούς, 5ετούς ή άλλης διάρκειας), με το ύψος της να υπολογίζεται στα εφικτά 2 με 3 δισ. ευρώ. Θα τα δούμε όμως και αυτά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Με γνώμονα και το τι θα ανακοινωθεί σήμερα από την Κομισιόν και ποια ενδεχομένως να είναι η επόμενη κίνηση/απάντηση της ΕΚΤ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v