Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» την άνοδο ο Γενικός Δείκτης

Προσεκτικές οι κινήσεις των επενδυτών, μετά τη διήμερη άνοδο που προηγήθηκε και με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές. Η αφομοίωση των τιμών και η μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» την άνοδο ο Γενικός Δείκτης

Συγκρατημένη, αρχικά, η αντίδραση στις αγορές. Σταδιακά η ενεργοποίηση των long, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επιχειρείται να ισορροπήσει, με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 670 μονάδων.

Προσεκτικές οι πρώτες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και λόγω κορωνοϊού, αλλά με το που διαμορφώθηκε πιο σαφής long τάση για τα συμβόλαια στη Wall Street, οι traders «λύθηκαν» προχωρώντας σε αγορές προς υψηλότερες τιμές.

Ενδεικτικά νωρίτερα, τα futures του S&P500 από τις 3.270 μονάδες, δηλαδή από συν 0,73% και με τον δείκτη VIX/CBOE χαμηλότερα στις 32,77 μονάδες, στη Φρανκφούρτη οι long ανέβηκαν προς τις 12.380 μονάδες.

Το πιθανότατο είναι πως μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, θα επιχειρηθεί η αφομοίωση των νέων υψηλότερων επιπέδων τιμών, διαδικασία που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη μεταβλητότητα.
Γι' αυτό προσοχή και στα καθ' ημάς, καθώς καταρχάς ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων και στη συνέχεια, εάν και εφόσον η επέκταση της αντίδρασης προς τις 690 (για τον ΓΔ) και τις 400 (για τον ΔΤΡ).

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι μία διόρθωση προς τις 670 μονάδες θα λειτουργούσε υπέρ των αγοραστών για αύριο-Παρασκευή.

Περιορισμένης έκτασης οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αλλά και συγκεκριμένα blue chips. Εως τις 375 μονάδες ο ΔΤΡ, με περιθώριο διόρθωσης μέχρι λίγο χαμηλότερα, χωρίς να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμα long φορά. Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με σημείο στήριξης προς τις 1.625-1.620 μονάδες.

Σε βραδύτερο ρυθμό, σε σχέση με χθες, η ροή συναλλαγών, μικρότεροι τζίροι με επικέντρωση στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ. Με πωλητές στις 8 από τις 10 και αγοραστές σε ΔΕΗ (3,686) και Πειραιώς (1,555 ευρώ).

Στην περίπτωση των μετοχών που διορθώνουν, η τεχνική εικόνα είναι απόλυτα φυσιολογική, με βάση την πορεία τους στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης. Στο 0,686 η Αlpha Βank, στο 0,4178 η Eurobank, στο 1,331 η Εθνική και στο 1,555 η Πειραιώς, η μόνη με θετικό πρόσημο. Ωστόσο, κυρίως σε Αlpha Βank, ενδεχομένως στις άλλες δύο να υπάρξει αναστροφή τάσης στη συνέχεια, καθώς η προσφορά απορροφάται σε τιμές έως 0,48% χαμηλότερα.

Σε θετικό γύρισμα παραπέμπει η εικόνα του ΟΠΑΠ, ενώ σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Jumbo, Lamda, TITC υπερισχύουν οι αγοραστές. Στις 39/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με δυνατές, από τη μεσαία κατηγορία, τις μετοχές των Ικτίνου, Quest, Attica Bank.

Στα 8,6 εκατ. ο τζίρος, στις 11:18.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v